Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a lansat, miercuri, o campanie, intitulata 'Nu vrem liceu fara Dumnezeu", dar respinge orice forma de presiune prin care elevii ar putea fi obligati sa urmeze aceste ore sau sa participe la slujbe si manifestari religioase.

"Nu putem mutila sufletul Europei, ignorand capodoperele din arhitectura, pictura, sculptura, literatura sau muzica, pentru a sustine o pretinsa emancipare bazata pe vidul spiritual al secularizarii. Nu putem inlocui niciodata valorile constante ale Religiei cu modele efemere ale umanismului autosuficient si antireligios", spune patriarhul Daniel, intr-o scrisoare publicata miercuri. .

Patriarhul subliniaza ca " in tara noastra, nu s-a promovat un „model romanesc”, incompatibil cu legislatia europeana. Potrivit Constitutiei Romaniei, art. 32 (7), „in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”, asa cum se intampla in majoritatea statelor Uniunii Europene. Invatamantul are un caracter confesional in Austria, Grecia, Italia, Polonia, Spania si Germania, iar un specific general in Olanda, Suedia, Norvegia sau Danemarca".

"Religia a avut, intotdeauna, in cadrul sistemului public de invatamant, un rol important in procesul de formare a competentelor si atitudinilor moral – sociale. Asa cum Geografia ofera cunoasterea configuratiei spatiale a pamantului, esentiala pentru cunoasterea patriei si planetei, iar Istoria ofera cunoasterea succesiunii temporale a generatiilor umane, Religia ofera perspectiva comuniunii eterne de iubire intre Dumnezeu si oameni, intre Creator si creaturi, intre persoane si popoare", se arata in scrisoare. Cu toate acestea, patriarhul sustine ca este impotriva oricaror forme de presiune.

"Libertatea nu este simpla indiferenta spirituala"

"Biserica propune, nu impune, valori, Patriarhia Romana respinge orice forma de presiune prin care elevii sunt obligati sa urmeze orele de Religie sau sa participe la slujbe si manifestari religioase. Cu alte cuvinte, intrucat libertatea reprezinta un mare dar oferit de Dumnezeu omului, educatia religioasa trebuie asumata in mod liber, respectandu-se dorinta parintilor si a copiilor", spune patriarhul, in scrisoarea sa.

"Pe de alta parte, libertatea nu este simpla indiferenta spirituala, ci capacitatea omului de a alege valori spirituale care imbogatesc viata persoanei si a comunitatii umane. In acest sens, valorile oferite de educatia religioasa sunt extrem de necesare, mai ales in aceasta perioada de secularizare a societatii romanesti", se continua documentul