Lidia Barbulescu, presedinta CSM, nu este “ingrijorata” de volumul mare de plingeri la CEDO, raportul dintre numarul de dosare solutionate de instantele romane si condamnarile de la CEDO fiind in favoarea „eficientei” justitiei autohtone.Romania se afla pe locul trei la CEDO, dupa Rusia si Turcia, si are de platit daune si despagubiri aproximativ 10 milioane euro.

„In 2007, pe rolul instantelor din Romania s-au aflat 1.500.000 de cauze. Pe rolul CEDO au fost 8.640 de plangeri ale cetatenilor romani. Dintre acestea, la nivelul anului 2007 au fost numai 34 de condamnari. Facand proportia intre dosarele solutionate de instantele romane si condamnarile primite la CEDO, nu mi se pare a da un rezultat atat de ingrijorator sau atat de mult vehiculat de persoane care au obiceiul sa critice sistemul judiciar”, a declarat Lidia Barbulescu.

In replica, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a afirmat ca nu este normal ca Romania sa fie in topul tarilor cu cele mai multe condamnari la CEDO. Senatorul sustine ca problema nu poate fi tratata cu atita usurinta, pentru ca “ in afara banilor la care suntem condamnati, arata si deficiente in respectarea drepturilor omului, in activitatea instantelor din tara".

Senatorul UDMR s-a referit la banii pe care statul roman trebuie sa-i plateasca celor care au cistigat procesele la CEDO in contextul in care acum o saptamina CSM a respins proiectul de lege al actiunii in regres. Mai exact, era vorba de posibilitatea ca judecatorii care au dat sentinte cu rea-credinta sau cu neglijenta si au generat procese la CEDO, sa fie pusi sa plateasca respectivele sume.

Statul roman este pe locul trei dupa Rusia si Turcia cu 8275 de cereri inaintate CEDO in intervalul 2006-2007, insumand 10% din totalul plingerilor inregistrate, conform statisticilor CEDO.

Potrivit unor estimari, suma pe care statul roman trebuie sa plateasca ca despagubiri sau daune in urma proceselor pe care le-a pierdut depaseste 10 milioane de euro.