Ziua, sunt putini cafegii pe scaunele de rachita ale cafenelelor Aida si Valea Regilor, decorate in stil oriental. Mobila, fie fotolii largi, fie scaune de rachita e inconjurata de fumul aromat din narghilele si aburi de cafea turceasca. Pentru cateva zeci de lei, puteti petrece cateva momente relaxante fumand cafea alaturi de un ceai sau o cafea la nisip. Nu degeaba sunt multi oameni de afaceri care aleg Pasajul Mecca-Villacross pentru intalnirile business.

Un barbat care rasfoia o revista glossy fumand la narghilea, ne-a spus de ce ii place la Macca-Villacrosse: “E liniste multa si in acelasi timp e chiar in buricul orasului. Am biroul la cateva strazi, dar pentru ca spatul de acolo e mic si incarcat imi dau intalnire aici cu clientii”, ne-a spus avocatul Mircea Badalau. “Se intampla sa vin aici des cu prietenii, sa fumam la nargilea, iar odata am adus-o si pe maica-mea. I-a placut foarte mult.”

Avocatul isi termina de sorbit cafeaua si mai face o comanda cand soseste la masa si clientul lui. Dicutiile lor sunt sparte din cand in cand de cate un grup de turisti care vorbesc spaniola, franceza sau chineza si cauta un loc sa se odihneasca sau sa ia masa. Au si unde. Cine a deschis Cafeneaua Aida s-a gandit sa faca si o pizzerie chiar langa restaurantul chinezesc "Pekin".

Si mai e un loc unde se poate manca, pe care fanii gulasului il stiu: Bistro Vilacrosse. Acesta din urma, prin amenajarea interioara aminteste de restaurantele mici frantuzesti. Patronii localului au gasit o cabina de telefon, veche, pe care o folosesc ca anticamera la intrarea in toaleta.

"Since" 1981

Macca-Villacross uneste Calea Victoriei cu Centrul Istoric al Capitalei si creeaza o potcoava acoperita de o cupola de sticla, care gazduieste mai multe cafenele, restaurante si magazine de haine. Pe vremea lui Nicolaie Ceausescu i se spunea pasajul "Bijuteria", dupa un magazin de giuvaiere. E vechi din 1891 si inca mai conserva ceva din atmosfera de acum o suta de ani: linistea si basoreliefurile care impodobesc peretii pasajului. Sera cele doua culoare care construiesc pasajul se umple de oameni si zarva. Muzica arabeasca de la cafenele inunda peretii.