Semnarea acordului de asociere dintre companiile din Romania, Serbia, Croatia si Italia care vor construi oleoductul Constanta-Trieste (PEOP), programata sa aiba loc joi la Bucuresti, a fost aminata din cauza instabilitatii politice din Serbia, relateaza Mediafax.

"S-a aminat cu doua saptamini, pentru ca sirbii ne-au comunicat ca dureaza mai mult obtinerea mandatelor, ei avind acum un Guvern provizoriu", a declarat secretarul de stat in Ministrul Economiei si Finantelor Viorel Palasca.

Coalitia de la conducerea Serbiei s-a destramat in aceasta luna, dupa proclamarea, la 17 februarie, a independentei Kosovo, alegerile anticipate fiind stabilite pentru data de 11 mai.

Oleoductul Pan European Oil Pipeline (PEOP), cu o lungime de 1.400 kilometri, va traversa Rominia, Serbia, Croatia si Slovenia, spre Italia, si va fi una dintre rutele directe de transport a petrolului din zona estica a Marii Negre catre piata europeana.

Constructia conductei, ce presupune costuri de circa 3,5 miliarde de dolari, face parte din obiectivului Uniunii Europene de reducere a dependentei energetice fata de Rusia si tarile din Orientul Mijlociu.

Capacitatea anuala a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrarilor este estimata pentru 2012.

Companiile romanesti Oil Terminal Constanta si Conpet Ploiesti, cu activitati in stocarea produselor petroliere si transportul acestora, reprezinta statul roman in acest proiect.