Delegatia PSD din Parlamentul European a trimis miercuri o scrisoare presedintilor delegatiilor PD-L, PNL respectiv UDMR in PE, solicitand ca in luarile lor de pozitie in dezbaterea din plen sa reia ideile pozitiei eurodeputatilor socialisti, care aduce argumente in favoarea nerecunoastereii independentei Kosovo, pentru o pozitie unitara a delegatiei romane. Iuliu Winkler a declarat pentru HotNews.ro ca reprezentantii UDMR adopta pozitia exprimata de partidul lor in tara, Adian Valean a spus ca liberalii nu au un punct de vedere formulat, dar ca "este loc si de nuante", iar Sorin Frunzaverde a subliniat ca delegatia PD-L are o pozitie proprie, pe care a exprimat-o in dezbaterea din plen.

Socialistii romani din Parlamentul European le-au trimis colegilor lor romani pozitia lor referitor la independenta Kosovo si le-au solicitat acestora sa preia din ideile lor in luarile de cuvant. Ei au aratat ca astfel delegatia Romaniei ar avea un punct de vedere coerent.

"Nu refuzam astfel solidaritatea cu ceilalti membri ai UE si interesele lor, ci dimpotriva, actionam in interesul UE, care este si astazi pe deplin conform cu interesele Romaniei. Nu noi ne indepartam de interesul european, ci aceia care cred ca incalcarea dreptului itnernational poate servi intereselor UE", au argumentat socialistii.

Reprezentantii PSD au mai propus ca, in situatia in care in Parlamentul European se va supune la vor un proiect de rezolutie sau orice alt document de natura sa stabileasca o pozitie unitara in chestiunea recunoasterii independentei Kosovo, delegatia Romaniei sa voteze impotriva.

Ce contine pozitia eurodeputatilor PSD

PSD-istii din PE considera ca "actul proclamarii unilaterale a independentei provinciei Kosovo survine intr-un timp nepotrivit, de o maniera nepotrivita, intr-un context nepotrivit si pe o baza legala nepotrivita" si ca "rezolvarea unei probleme precum cea kosovara in afara ordinii de drept internationale pericliteaza stabilitatea si securitatea lumii si de aceea e contrara si intereselor populatiei kosovare".

Ei considera ca declaratia reuniunii ministrilor de externe ai UE (CAGRE) de luni "nu poate ascunde trei situatii ingrijoratoare", si anume faptul ca recunoasterea declaratiei de independenta a Kosovo nu are o baza legala, statele UE sunt din nou dezbinate, iar liderii politici europeni se amagesc crezand ca problema kosovara este unica si irepetabila.

Pe de alta parte, ei cred ca institutiilor europene si liderilor statelor membre trebuie:

- sa aiba de urgenta o pozitie fata de noua situatie creata prin Declaratia unilaterala de independenta a Kosovo care sa restabileasca respectul pentru legea internationala si, in acest context, sa ofere Kosovo o strategie vizând transformarea sa intr-un subiect european viabil sub aspect economic, democratic sub aspect politic, multicultural sub aspect etnic si coerent sub aspect social;

- sa convina asupra unei strategii si a unui plan menit a integra entitatea kosovara intr-un sistem de securitate, stabilitate si cooperare regionala, cu luarea in consideratie a aspiratiilor si intereselor legitime ale tuturor celorlalte state si entitati statale din zona Balcanilor de Vest

- sa stabileasca un plan sui generis pentru integrarea regiunii Balcanilor de Vest in UE, pornindu-se de la specificul acestei regiuni si de la evidenta imposibilitate a tarilor regiunii de a urma acelasi drum de acces in UE ca si candidatii primiti pâna acum sau apartinând altor zone ale Europei

- sa convina asupra unor politici coordonate a statelor membre dedicate combaterii riguroase a curentelor nationaliste, segregationiste si secesioniste care sunt incurajate de declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, precum si oricaror incercari de constituire a unor state sau formatiuni statale pe criteriul etnic.

Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu au sustinut si in plen aceasta pozitie a socialistilor romani.

