O ora si jumatate de concert organizat intr-un club din Bucuresti s-a incheiat vineri seara cu 27 de morti si aproape 150 de raniti, dintre care unii in stare grava. Incendiul de la finalul concertului de lansare a noului album al trupei Goodbye to Gravity este, prin numarul de victime, cel mai grav accident de acest fel produs in istoria recenta a Romaniei.

Incendiu Club ColectivFoto: Hotnews

Ora 21.00: Strada Tabacarilor, fosta cladire a fabricii Pionierul. Intr-una din vechile hale e clubul Colectiv; se aduna zeci de fani rock pentru un concert in care trupa Goodbye to Gravity isi lanseaza noul album Mantras of War. Organizatorii anunta "un spectacol inedit", "un show de lumini customizat", "efecte pirotehnice și decoruri special create" si "multe alte surprize!" Una din piesele de pe album: The Day We Die (Ziua in care murim). E chiar primul single rock. Nimeni din club nu si-ar fi imaginat ca, pentru 27 de fani, va fi si ultimul..

Ora 22.00-22.30: Concertul e in toi. Un fan al trupei,aeon_blank, posteaza pe Instagram o imagine din concert si un comentariu: "Goodbye To Gravity are killing it in Colectiv right now!" Un fel de "Goodbye To Gravity este ucigator, in Colectiv, chiar acum". La foarte scurt timp, postarea avea sa se transforme intr-o sumbra premonitie.

Ora 22.30-22.35:Alta piesa din concert, se lanseaza efectele pirotehnice, artificiile ajung pe decorul usor inflamabil si, fulgerator, distractia de transforma in cosmar. Dintr-un "mic incident", cum anunta de pe scena unul dintre artisti, clubul e cuprins de valvatai. Focul se extinde foarte rapid iar incaperea se umple de fum inecacios. Arde antifonajul poliuretanic de pe pereti, decorul, iar flacarile se indreapta spre un tavan de care sunt agatate un fel de gratare din lemn. Schela cu echipamente pirotehnice se prabuseste in flacari si prinde sub ea tinerii aflati langa scena. Clubul se transforma intr-o capcana mortala din care zeci de oameni se calca in picioare sa scape cu viata, spre singura iesire disponibila. O alta iesire, blocata, cedeaza sub presiunea multimii. In spatele norocosilor care reusesc sa scape, raman deja primele victime arse, sufocate.

Ora 22.40: Peste drum de fosta fabrica, un tanar in pantaloni scurti fumeaza in curtea casei. Din cladirea de vis-a-vis vede iesind o multime agitata, oameni dezorientati, cu fete ingrozite, tipand dupa ajutor. Iese din curte si vede venind spre el o fata care cere apa. Are arsuri si tremura convulsiv. Tanarul aduce din casa doua paturi. O alta tanara cere ajutor in engleza si cauta cu privirea pierduta un sprijin de la vecinii iesiti grabnic in strada. Alti tineri din multimea bulucita afara, mai putin afectati, alearga dupa taxiuri sau masini. De la Maternitatea Bucur, sare in ajutor si personalul medical de garda.

Ora 22.45-23.00: Se aud deja sirenele echipajelor de interventie. Apare o ambulanta, apoi o masina de pompieri, inca patru ambulante, echipaje de politie. Strada Bucur si micul parculet din fata cladirii fostei fabrici se aglomereaza cu primii oameni care au reusit sa scape: arsi pe maini, pe fata, fara haine. Vin tot mai multe ambulante si echipaje SMURD iar locul se transforma in perimetru de urgente.

Paramedicii nu stiu incotro sa se imparta. Alearga printre masinile parcate in jurul parculetului si incearca sa se ocupe de cazurile cele mai grave. Martori din zona, care au intervenit in primele momente, relateaza cum cativa tineri cu arsuri foarte grave si-au dat sufletul pe caldaram, in ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. Altii se chinuie in mainile medicilor.

23.00-23.30: Ambulantele alearga intr-una catre spitalele bucurestene. Televizunile vorbesc de morti si zeci de raniti dar primele cifre sunt nesigure. Se vorbeste despre o posibila explozie, ulterior apar insa informatii mai clare: a fost vorba despre un incendiu violent. Apar primele rude sau prieteni care vor sa afle informatii despre victime. Politia a izolat un perimetru de cateva strazi in jurul cladirii in care s-a produs incendiul. Zona e plina de masini de pompieri, echipaje de politie care dirijeaza ambulante ce vin si pleaca una dupa alta si multi curiosi.

De la intersectia cu podul Marasesti, spre Timpuri Noi, accesul pe Splaiul Unirii e blocat de politisti. Strada e plina de masini de interventie; la fel pe stradutele care duc spre Parcul Bucur. Pompierii sunt inca in interiorul cladirii, afara mai asteapta ambulante SMURD, incep sa apara dubele de la Institutul de Medicina Legala.

