Deputatii au adoptat marti un proiect de lege care prevede intericerea comercializarii alimentelor de tip fast food in incinta unitatilor de invatamant. Astfel, toate alimentele care au un aport suplimentar de grasimi, indulcitori si aditivi alimentari vor fi indeparate din meniurile cantinelor din invatamant. Proiectul de lege a fost initiat de deputati din toate grupurile parlamentare si a fost adoptat cu 183 de voturi pentru, nici un vot impotriva si trei abtineri.

Initiatorii proiectului de lege arata in expunerea de motive ca folosirea si comercializarea la chioscurile din incinta unitatilor de invatamant a alimentelor tip fast-food duce la imbolnavirea copiilor de diabet, obezitate si boli cardio-vasculare.

Initiativa stipuleaza eliminarea comercializarii alimentelor care au un aport suplimentar de grasimi, zahar, sare, indulcitori, aditivi alimentari si au un efect daunator sanatatii.

Potrivit actului normativ, meniurile servite in cantinele unitatilor de invatamant vor fi avizate de specialisti in nutritie acreditati de Ministerul Sanatatii. Astfel acestia vor intocmi o lista cu alimentele nercomandate prescolarilor si scolarilor care va fi distribuita de catre inspectoratele de invatamant in toate unitatile scolare din tara

De asemenea, campaniile de promovare directa sau indirecta a alimentelor de tip fast food in incinta scolilor sunt interzise.

Proiectul de lege pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar a fost adoptat si de catre Senat si urmeaza sa merga la Presedintie spre promulgare. Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.