Ce spune unul dintre cei mai tineri parlamentari despre votul intr-un singur tur la alegerea primarilor, revenirea la votul pe liste sau despre modul in care parlamentarii PSD isi apara penalii tocmai cand Victor Ponta declara ca va fi "partidul tolerentei zero fata de coruptie"? Cum a ajuns la 23 de ani consiliera lui Victor Ponta pe vremea cand conducea ministerul pentru relatia cu Parlamentul si ce inseamna a fi de stanga intr-un partid cu limuzine la scara? Vezi in text un interviu cu deputata PSD, Gabriela Podasca (30).

Gabriela PodascaFoto: Hotnews

Dan Tapalaga: Sustineti revenirea la votul pe lista? Urmeaza sa fie modificata si legea alegerilor generale.

Gabriela Podasca: Atat PSD-ul cat si celelalte partide sustin ca este o idee foarte buna daca ne amintim de dezastrul provocat de votul uninominal din 2008 si 2012 incoace. Avem o inflatie de peste 600 de parlamentari, trebuie sa vedem care este formula cea mai buna pentru a reduce numarul de parlamentari. Dar, in acelasi timp, sa asiguram o reprezentare cat mai buna a intereselor cetatenilor in Parlament. Si pana in prezent a fost singura optiune acceptata de toate partidele.

DT: Nu vi se pare ca trecem dintr-o extrema in alta. Adica am avut un sistem de vot uninominal prost, nu votul uninominal in sine e prost, si schimbati un sistem aberant intorcandu-ne la un vot pe lista care frustreaza foarte mult alegatorii. Va spun multi cititori, ne intoarcem iarasi la candidati stabiliti de seful de partid?

GP: Pana la urma fiecare partid isi asuma, iarasi revin la responsabilitate, si fiecare partid va fi interesat sa-si faca o lista cat mai buni, cat mai competenti, recunoscuti bineinteles in comunitatile din care vin si fara nici un fel de pata. Este interesul tau, ca partid, sa ai o lista cat mai buna, daca doresti, bineinteles, sa castigi alegerile. Si cred ca acesta este interesul oricarui partid. Eu nu cred ca facem un regres in acest sens. Este pur si simplu o solutie de a schimba un sistem electoral care ne-a creat mai multe probleme decat ne-am fi inchipuit atunci cand l-am implementat.

Video filmat cu echipamentNIKON

Operator: Balázs Nitsch-Petioky

---

DT: Apropo de modul de promovare in politica, sistemul de alegeri este esential. Nu mi-e foarte clar insa cum ati ajuns dvs. in politica in functia de consilier la ministerul pentru relatia cu parlamentul in perioada 2008 - 2009 in perioada in care era condus de Victor Ponta.

GP: Cred ca daca v-as povesti nu m-ati crede. In perioada studentiei am activat intr-un ONG care se chema Prime Romania, asociatia studentilor la comunicare si relatii publice. Unul dintre marile proiecte pe care Prime Romania l-a implementat acum sapte ani de zile a fost organizarea unui congres national al studentilor la comunicare si relatii publice. Acest congres era impartit pe trei paliere, zona comunicarii, politica si media. Fiecare dintre membrii Prime Romania a avut in atributie de a contacta fie un politician, de relatii publice din media sau publicitate si de a-l convinge sa participe la aceste dezbateri. Chiar daca va vine sa credeti sau nu, Victor Ponta a fost cel pe care eu a trebuit sa-l contactez si sa-l rog prezentandu-i proiectele congresului nostru si sa participe la acel eveniment. Lucrurile au iesit foarte bine. Daca-mi amintesc bine, invitat a fost si Crin Antonescu, dar nu a participat. Si de atunci lucrurile au evoluat. Am ramas aproape de mediul politic, am activat la cabinetul de avocatura al domnului Victor Ponta si apoi a aparut aceasta ocazia de a lucra ca si consilier, pe zona de comunicare sunt specializata.

DT: Ati lucrat si in cabinetul de avocatura al domnului Ponta?

GP: Am lucrat ca si voluntar, a fost perioada de adaptare, sa vedem daca putem sa avem un proiect comun.

