Importatori si distribuitori de medicamente au anuntat ca, de patru zile, nu mai livreaza catre farmacii medicamentele care pana acum ajungeau gratuit la pacienti. Decizia a fost luata dupa ce ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a hotarat sa ieftineasca medicamentele care erau cumparate din bugetul sanatatii pentru bolnavii care sunt inclusi in Programele nationale de sanatate. Potrivit reprezentantului Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Viorel Vasile, de saptamana viitoare bolnavii de cancer si diabet vor resimti criza.

Pe 15 iulie a intrat in vigoare un ordin al ministrului prin care se modifica si pretul de decontare a medicamentelor din lista pentru programele nationale de sanatate. Astfel, se ieftinesc medicamentele cu un procent cuprins intre 1 si 14 %, dar numai cele decontate de stat integral.

"Nu putem suporta aceste scaderi de pret uriase si deocamdata nu putem livra catre farmacii medicamente incluse pe programele nationale de sanatate. Ordinul si listele au aparut brusc luni seara si practic de marti ne-am oprit fiindca suntem foarte bulversati", a declarat pentru HotNews.ro, Viorel Vasile, reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM). Potrivit acestuia, pacientii vor resimtii criza de medicamente, cel mai probabil, saptamana viitoare. Vizati de aceasta criza de medicamente vor fi, in special, bolnavii de cancer si diabet.

Viorel Vasine spune ca, momentan, oamenii de afaceri din industria farmaceutica sunt confuzi din pricina acestei reduceri de pret, impusa de ministrul Nicolaescu. "De exemplu, o farmacie imi cere un medicament care apare si pe programul de sanatate, cu pretul redus impus de ministru, si pe lista de medicamente compensate. Eu nu stiu la ce pret sa il facturez pentru ca nu stiu cum il vinde farmacia: compensat, la liber sau il da gratuit", a aratat Viorel Vasile.

Vasile nu stie deocamdata cat vor pierde din profit companiile importatoare de medicamente. "Sunt medicamente unde pretul impus de ministru este mult mai mic fata de cel de achizitie. Nu stiu sa va dau un exemplu acum", a mai spus reprezentantul ADIM.

"S-au ieftinit medicamentele gratuite, pentru pacient, aceasta ieftinire nu are niciun efect. Toate guvernele de pana acum s-au infruptat din bugetul sanatatii si probabil vor aparea mariri de pensii, salarii, somaj si asa mai departe. Doar asta s-a urmarit", a tinut sa precizeze reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM).

Am incercat sa contactam un reprezentat al Ministerului Sanatatii, sa aflam daca institutia este pusa in garda in legatura cu criza de medicamente, pe cale sa izbucneasca, pentru pacientii cu boli cronice. Pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns.