Daca Parlamentul aproba pachetul de legi, in aceasta ultima varianta propusa de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, scoala va fi obligatorie de la 3 la 18 ani. Invatarea limbii romane - obligatorie, iar religia se va studia ca disciplina din trunchiul comun (ca limba romana sau geografia). Potrivit proiectului de lege, cultele religioase recunoscute de stat pot sa organizeze activitatii social-misionare. O alta noutate este ca "elevii supradotatii" pot avea propriile clase.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a aratat, luni, cele mai importante modificari propuse pentru Reforma Educatiei. Ministrul a prezentat cele trei legi, mostenite de la fostul ministru Mihail Hardau, si modificate partial in urma discutiilor cu sindicatele din invatamant: Legea Invatamantului Preuniversitar, Legea Invatamantului Superior si Statutul Personalului Didactic.

Gradinita si limba romana au statut obligatoriu. "Supradotatii" , in clase separate

  • Invatamantul obligatoriu in Romania cuprinde invatamant prescolar, care incepe la varsta de 3 ani, primar si secundar inferior. Frecventarea obligatorie la forma de zi a invatamantului preuniversitar inceteaza la varsta de 18 ani.
  • Gradinitele pot functiona ca unitati independente sau in cadrul unor unitati scolare, cu aprobarea directiei judetene pentru invatamant preuniversitar.
  • Pentru unele activitati se pot percepe taxe, in conditiile stabilite de prezenta lege.
  • Ministerul Educatiei poate aproba organizarea de unitati de invatamant sau de clase constituite din elevi capabili de performanta.
  • Educatia pentru tinerii supradotati, capabili de performanta inalta, este coordonata de Centrul National de Instruire Diferentiata.

Limba romana e obligatorie, minoritatile nationale pot avea "reprezentare" in conducerea scolilor

  • Invatarea limbii romane, ca limba oficiala de stat, este obligatorie. planurile-cadru de invatamant si prin programele scolare se asigura conditiile pentru insusirea limbii oficiale de stat.
  • In conducerea unitatilor si institutiilor de invatamant in care exista grupe, clase sau sectii cu predare in limbile minoritatilor nationale se asigura o reprezentare proportionala a cadrelor didactice din randul minoritatilor, cu respectarea competentei profesionale.
  • Planurile cadru ale invatamantului primar si gimnazial includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun.
  • Elevul, cu varsta de pana  la 16 ani, cu acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit, alege confesiunea si religia pentru studiu; elevii, in varsta de peste  ani, aleg singuri confesiunea si religia pentru studiu
  • Cultele religioase recunoscute oficial de catre stat pot solicita autoritatilor locale organizarea unui invatamant teologic specific pregatirii personalului de cult si activitatii social-misionare a cultelor, precum si pentru activitatile institutiilor de cult.
  • Se interzice utilizarea in incinta unitatii/institutiei de invatamant a oricaror mijloace de inregistrare audio-video in timpul programului scolar, cu exceptia aparaturii destinate procesului instructiv – educativ si asigurarii sigurantei in perimetrul unitatii/institutiei de invatamant.

Din pachetul de legi lipseşte statutul elevilor si studentilor. Exista doar un statut al profesorilor. Este drept ca votul e al profesorilor, dar recunostinta e a elevilor

Traian Basescu

Probele de Bac se publica din primul an de liceu

  • Trecerea absolventilor de gimnaziu la liceu se realizeaza prin / examen pe baza unei metodologii elaborata de unitatea de invatamant sau repartitie computerizata conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei.
  • Probele specifice examenului de bacalaureat sunt stabilite de Ministerul Educatiei  si sunt facute publice la inceputul primului an de studiu al invatamantului liceal. Continutul programelor de examen si modul de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat se stabilesc, se aproba si se dau publicitatii de Ministerul Educatiei la inceputul ciclului liceal.

Vreau sa atrag atentia ministrului Educatiei asupra acestui sistem de meditatii. Daca 50% dintre elevii unei clase au nevoie de meditatie, inseamna ca lucrurile nu functioneaza

Calin Popescu Tariceanu

Scolile Tehnologice, de trei si patru ani

  • Invatamantul liceal filiera tehnologica se organizeaza pentru calificari profesionale din cadrul Registrului National al Calificarilor stabilite de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern
  • a) Ruta progresiva de profesionalizare cu o durata de 4 clase, care incepe cu educatie profesionala si care permite dobandirea, la cerere, a doua certificate de calificare profesionala corespunzatoare a doua niveluri succesive de calificare; b) ruta directa de profesionalizare cu o durata de 3 clase, care permite dobandirea, la cerere, a unui certificat de calificare profesionala corespunzator celui mai inalt nivel de calificare ce poate fi dobandit prin ruta progresiva de profesionalizare.