DT: Tot actualul prim-ministru v-a incurajat sa candidati in 2012 la Parlament?

GP: Sprijinul domnului Ponta a fost foarte important dar la fel de important a fost sprijinul organizatiei PSD sector 3, in care activez.

DT: Tema zilei in PSD ramane integritatea. Parlamentarii PSD din comisia juridica au votat impotriva arestarii lui Darius Valcov, avem cinci pentru, cinci impotriva. Asta la cateva zile dupa ce premieul Victor Ponta a spus ca PSD va fi partidul tolerantei zero fata de coruptie. Nu e un foarte bun inceput.

GP: Marturisesc ca nu stiu foarte bine situatia din Senat si de la nivelul comisiei juridice. Vreau sa va spun ca este un angajament - cel al tolerentei zero fata de coruptie - pe care ni l-am asumat la Consiliul National, impartasit de toti membrii partidului. Dar pana la urma nu poti sa impui tu de la centru cum sa voteze un parlamentar, indiferent ca vorbim de PSD. Avem cazul PNL-ului, cazul domnului Vosganian foarte cunoscut.

DT: Dar domnul Vosganian fara votul PSD-ului n-ar fi fost salvat nici el.

GP: Revin, n-as vrea sa comentez foarte mult, este o situatie care tine de Senat. Mi se pare ca orice Parlamentar trebuie sa-si rezolve problemele cu justitia in Justitie, nu in Parlament.

DT: Aici se pune problema credibilitatii mesajului pe care-l transmiteti. La cateva zile dupa ce partidul adopta un set de reguli de integritate, ceea ce PSD nu avea, cu atat mai mult ne asteptam la un comportament si in Parlament in aceeasi directie. Or, parlamentarii va subineaza demersul de a convinge populatia ca nu mai e partidul care-si apara coruptii. Dimpotriva, intaresc aceasta convingere.

GP: Eu nu as vedea in acest sens. Pana la urma, fiecare parlamentar poate alege intr-un fel sau altul sa respecte aceste modificari. In ce priveste partidul, da, noi am prezentat o serie de modificari la statut care intra in vigoare de a doua zi. Mai mult, la nivel politic avem foarte multi lideri din teritoriu care din cauza faptului ca se confrunta cu anumite probleme penale li s-a retras sprijinul politic sau au ales sa-si dea demisia. (....) Tot mai multi lideri PSD inteleg ca este nevoie de o schimbare. Si ca acesta este unul dintre motivele pentru care am pierdut alegerile in 2014. Si marturisesc ca este frustrant pentru un Guvern cu atat de multe realizari, cu crestere economica, sa ti se arunce mereu in fata aceasta problema a coruptiei. Adica noi nu reusim sa trecem de aceata perceptie.

DT: Pai si nu e reala problema, inventeaza cineva dosarele astea?

GP: Noi nu vorbim daca problema e reala sau nu, vorbim de perceptia in ochii cetateanului. Si acea perceptie este corecta pentru ca nu poti decat sa te raportezi la acea percpetie.

Video filmat cu echipament NIKON

Operator: Balázs Nitsch-Petioky

DT: De ce sustineti votul intr-un singur tur la alegerea primarilor, ce le spuneti celor care acuza deficitul democratic?

GP: Aici sunt mai multe lucruri. Noi nu am modificat legea, e legea propusa de PDL in 2011. Am citit aseara un studiu interesant facut de IPP in 2008 in ce priveste castig vs pierdere daca aplicam alegerea primarilor intr-un singur tur. Aceasta pierdere se roteste in jurul a 1%. Noi nu putem spune ca PSD isi doreste alegerea primarilor intr-un singur tur ca are de castigat. Este o idee falsa. Asa as putea sa va spun ca si primarii din PNL sustin aceasta masura, chiar daca conducerea PNL incearca sa se distanteze.

DT: Legea partidelor pare la prima vedere mai prietenoasa in sensul ca acum se pot infiinta partide cu trei semnaturi insa ONG n-au mai sustinut modu de radiere al partidelor. Si spun asa, degeaba ne lasati sa ne infiintam cu trei semnatari daca radierea se face daca nu depui la doua alegeri consecutiv candidati.

