Compania australiana WildHorse Energy a inceput exploatarea zacamintelor de uraniu de la Bataszek (Ungaria), ceea ce va contribui la cresterea productiei de energie produsa de centralele nucleare, relateaza agentia specializata Newsbase.

"Acesta este un moment istoric pentru Ungaria deoarece se reia productia interna de uraniu dupa aproape 20 de ani", a declarat Richard Pearce, directorul executiv al WildHorse. Compania australiana a inceput operatiunile de decopertare si de verificare a gurilor de exploatare.

Zacamintul de la Bataszek (in regiunea Pecs) are circa 3 km lungime si 83 de guri de exploatare. Nu se cunoaste exact cantitatea de uraniu existenta, dar calitatea sa (concentratia de oxid de uraniu) este una buna.

Mina de la Mecsek a fost operationala timp de 40 de ani si a produs circa 21 milioane de kg de uraniu.

Costurile estimate de catre compania australiana pentru exploatarea zacamintelor din zona Pecs, inclusiv studii de protejare a mediului, sunt estimate la circa 380-430 milioane de dolari.

Ungaria opereaza un singur reactor - la Paks - si care are o capacitate de 1,860MW furnizind circa 37 la suta din necesarul de energie electrica al tarii. Reactorul este garantat pina in anul 2012, dar guvernul de la Budapesta a anuntat deja ca va extinde perioada cu 20 de ani.

In ultima vreme, presa locala a scris ca mai multe companii occidentale sunt interesate de construirea unei noi centrale nucleare in Ungaria, dar nu a fost facut public nici un anunt in acest sens.