Primarul General al Capitalei, Adriean Videanu, a anuntat, marti, ca numai 1,62% dintre bordurile montate in perioada 2005-2007 ar fi fost cumparate de la Titan Mar, firma pe care acesta o detine. Pe baza unui raport al Curtii de Conturi, primarul a anuntat ca ii va da in judecata pe politicenii Cosmin Gusa si Marius Marinescu, care ar fi raspandit informatii false despre "afacerile cu borduri" ale edilului Capitalei.

Primarul general al Bucurestiului a prezentat, marti, concluziile unui raport al Curtii de Conturi cu privire la lucrarile de asfaltare si de inlocuire a bordurilor din Capitala, care consemneaza anumite nereguli. Adriean Videanu a aratat ca, potrivit raportului Curtii de Conturi, valoarea totala a lucrarilor la cele 110 strazi reabilitate in perioada 2005-2007 a fost de 956.175.000 de lei. Din aceasta suma, pentru inlocuirea bordurilor, in care intra atat costul materialelor, cat si cel al executiei lucrarilor, s-au cheltulit in jur de 4%.

Potrivit concluziilor Curtii de Conturi principalii furnizori de borduri montate de catre firmele constructoare ,cu care Administratia Strazilor a incheiat contracte pentru lucrari de reabilitare a strazilor, au fost societatile: Prefabricate Vest - contracte in valoare de 6.128.000 de lei, Semmelrock - 6.015.000 lei, Arcominco - 935.000 lei, Marmovest - 932.000 de lei si Titan Mar -665.000 lei. Aceasta din urma fiind compania detinuta de primarul Videanu. "Numai 1,62 din bordurile in Capitala au fost achizitionate de la societatea mea", a spus primarul.

Pe baza anchetei facute de Curtea de Conturi, Videanu a anuntat ca ii va da in judecata pe liderul PIN, Cozmin Gusa, si pe senatorul conservator Marius Marinescu. "Ii astept la tribunal, sa demonstreze ce au sustinut despre mine si despre firmele mele. Atacurile celor doi au fost tentative de a discredita campania de reabilitare a infrastructurii bucurestene", a spus primarul.

Prejudiciile lui Videanu

Raportul Curtii de Conturi arata ca, in 2007, au fost constatate prejudicii de 617.911 de lei - adica 1,3 la suta din valoarea totala a lucrarilor. Videanu sustine ca aceste fapte care au determinat prejudiciul s-au petrecut din cauza ca "strazile reabilitate dupa 1995 au avut carti tehnice incomplete". Potrivit raportului Curtii de Conturi, la prejudiciile de 617.911 lei se adauga si prejudiciile constate la controlul efectuat pentru executia bugetara a anului 2006, in valoare de 195.221 de lei si care a au fost cauzate tot de cantitati de lucrari decontate suplimentar fata de executia lor in mod real. Raportul Curtii de Conturi pecizeaza ca prejudiciile au fost recuperate total in timpul controlului.

Controlul Curtii de Conturi s-a efectuat in intervalul 15 ianuarie-7 martie, dupa ce mai multi politicienii, intre care Cosmin Gusa si Marius Marinescu, au afirmat ca s-au inregistrat nenumarate sesizari privind investitiile in infrastructura Capitalei, intre care si cele pentru inlocuirea bordurilor.