Am norocul sa locuiesc in buricul tirgului, la doi pasi de Sala Palatului si la alti doi pasi de parcul Cismigiu. Noroc pentru ca locuiesc in buricul tirgului si mi-e foarte usor sa ajung cam peste tot. Totusi, am si nenorocul de a locui in buricul Capitalei. Nenorocul din cauza ca non-stop-urile de linga Sala Palatului au preturi cu vreo 20% mai mari si, printre altele, am nenorocul ca in zilele summit-ului sa fiu blocat din toate partile. Pentru ca nici daca as vrea n-as putea sa parchez masina in fata blocului, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.ro.

In dupa-amiaza zilei de sambata, taman in mijlocul exercitiului autoritatilor, ne trezim ca vrem sa lasam masina in fata blocului. Mai mult sau mai putin informati, vrem sa mergem pe Elisabeta. Pentru ca, din cite isi mai aminteste fiecare, e un punct de trecere la Cercul Militar. Zis si facut. Doar ca ne trezim in mijlocul giratoriului de la Universitate, fara alta posibilitate decit aceea de a intoarce masina.

Sens unic

Bucata de sosea dintre giratoriu si Academiei este deschisa traficului doar masinilor de politie si, probabil, autoturismelor altor autoritati competente intru circulare libera. Ca sa las masina in fata blocului, ei bine, e cam greu. E greu si de iesit, daca ma gindesc mai bine. Cu Calea Victoriei inchisa, singurul traseu posibil este pe Brezoianu, iesire in Cimpineanu, continuare pe Luterana pina la intersectia dintre Calea Grivitei si Bulevardul Dacia. Pentru ca, asa cum am aflat ieri, cel mai apropiat punct de trecere a Caii Victoriei este pe Dacia, in apropiere de Piata Romana.

Daca vreau sa ma intorc acasa, cu masina, ei bine, n-am cum. Brezoianu are sens unic, Luterana are sens unic si, chiar daca as reusi sa ajung, pe stradute, pe stirbei Voda, n-am cum sa fac dreapta spre Cimpineanu pentru ca sint blocat de politisti, care au trintit gardurile fix in mijlocul drumului. Practic, totul e un sens unic.

In cuplu

Daca ai drum spre Casa Presei, de oriunde ai pleca, cel mai bine e sa folosesti Calea Dorobantilor pe post de traseu principal. Sau, daca ti se pare mai potrivit, Calea Grivitei. Totusi, nu uita ca politistii au impinzit orasul. La fiecare straduta, cit de mica, stau cite doi, imbracati in verde, gonindu-i pe cei care vor sa parcheze si, atunci cind au chef, dirijind circulatia.

Pentru summit-ul NATO din 2-4 aprilie, Politia Româna a adus politisti de la Circulatie din mai toate colturile tarii. Probabil ca sint vreo citeva sute, pentru ca aproape peste tot pe unde am intrebat (ca tot omul care vrea sa stie cum se circula, eventual trasee alternative), mi s-a raspuns cu “Nu pot sa va ajut, ca nu-s din Bucuresti. Eu stiu ca tre’ sa stau aici si sa-mi fac treaba“.

Oamenii care fac legea pe soselele patriei au fost adusi in capitala de mai bine de-o saptamina. Unul dintre ei, vadit plictisit, intr-un fel enervat ca nu face altceva decit sa stea in mijlocul drumului cit e ziulica de lunga, imi spune ca i-au adus pentru doua saptamini. Pleaca imediat dupa ce se termina harababura, insa inainte de a-i trimite in strada, i-au tinut in tot soiul de cursuri si training-uri. Doar vin atitea personalitati, nu-i asa?

Fara sa vrei, ajungi sa auzi prin mijloacele de transport in comun bancuri pe tema summit-ului si pe seama politistilor flaminzi vazuti cumparindu-si shaorma de la coltul blocului.

Curat curat, coane Fanica!

Poate cu un strop de rautate sau poate doar cu un strop de surprindere, as spune ca vreau sa vad cite-un summit in fiecare luna. in citeva zile, cu toate bancurile pe seama maturatorilor acreditati, cu toate sumele reprezentind cheltuielile României cu nemaipomenitul eveniment international, Bucurestiul s-a transformat.

Niciodata n-a fost mai curat decit zilele acestea. Strazile din jurul traseului unic par ca nu mai au un fir de praf, marcajele stradale si pietonale au aparut peste noapte, au rasarit indicatoare noi, traficul e mult mai lejer (cel putin pe arterele principale - cine circula pe stefan cel Mare s-a minunat, probabil, la fel ca si mine), in ciuda desteptaciunii unora, care intii trag stinga de volan si abia dupa ce ajung cu masina in fata ta, care ai frinat vreo cinci metri, semnalizeaza stinga.

Desi e greu de inchipuit, si-au facut loc floricelele. La comanda, bineinteles, pentru ca Bucurestiul trebuie sa para un oras spalat, civilizat, sigur si, nu in ultimul rind, impecabil. Cam greu, pentru ca au ramas destule zone la fel de jegoase, unde n-ar misca nimeni un ac. Taman de asta mi-as dori cite-un summit in fiecare luna, poate asa s-ar curata toata capitala.

Ka-boom!

Totusi, laudele exagerate nu fac bine. Pentru ca, probabil, daca cineva ar vrea sa arunce in aer o masina din coloana oficiala, ar putea sa o faca. Vazind plictiseala si neatentia de care dau dovada politistii, nu ar fi greu sa plantezi explozibil sub una dintre balizele care despart banda intii de traseul unic pe soseaua Bucuresti-Ploiesti. si nici detonarea (radio-comandata, sa spunem) n-ar fi grea, cita vreme, cel mai probabil, toate televiziunile vor transmite in direct intrarea in capitala a masinilor cu inaltii prezidentiabili. Daca ai plasa o grenada sub una dintre balize, probabil ca n-ar vedea-o nimeni pina la terminarea evenimentului.

si totusi, România e o tara pasnica. Poate cu un strop de rautate (altul decit cel de mai sus), as spune ca, fiind in tara in care nu se intimpla niciodata nimic, nici acum nu vom vedea vreo mare isprava. Ba dimpotriva.

Comenteaza pe blogul Subiectiv.ro.