Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank la Londra, vorbeste intr-un video-interviu acordat jurnalistului Bogdan Neagu, EurActiv.ro, despre evolutia economiei romanesti, impactul "pomenilor electorale" asupra cresterii de anul viitor, mitul invatamantului foarte bun, dar si despre posibilul impact al Brexit si alte consecinte ale tendintelor globale.

Dan Bucsa, macroeconomist, UniCredit LondraFoto: EurActiv.ro

Ideile pe scurt

Problemele de fond ale economiei romanesti

  • Economia romaneasca va creste cu peste 4% in 2016, dar, daca excludem impactul agriculturii, care este foarte volatil, deja se observa ca economia incetineste, este mai slaba decat in 2015.
  • Potentialul de crestere al Romaniei pe termen lung este sub 3%, probabil in jur de 2-2,5%, adica economia creste inca foarte puternic, bazata in special pe consum.
  • Avem mai mult de 2,4 milioane de oameni in Romania care nu muncesc si nu cauta un loc de munca desi sunt la varsta la care ar putea avea un loc de munca.

Pomenile electorale

  • Romania este in fata unei alegeri pentru viitor: doreste sa plateasca salarii pe care s-ar putea sa le ia inapoi la un moment dat sau sa construiasca sosele?
  • Pomenile electorale cumuleaza 1,3% din PIB si ar putea sa mai creasca pana la alegeri.
  • Riscam sa ajungem, din nou, la momentul 2010, cand salariile au fost taiate in Romania, dupa ce au fost majorate excesiv inainte de criza.
  • Dupa criza, atat consumatorii, cat si firmele, cat si bancile s-au adaptat la o realitate noua, se pare ca singura categorie care nu s-a adaptat la aceasta noua realitate sunt parlamentarii.

Impactul Brexit asupra Romaniei

  • Romania nu exporta mult in Marea Britanie, dar totusi exporturile sunt in principal autoturisme si masini, echipamente pentru industrie, astfel ca aceste sector ar putea fi afectat.
  • Mai mult de 4% din forta de munca din Romania este in acest moment in Marea Britanie si am putea asista la o repatriere a acestor oameni.

Interviu realizat de Bogdan Neagu. Editor imagine: Dani Drăgan

Interviu - problemele de fond ale economiei - investitiile si forta de munca (invatamantul slab)

Dan Bucsa: Consumul va ramane un suport pentru cresterea economica, dar problema sunt investitiile. Atat investitiile private, pentru ca sistemul privat pare in continuare reticent la a investi, cat mai ales investitiile statului care, in acest an, au fost substantiale, dar la anul, asa cum spuneam, statul s-ar putea sa nu mai aiba suficiente fonduri, dupa ce plateste toate salariile.

Redactor: Ce putem face pentru a creste potentialul economic?

Dan Bucsa: Sunt doua aspecte aici: cum sa atragem investitii si cum sa crestem cantitatea si calitatea fortei de munca. In ceea ce priveste investitiile, Romania nu este la fel de proactiva ca alte tari din regiune. Am putea sa furam modelul din Ungaria, Slovacia sau Cehia si am putea sa ne promovam mai bine in strainatate.

A trecut perioada in care investitorii vin si se ofera sa vina intr-o singura tara. Cand investitorii se hotarasc sa deschida o fabrica, se uita la mai multe tari, cel putin 3-4. Romania este intotdeauna in prima faza a prospectiunilor lor, dar dupa aceea pierde cumva in fata celorlalte tari. Daca reusim sa aducem niste investitii mari, si potentialul de crestere va fi mai mare.

A doua problema este forta de munca. Avem mai mult de 2,4 milioane de oameni in Romania care nu muncesc si nu cauta un loc de munca desi sunt la varsta la care ar putea avea un loc de munca. E clar ca avem nevoie de reforma a pietei muncii... reducerea bonificatiilor pentru someri, in general a tuturor ajutoarelor sociale, canalizarea fondurilor spre calificare, recalificare, spre posibilitatile ca populatia sa se miste intre localitati, adica infrastructura.

In ceea ce priveste calitatea fortei de munca: noi traim cu niste mituri - marele nostru mit este ca sistemul de invatamant din Romania este foarte bun. Dupa toate masuratorile europene, avem unul dintre cele mai slabe sisteme de invatamant, de la invatamantul primar pana la cel universitar.

