Statele Unite au cerut luni Greciei și Turciei să găsească „soluții bune” pentru Atena și Ankara, care au decis să reia discuțiile după săptămâni de tensiune în estul Mediteranei, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sperăm că discuțiile exploratorii nu vor fi lansate numai, ci că vor duce la rezultate pe care fiecare dintre cele două țări le va considera mai mult decât acceptabile", a declarat luni șeful diplomației americane Mike Pompeo, cu ocazia unei vizite de două zile în Grecia.

"Nu este vorba doar de a vorbi, ci de a ajunge la soluții bune", a adăugat el, într-un interviu acordat agenției de știri grecești ANA.

Mike Pompeo a început luni, la Salonic, în nordul Greciei, discuțiile menite să promoveze o dezamorsare a tensiunilor în estul Mediteranei, unde cele două țări vecine și membrii NATO se luptă pentru zone bogate în hidrocarburi.

Aceste rivalități trebuie rezolvate „în mod pașnic în conformitate cu dreptul internațional”, au declarat Pompeo și omologul său grec Nikos Dendias, după o întâlnire la Salonic.

Statele Unite sunt mulțumite că Grecia se arată „pregătită să se angajeze cu alte țări din regiune pentru a ajunge la acorduri de delimitare maritimă”, potrivit aceleiași declarații comune.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a cerut vineri președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la ONU să „ofere diplomației o șansă” într-un moment în care cele două țări par să fi ales relaxarea și reluarea dialogului.