Politia Romana a participat, alaturi de politii din alte cinci state din Europa, la un exercitiu politienesc transfrontalier de intarire a capacitatii de lupta impotriva traficului international de droguri.

Exercitiu Antidrog al Politiei RomaneFoto: Politia Romana

Pornind de la o potentiala grupare de trafic international de droguri, politistii romani din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si ai Directiei Operatiuni Speciale au lucrat impreuna cu partenerii din celelalte state pentru identificare legaturilor infractionale create in cauza si arestarea traficantilor, informeaza Politia Romana.

Marti s-a finalizat un exercitiu politienesc transfrontalier (Operatiunea Perseus) ce a fost planificat si pregatit pe parcursul a peste doi ani. Activitatile s-a au incheiat cu arestari simultane in tarile participante (Germania, Austria, Republica Ceha, Ungaria, Romania si Republica Moldova).

Exercitiul s-a ocupat de un caz fictiv de trafic de droguri la nivel international, simuland importul unei importante cantitati de heroina de ordinul zecilor de kilograme din zona de frontiera a Republicii Moldova cu Romania catre Germania.

In plus, o mare cantitate de metamfetamina a fost transportata din Republica Ceha catre Landul Bavaria, in Germania. Transportul drogurilor s-a desfasurat conform instructiunilor unui presupus grup infractional organizat de trafic de droguri ce opereaza conform metodelor caracteristice unui grupari de criminalitate organizata.

Exercitiul a fost tratat ca o operatiune reala si a inceput in Germania, in zona Nuremberg. Din aceasta zona, carausi fictivi au calatorit catre capitala Moldovei, prin Austria, Ungaria si Romania. In Chisinau acestia s-au intalnit cu liderul fictiv al organizatiei ce sosise din Germania pe calea aerului. Liderul gruparii a realizat schimbul de droguri cu furnizorii de heroina in Romania.

Carausii si-au continuat drumul catre Szeghed Ungaria, unde au primit o plata suplimentara. Ulterior, o parte din cantitatea de heroina a fost inmanata unui intermediar in Viena, Austria.

Ultima parte a calatoriei a fost in Praga, Cehia. Aici, carausii au primit cateva kilograme de metamfetamina, ce era de asemenea destinata Germaniei.

In fiecare dintre cele 11 zile ale exercitiului, cei aproximativ 200 de politisti din cele 6 tari implicate au folosit toate instrumentele politienesti specifice si procedurile aflate la indemana acestora in scopul de a obtine cat mai multe informatii ce ar putea fi folosite in instanta, scopul final fiind arestarea celor in cauza.

Participarea Republicii Moldova in acest proiect UE este unica, deoarece Moldova nu este o tara membra UE, astfel putand servi ca exemplu pentru urmatoarele proiecte comune transfrontaliere ale UE.

Pregatirile pentru Operatiunea Perseus, care este o parte integranta a proiectului de ansamblu Cooperarea Sud-Estica a Regiunii Dunarii (CSDR), au inceput in noiembrie 2013.