Consilierul de stat pe probleme de aparare din cadrul Presedintiei, Constantin Degeratu, a declarat ca Romania ar putea sa-si schimbe pozitia fata de Kosovo in functie de cum vor evolua lucrurile in Europa si de interesele nationale.

Constantin Degeratu a declarat, marti, la Constanta, citat de Mediafax, ca nu este exclus ca tara noastra sa-si modifice pozitia in ce priveste independenta provinciei Kosovo, daca lucrurile vor evolua in Europa.

" Romania si-a spus punctul de vedere in problema Kosovo, care e o problema complicata de citiva ani buni de zile, nu de ieri de azi. Daca lucrurile vor evolua in Europa, atunci si Romania va trebui sa-si modifice punctul de vedere, in functie de cum vor evolua lucrurile, dar mai ales in functie de interesele nationale", a declarat consilierul de stat pe probleme de aparare din cadrul Administratiei Prezidentiale.

In ce priveste militarii romani care fac parte din fortele ONU in Kosovo, Degeratu considera ca acestia trebuie sa-si continue mandatul. " Militarii trebuie tinuti acolo, sa-si indeplineasca misiunea de mentinere a pacii", a spus Degeratu citat de Mediafax.

Opinia lui Constantin Degeratu este ca summitul NATO din aprilie de la Bucuresti ar putea fi "un moment oportun pentru gasirea unor solutii viabile si pasnice".

Declaratiile lui Degeratu vin in contradictie cu cele ale lui Traian Basescu, presedintele sustinind luni seara atit dupa intilnirea de la palatul Cotroceni cu liderii partidelor politice, cit si in emisiunea 100% de la Realitatea TV ca declararea unilaterala a independentei de catre Kosovo este un act "ilegal" si ca Romania nu va incalca nicodata tratatele internationale la care este parte.

Seful statului a aratat in citeva rinduri care sint motivele pentru care Romania nu recunoaste independenta provinciei, precizind ca pozitia tarii noastre a fost constanta din acest punct de vedere inca din 2005, lasind astfel sa se inteleaga ca este putin probabila o schimbare de atitudine. In ce priveste interesele nationale, Traian Basescu a refuzat sa faca vreo paralela intre situatia din Kosovo si cea din Romania.