Si UE are mai multe masuri, cred ca cea mai importanta pentru noi este adecvarea fortei de munca la iesirea din scoala la cerintele economiei. Cu cat economia devine mai complexa, pentru ca ne-am mutat usor-usor de la textile si pielarie spre masini, autoturisme, cu atat forta de munca este mai putin adecvata la cerinte. Adica sistemul de invatamant nu pregateste oameni pentru ceea ce ar cere economia.

Redactor: Sunt mai multe companii care investesc in directia aceasta...

Dan Bucsa: Da, au inceput companiile sa-si faca toate aceste scoli tehnice si postliceale pentru a pregati forta de munca.

Pomenile electorale date de Parlament

Redactor: Care va fi impactul acestora asupra economiei anul viitor?

Dan Bucsa: Aceste pomeni sunt peste 1,3% din PIB si ar putea sa mai creasca pana la alegeri. Mai grav decat faptul ca aceste pomeni sunt date, este ca ele iau din cheltuielile pentru investitii ale statului, care sunt extrem de importante, mai ales ca Romania are cea mai proasta infrastructura din Europa. Nu sunt cheltuieli care vor fi facute intr-un singur an, vor fi repetate in fiecare an si riscam sa ajungem, din nou, la momentul 2010, cand salariile au fost taiate in Romania, dupa ce au fost majorate excesiv inainte de criza.

Suntem exact la momentul in care economia romaneasca incepe sa incetineasca; am ajuns la varful ciclului economic. De obicei, veniturile bugetare sunt maxime la varful ciclului economic, s-ar putea ca veniturile bugetare, ca procent din PIB, sa scada de anul viitor. Si atunci spatiul de cheltuieli, in afara cheltuielilor cu asigurarile sociale si salariile, scade si el. Astfel, devine o alegere pentru viitor: ce doreste Romania sa faca? Sa plateasca salarii pe care s-ar putea sa le ia inapoi la un moment dat sau sa construiasca sosele?

Daca ne uitam la comportamentul societatii romanesti dupa criza, observam ca atat consumatorii, cat si firmele, cat si bancile s-au adaptat la o realitate noua. Consumatorii nu mai cheltuiesc si nu se mai imprumuta ca inainte de criza, firmele nu se mai imprumuta nici atat, bancile sunt mult mai prudente decat erau inainte de criza... se pare ca singura categorie care nu s-a adaptat la aceasta noua realitate sunt parlamentarii.

Cum vedeti impactul Brexit asupra economiei romanesti?

Noi credem ca cel mai mare impact, daca Marea Britanie decide sa iasa, va fi prin asteptarile firmelor - vedem deja ca firmele germane sunt mai putin dornice sa investeasca. Al doilea impact ar putea fi daca Marea Britanie nu reuseste sa semneze un tratat comercial cu restul Uniunii Europene si acest impact va fi prin comert - Marea Britanie este unul dintre primii parteneri comerciali ai UE. Romania nu exporta mult in Marea Britanie, dar totusi exporturile sunt in principal autoturisme si masini, echipamente pentru industrie, astfel ca aceste sector ar putea fi afectat. Un alt impact ar putea sa vina prin restrictiile pe care Marea Britanie ar putea sa le puna pentru imigratie. Mai mult de 4% din forta de munca din Romania este in acest moment in Marea Britanie si am putea asista la o repatriere a acestor oameni, care nu ar face decat sa mareasca somajul, in Romania.

Redactor:Ca roman ce lucreaza in Marea Britanie cum vedeti aceasta posibila desprindere de UE?

Dan Bucsa: Este o falie intre felul in care cei traiesc in Londra vad acest proces si cum vad acest proces cei care traiesc in afara Londrei. Londra depinde de sistemul financiar, pe care s-ar putea sa-l piarda, sistem care contribuie cam 11% din veniturile bugetare incasate de Marea Britanie si aceste venituri sunt foarte importante pentru Londra. Deocamdata nu este un impact mare, este doar aceasta incertitudine si, evident, o restrangere a activitatii financiare - banci straine incep sa-si restranga activitatea, sa o mute in alta parte. Efectele nu s-au simtit inca pentru ca a fost o perioada de vara, cand investitiile sunt foarte mici, de-abia acum cand firmele isi fac planurile pentru anul viitor s-ar putea sa se vada efectul referendumului.

Nota:Selectia fragmentelor si sublinierile apartin redactiei.

Interviul integral transcris (EurActiv.ro)

Arhiva: Bucsa, UniCredit Londra: Avem nevoie de 20 de ani sa trecem la euro/ Problema globala a competitivitatii scazute se va mentine pana cand vom face o noua revolutie industriala