"Alegatorii romani ar putea incredinta opozitiei de stanga Primaria Bucurestiului duminica, in turul al doilea al alegerilor locale, ceea ce ar da avant tentativei stangii de a recastiga puterea la nivel national la alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an" se arata intr-o analiza efectuata de agentia internationala Reuters.

Agentia vorbeste despre alegerile din Romania si aminteste ca sondajele de opinie il dau drept castigator la limita pe candidatul independent. dar sustinut de PSD, Sorin Oprescu impotriva lui Vasile Blaga, reprezentantul opozitiei (PD-L) si apropiate presedintelui Traian Basescu.

"Daca Oprescu ar deveni primar, aceasta victorie ar ajuta stanga sa negocieze viitoare parteneriate guvernamentale dupa alegerile nationale care sunt de asteptat sa divizeze Parlamentul, fara a acorda majoritatea niciunui grup(..)

Stanga si PD-L se lupta pentru locul intai in Capitala, dupa ce fiecare a atins aproape 30% din voturi la nivel national in primul tur al alegerilor, care a avut loc la 1 iunie. Partidul liberal al premierului Calin Popescu-Tariceanu a obtinut circa 20%, alegatorii sanctionand puterea pentru luptele interne si pentru incetinirea reformelor", se arata in analiza Reuters.

De altfel, agentia internationala il citeaza pe liderul PD-L, Valeriu Stoica: "Batalia pentru Bucuresti este batalia pentru Romania".

Reuters vorbeste despre social-democrati amintind ca in urma cu doi ani rata de popularitate a PSD ajunsese la cea mai scazuta cota inregistrata in 16 ani, din cauza unor scandaluri de coruptie "ce amenintau insusi viitorul unui partid care a condus Romania, cu exceptia a sapte ani, in toata perioada de la caderea comunismului in 1989".

"Insa dezamagirea fata de modul in care guvernul lupta impotriva fraudei, cresterea preturilor la alimente si energie si sentimentul ca paturile sarace au fost neglijate prin reformele economiei de piata ii face pe multi romani sa-si indrepte atentia catre securitatea economica promisa de stanga", explica Reuters.

"Unii analisti spun ca, dupa alegeri, Partidul Liberal, aflat la conducere, si stanga si-ar putea transforma cooperarea lor tacita pe care o au in prezent in Parlament intr-o coalitie, un scenariu care ar putea fi sprijinit de o eventuala victorie a lui Oprescu", continua Reuters.

"Totuşi, alti comentatori se asteapta ca PD-L-ul presedintelui Basescu sa treaca peste dezacordurile cu liberalii si sa refaca o coalitie care i-a adus la guvernare in 2004. Acea coalitie s-a destramat lasandu-i pe liberali singuri la guvernare, tinta a acuzatiilor, in conditiile in care ritmul reformelor a incetinit dupa intrarea Romaniei in UE în 2007", se rata in finalul analizei Reuters.