Guvernul ar urma să introducă, în ședința de astăzi, un nou prag de restricții - pentru localitățile unde incidența este cuprinsă între 6 și 7,5 cazuri de COVID la mia de locuitori. În acest scenariu - incidența între 6 și 7,5 la mie - circulația persoanelor în afara locuințelor va fi interzisă după ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele vor fi închise după ora 18:00. Premierul Florin Cîțu spune că va cere CNSU ca hotărârea cu modificarea restricțiilor să prevadă că în zonele carantinate pe timpul nopții persoanele care au certificat de vaccinare anti-COVID să poată ieşi din casă.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei
  • "Astăzi vom avea o sedință de Guvern la prânz pentru a adopta o Hotărâre ca să modifice câteva dintre aceste măsuri. Nu se vor închide magazinele la ora 18.00 (în localitățile cu rata de infectare -n.r.) peste 4 la mie, vom elimina această cerință.
  • Vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea, și sper că așa a rămas, pentru zonele care sunt carantinate, noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasa din casă.
  • Nu mi se pare normal că dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ți se restrictioneze în vreun fel activitatea.
  • Am cerut ca hotărârea CNSU să includa această modificare și copiii între 6 si 12 ani nu vor mai fi testati peste 3 la mie”, a spus joi premierul Florin Cîțu la o conferință de specialitate organizată de DC News.

Guvernul ar urma să introducă, în ședința de astăzi, un nou prag de restricții - pentru localitățile unde incidența este cuprinsă între 6 și 7,5 cazuri de COVID la mia de locuitori. În acest scenariu - incidența între 6 și 7,5 la mie - circulația persoanelor în afara locuințelor va fi interzisă după ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele vor fi închise după ora 18:00, în aceleași zile, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern care intră în ședința de astăzi a Executivului, document obținut de HotNews.ro. Anterior, carantina de weekend era introdusă de la pragul de la 4 la mie, în vechiul scenariu. De asemenea, certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, ceea ce înseamnă că el este obligatoriu doar pentru copiii cărora vârsta le permite să se vaccineze. Acum, este necesar pentru copiii de peste 6 ani.

Reamintim că în ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum și alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv). De asemenea, conform unei alte Hotărâri de Guvern, în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 trece de 3 la mia de locuitori este obligatoriu certificatul verde COVID, inclusiv pentru copiii de peste 6 ani.