Initiativa JEREMIE presupune ca 100 de milioane de euro din fondurile disponibile prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sa fie investite pentru cresterea accesului la finantare al IMM-urilor. Fondul European de Investitii (FEI) va infiinta in curand in Romania un birou care sa gestioneze, conform mandatului dat de partea romana, fondurile aferente acestei initiative.

Fondul European de Investitii va gestiona cele 100 de milioane de euro din programul JEREMIE, dedicat intreprinderilor mici si mijlocii. Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea pietei de garantare a creditelor pentru IMM-uri si respectiv a fondurilor de investitii (venture capital), avand astfel un efect pozitiv asupra posibilitatilor IMM-urilor de a-si finanta activitatile de dezvoltare.

In vizor: institutii de garantare si fonduri de investitii

Resursele alocate in cadrul initiativei JEREMIE vor ajunge la IMM-uri prin intermediul unor institutii financiare de garantare si de investitii care vor fi selectate de expertii FEI.

“Selectia poate dura o luna sau o jumatate de an”, explica Stefan Ciobanu, director in cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Ministerul Economiei si Finantelor. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul acestui an FEI va deschide un birou in acest scop la Bucuresti si va demara selectia acestor institutii.

Odata selectati, intermediarii isi vor dezvolta instrumentele de sprijin pentru IMM-uri pentru care au solicitat si obtinut fonduri si le vor pune la dispozitie pe piata.

Pentru ce vor fi acordati banii?

Potrivit oficialului din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, cele 100 de milioane de euro se vor indrepta catre finantarea sistemelor de garantare a creditelor si a facilitatilor de venture capital. “Acestea sunt cele doua domenii pentru care am constatat, in urma unei analize efectuate, ca exista deficiente de functionare si de finantare”, explica Stefan Ciobanu.

Mai concret, cele 100 de milioane de euro, venite de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei se vor imparti intre mai multe institutii intermediare care vor dezvolta instrumente specifice de sprijinire a IMM-urilor. Practic, acesti intermediari trebuie sa aiba activitate in zona acordarii de garantii sau, respectiv, sa aiba initiative de venture capital.

In ce conditii se vor acorda?

Potrivit lui Stefan Ciobanu, conditiile de acordare a acestor fonduri vor fi stabilite de fiecare institutie in parte. “Scopul acestui program este imbunatatirea sistemelor din cele doua arii de activitate amintite si, in acelasi timp, finantarea IMM-urilor care au dificultati in obtinerea de resurse necesare dezvoltarii afacerii”, explica Ciobanu.

Cele 100 de milioane de euro sunt incluse in suma alocata Romaniei prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Banii urmeaza sa functioneze ca un “revolving fund”. Adica, pe masura ce resursele acordate sunt rambursate, acestea se reinvestesc in aceleasi scopuri, banii fiind rulati astfel pana in anul 2015.

Ce reprezinta JEREMIE

  • JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), este o initiativa comuna a Comisiei Europene, Bancii Europene de Investitii si Fondului European de Investitii pentru a promova cresterea accesului la finantare pentru dezvoltarea IMM in Uniunea Europeana. Aceasta presupune ca anumite sume din programele operationale relevante finantate din Fondurile Structurale sa fie “desprinse” si sa fie folosite pentru creareea / dezvoltarea unor facilitati de sprijin financiar, pe care le vor derula institutiile financiare. Mai multe informatii privind initiative JEREMIE pot fi obtinute aici