Romanii pot apela la serviciile consulare ale ambasadelor si consulatelor statelor UE in tarile din afara Uniunii in care Bucurestiul nu are deschisa o reprezentanta diplomatica, la fel cum si cetatenii europeni pot beneficia de aceleasi servicii ale misiunilor diplomatice romanesti. Guvernul a adoptat miercuri o hotarare prin care se introduce cadrul legal pentru acordarea acestei asistente consulare cetatenilor statelor membre ale UE, inclusiv a celor romani, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Cetatenii romani beneficiaza de protectia consulara a statelor membre UE in cazul in care pe teritoriul unui stat tert, adica din afara Uniunii, nu exista nicio misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei. Reciproca este valabila la randul ei: astfel, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiaza de protectia consulara a Romaniei, asa cum se exercita aceasta asupra cetatenilor romani, in state terte in care nu exista reprezentanta diplomatica proprie tarii din care provin.

Protectia consulara cuprinde asistenta de deces, asistenta in caz de accident sau de boli grave, in caz de arest sau detentie, asistenta acordata victimelor unor acte de violenta, precum si sprijinirea si repatrierea cetatenilor UE aflati in dificultate. Actul normativ cuprinde procedurile de acordare a acestui sprijin.