Oficiali din cadrul guvernului de la Seul au dezmintit, joi, zvonurile referitoare la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-Il, apreciind ca acestea sunt nefondate, relateaza Reuters. Potrivit acestora, nu exista date pentru a sustine astfel de informatii, iar agentia oficiala de presa nord-coreeana a publicat saptamana aceasta mai multe articole despre aparitiile publice ale lui Kim.

Zvonurile despre o posibila asasinare a dictatorului nord-coreean au inceput sa circule joi dimineata, la bursa din Seul, dupa ce un site sud-coreean de stiri a relatat, citand oficiali chinezi de rang inalt, ca liderul de la Phenian a fost ucis.

Agentia de presa oficiala nord-coreeana a anuntat insa ca liderul se afla in orasul-port Hamhung pentru a vizita o fabrica de textile.

Informatiile despre Kim si potentialii sai succesori sunt cele mai bine pastrate secrete la Phenian, cunoscute doar catorva apropiati ai liderului. Cele mai multe zvonuri despre Kim Jong - Il, in varsta de 66 de ani, se refera la starea de sanatate a acestuia si la actiunile celor trei fii ai sai, posibili succesori la conducerea tarii.

Din cauza ca guvernul nord-coreean nu are un purtator de cuvant, majoritatea speculatiilor raman fara niciun raspuns.

De asemenea, si in anul 1994, la moartea dictatorului Kim Il-sung, statul comunist a tinut secreta informatia timp de mai multe zile pentru a stabili succesiunea.