Reprezentanții UDMR sunt dispuși să se așeze la masa discuțiilor cu PSD, dar nu a protocoalelor, dacă se va rezolva în mod corect situația de la Valea Uzului, unde autoritățile locale din Dărmănești au construit în cimitirul eroilor maghiari cruci pentru eroii români, fără a avea avize și autorizații, a declarat la HoNews.ro LIVE, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi.

Attila KorodiFoto: Guvernul Romaniei

Întrebat, la interviurile HotNews.ro, în ce condiții ar relua UDMR colaborarea cu PSD, Korodi a spus că drumul va fi lung și anevoios. El spune însă că Uniunea ar fi dispusă să reînceapă discuțiile cu partidul lui Liviu Dragnea dacă se va rezolva în mod corect situația de la Valea Uzului.

"Dacă se rezolvă situația din Valea Uzului într-un mod corect, legal, atunci suntem dispuși să ne așezăm la masa discuțiilor, nu a protocoalelor, pentru că aceste lucruri lasă foarte multe schije. Fără rezolvarea acestei crize și a granițelor județului Harghita în mod corect, nu ai cum să mergi mai departe, indiferent cu cine discuți", a declarat liderul deputaților UDMR.

Joi, cu trei zile înainte de alegeri, UDMR a rupt protocolul cu PSD-ALDE, după escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului. Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu va mai susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Este prima oară în ultimii 29 de ani când UDMR recurge la acest gest.

Săptămâna trecută, polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.

Ceremonia de inaugurare a Cimitirului Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu au aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita unde sunt îngropați soldați maghiari.

De asemenea, Kelemen spunea că așteaptă ca prefectul din Bacău să se sesizeze în cazul cimitirului internațional Valea Uzului, pentru că autoritățile locale din Dărmănești au construit cruci pentru eroii români fără a avea avize și autorizații, iar aceste aspecte țin de zona penală.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.