Meteorologii au emis, sâmbătă, avertizări cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni dimineaţa. Vânt puternic şi ploi însemnate cantitativ sunt aşteptate mai ales în Oltenia.

Ploi în aproape toată ţaraFoto: Dreamstime.com

Astfel, de sâmbătă de la ora 12:00 până luni la ora 10:00, va fi în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 - 90 litri/mp.

În aceste zone vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii, cu viteze de 75 - 90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

De asemenea, în acelaşi interval de timp, este valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în sudul, sud-estul şi centrul ţării, iar în perioada 29 mai, ora 12:00 - 30 mai, ora 10:00, va intra în vigoare o avertizare similară pentru nordul ţării, respectiv judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi zona de munte a judeţelor Suceava şi Neamţ.

Hartă ANM

Astfel, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, iar duminică, 29 mai, local şi în cele nordice.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, cu viteze de 55 - 75 km/h şi izolat peste 80 km/h, iar pe arii restrânse grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 - 30 litri/mp şi izolat 40 de litri/mp.