Liberalii romani nu au o pozitie formulata, dar "e loc de nuante"

Liberalii romani nu au formulat o pozitie in dezbaterea referitor la independenta autodeclarata a provinciei kosovo, a declarat pentru HotNews.ro liderul delegatiei, Adian Valean. Nu s-a pus problema adoptarii pozitiei PSD, iar invocarea incalcarii dreptului itnernational "poate fi discutata la nesfarsit". "Noi nu am discutat la nivelul delegatiei ALDE, dar asta nu inseamna ca ne vom situa oficial pe o pozitie diferita de pozitia Romaniei", a mai spus eurodeputatul liberal.

Totusi, Adina Valean a facut nota discordanta fata de pozitia partidului din care face parte. Ea a decarat luni ca "dupa un an de zile ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România nu a reusit sa se distinga cu nimic, sa gaseasca o nisa care sa o evidentieze pozitiv in plan european. Refuzul de a recunoaste independenta Kosovo ne evidentiaza intr-adevar ca fiind printre putinele state care se opun solutiei gasite de Uniunea Europeana in aceasta problema, insa, mi-ar fi placut si ar fi fost normal ca acest refuz sa fie dublat de argumente solide de politica europeana nu de niste temeri nesustinute nici macar la nivel national."

"Nu inteleg care e alternativa, Kosovo tot acolo ramane", si-a explicat pentru HotNews.ro acesta pozitie. "Este loc si de nuante", a mai spus ea, recunoscand lipsa unei pozitii a delegatiei liberale romane.

Sorin Frunzaverde: Demersul national e sustinut de delegatia romana din PPE-DE

Liderul delegatiei romane din PPE-DE, Sorin Frunzaverde, a spus ca demersul national este sustinut de delegatia romana din PPE-DE.

Independenta Kosovo nu este "nici legala, nici oportuna". "Nu este legala pentru ca niciun principiu de drept international nu justifica o declaratie unilaterala de independenta", a argumentat Frunzaverde.

"Nu este oportuna pentru ca ea creeaza un precedent, nu pentru tarile UE, Slovenia, Romania, care au legi moderne in materie de minoritati, ci pentru tari ca Abhazia, Osetia si Transnistria", a completat europarlamentarul. In plus, nu este o independenta oportuna nici pentru Uniunea Europeana. "S-a spus ca Balcanii produc mai multa istorie decat pot consuma. Se pare ca produc mai multa istorie decat poate consuma Uniunea Europeana insasi", dovada fiind divizarea statelor membre pe aceasta tema.

Daca viitorul Serbiei este unul cunoscut, european, cel al noului stat Kosovo este incert. "Nu stim cumj vom face. Sistemul de liberalizare a vizelor nu ajunge pentur a ridica aceasta zona a Europei", a conchis Frunzaverde.

Eurodeputatii UDMR nu se supun pozitiei romanesti din grupul politic european, ci celei a partidului din tara

Eurodeputatii UDMR vor avea aceeasi atitudine exprimata in tara. "Pozitia UDMR este foarte clara", a declarat pentru HotNews.ro Iuliu Winkler. "Dorim ca Romania sa adopte o pozitie diferita fata de Kosovo, sa adopte pozitia majoritatii statelor europene. UDMR saluta independenta Kosovo", a reluat Winkler abordarea UDMR.

In Parlamentul European, eurodeputatii UDMR sunt membri ai delegatiei romane din PPE-DE, adica fac parte din aceeasi delegatie cu parlamentarii PD-L. Liderul delegatiei, Sorin Frunzaverde, a spus clar ca Romania nu recunoaste independenta Kosovo, iar delegatia romana din PPE-DE sustine pozitia nationala.

Eurodeputatii UDMR-isti exprima o pozitie contrara delegariei nationale din care fac parte in grupul politic parlamentar, dar aceasta situatie nu este o incalocare a disciplinei parlamentare, atat de stricta in PE. "Am convenit cu domnul Frunzaverde ca in delegatia romana din PPE-DE sa se ia decizii fie prin unanimitate, fie prin majoritate:16 membri vor vota intr-un fel (n.r. reprezentantii PD-L), iar doi in alt fel. Noi ne supunem deciziei majoritatii, dar ne pastram punctul de vedere", a explicat Winkler.