23.30-24.00: Telefoanele suna intruna in jurul parcului Bucur oamenii isi cauta prieteni, rude, cunoscuti. Multi dintre cei despre care se stie ca erau la concert nu raspund la apeluri. Cineva intreaba daca se stie ceva despre membrii trupei. "Tot sun la unul dintre ei si nu raspunde". Alt tanar isi suna prietena de la care nu primeste nici un semn. Agitatia s-a mutat deja catre camerele de garda ale spitalelor unde au fost duse victimele. Oamenii adunati dincolo de benzile intinse de politisti se intreaba cum a fost posibila o asemenea tragedie.

00.00-0.30:Apar primele estimari privind numarul mortilor si ranitilor. Ar fi vorba despre aproape 30 de morti si mai multe zeci de raniti dintre care unii foarte grav. La fata locului lumea suna de pe mobile, cauta pe internet. Pe trotuarul vis-a-vis de cladirea clubului un mic grup se aduna in jurul unui tanar care afiseaza pe ecranul telefonului mobil o lista de nume gasita pe un profil de Facebook. E poza unei hartii scrise de mana pe care sunt insirate nume ale unor presupuse victime ajunse la spital. Unii dintre cei care au reusit sa scape isi suna deja prietenii si povestesc cum au fost la un pas de moarte.

Apar si informatii mai clare despre circumstantele declansarii tragediei. Un martor care locuieste in zona si sustine ca stie hala in care este amenajat clubul se intreaba cum de a fost posibila aprobarea folosirii unei instalatii pirotehnice intr-o incapere inchisa, cu o singura iesire functionala pentru public.

00.30-01.00 Masinile de interventie ale pompierilor incep sa paraseasca zona, in fata fostei fabrici mai stationeaza cateva ambulante si masini ale politiei. Din curtea cladirii apare un grup de interventie al pompierilor care se aduna la ceea ce, de la distanta, pare un raport la finalizarea actiunii. Martorii care au ajutat in primele momente incep sa povesteasca, mai amanuntit, ce au vazut cand publicul de la concert a navalit afara. "Film de groaza", "oameni care umblau ca in filmele cu zombie", "m-am ingrozit cand am vazut oameni arsi, fara par pe cap", "paramedicii s-au miscat foarte bine", "nu stiai pe cine si cum sa ajuti mai intai".

O doamna in varsta, se apropie de grupul celor care relatau ce vasusera si intreaba daca exista un numar de telefon la care poate afla informatii. "Pe cine cautati, doamna?" "Imi caut fiul, stiu ca a fost la concert si nu reusesc sa dau de el. Stiti cumva de unde pot afla ceva"?

La capatul zilei cu final tragic raman intrebari la care, parinti, rude, prieteni ale victimelor asteapta raspunsuri.

  • cine poarta responsabilitatea pentru modul in care a fost organizat concertul de la Colectiv?
  • a fost numarul spectatorilor mai mare dacat capacitatea incaperii? Se vorbeste deja ca ar fi participat cateva sute de persoane
  • clubul era un loc obisnuit pentru fanii concertelor rock indoor. Era potrivit pentru organizarea unui concert cu efecte pirotehnice, intr-o incapere inchisa, tapetata practic cu materiale puternic inflamabile?
  • avea clubul toate autorizarile, inclusiv planurile pentru evacuare in caz de incendiu? Daca da, cine si in ce conditii a dat aceste autorizari?
  • de ce exista doar o iesire de evacuare functionala? Daca mai exista o iesire, cum relateaza unii martori, de ce era blocata?
  • cum a functionat sistemul de interventii in situatii de urgenta? Cat de pregatite sunt spitalele pentru cazuri cu numerosi raniti sau raniti grav?
  • ingrijirile medicale pentru arsi si recuperarile sunt printre cele mai costisitoare. De unde se vor recupera cheltuielile? Exista o asigurare de raspundere civila care sa despagubeasca victimele, in acest caz?

Industria spectacolelor indoor primeste o serioasa lovitura dar si o lectie, sumbra, e drept, din care se pot trage invataminte. E de asteptat ca, in perioada urmatoare, autoritatile sa treaca prin sita toate cluburile din Bucuresti unde au loc concerte live. E posibil sa aflam ca si, fara efecte pirotehnice, sunt destule cluburi pentru care planurile de evacuare raman o simpla formalitate. In Centrul vechi, de pilda, sunt locatii aflate in subsoluri unde exista o singura ruta de iesire in caz de urgenta.

Presa straina scrie deja ca printre victime s-ar afla si straini. Capitala reusise in ultimii ani sa atraga turisti tineri din afara, amatori de distractii cu buget convenabil. Dincolo de preturile atractive, Bucurestiul de noapte lasa si impresia unei destinatii sigure. Or, sa vii la concert intr-o incapere unde apare riscul sa arzi de viu nu e o buna reclama, intr-o lume in care notiunea de siguranta chiar e privita cu seriozitate.