GP: Nu trebuie privit asa: ce ne dati cu o mana, ne luati cu alta. Pentru ca ONG-urile au fost prezente la discutii, noi am imbratisat acest proiect de lege, infiintarea partidelor cu trei membri. A fost initiativa deputatului Mihai Sturzu, pe care am semnat-o si eu. Din fericire, celelalte partide au inteles necesitatea dinamizarii vietii politice si schimbarii legislatiei. Dar, haideti sa ne amintim de un am plecat si unde am ajuns. Am reusit sa facem un pas inainte. In ce priveste radierea, este foarte important ca un partid sa incerce sa-si atraga cat mai multi sustinatori, sa ai cat mai multe proiecte, nu sa ramana inchistat intr-o comuna sau intr-un oras. Scopul tau este sa prezinti cat mai multi candidati la alegeri. Vorbim de 75 de unitati administrative, nu 75 de orase. Asta inseamna si comuna, si oras, si municipiu.

DT: Sensul unui partid local sau regional asta este, a ramana local. Si poate ca nu vrea sa-si propuna sa aiba in 75 de unitati administrative candidati. Poate ca el are o problema de rezolvat in trei orase, si aceasta este sensul infiintarii lui ca partid. E, nu-i dati voie sa functioneze pentru ca-i cereti sa aiba in 75 de unitati administrative candidati in doua alegeri consecutive.

GP: Partidul are posibilitatea inclusiv in alianta sa candideze. Poate opera inclusiv in cadrul unei aliante.

Video filmat cu echipamentNIKON

Operator: Balázs Nitsch-Petioky

DT: Ce inseamna pentru dvs, dna Podasca, a fi de stanga?

GP: Pot sa va raspund in calitate de vicepresedinte a Comisiei pentru Egalitate de Sanse, dar as prefera sa va raspund in calitate de simplu membru de partid. A fi de stanga inseamna in primul rand sa fii apropiat de oameni si sa fii apropiat de nevoile lor. Si am incercat sa fac acest lucru in 3 ani de mandat, de cand sunt parlamentar, prin actiunile sociale in care m-am implicat atat eu, cat si organizatia de tineret a sectorului 3 pe care o conduc. Asta insemnand: actiuni sociale in centrele pentru copii, actiuni sociale in centrele pentru batrani, aceasta este o perspectiva. A doua perspectiva, nu intamplator am mentionat ca sunt vicepresedinte al Comisiei pentru Egalitate de Sanse, egalitatea de sanse este un fundament al ideologiei de stanga. Aceea de a le da tuturor posibilitatea, indiferent de mediu sau contextul din care provin, sa aiba aceleasi sanse de a reusi in viata. Cred ca este un lucru esential si fundamental pentru doctrina de stanga.

DT: Ati fost la Consiliul National PSD?

GP: Da.

DT: Multe Consilii Nationale PSD am facut la randul meu, in calitate de ziarist evident, si de fiecare data m-am uitat la parcul auto. Nu doar la PSD. Si la PDL, si la PNL. Cand va uitati la parcul auto, cei care vin cu masinile acolo la Consiliul National si le pun in parcare, aveti senzatia ca intrati intr-un partid de stanga? Ca urmeaza sedinta unui partid de stanga?

GP: Eu nu cred ca poti aprecia un membru daca e mai mult de stanga sau mai mult de dreapta in functie de masina pe care o conduce sau de marca acelei masini. Haideti sa fim sinceri,

DT: Credeti? Spune multe. Cand vezi toate limuzinele si bolizii la un loc, adunate toate gramada, si vezi baronii, baronetii, liderii, liderasii din tara facand concurs de limuzine…

GP: Aceasta este o modalitate personala de a o prezenta. Nu sunt de acord cu ea. Repet: eu cred ca oamenii ar trebui sa se uite mai mult la proiectele pe care le faci, la modul in care incerci sa vii in ajutorul lor, decat la masina pe care o conduci.

DT: Acolo stiti ce se vede? Coruptia si goliciunea ideologica. Nimic altceva. Dvs. imi vorbiti convinsa de valorile stangii si n-am niciun motiv sa nu va cred ca n-ati crede in ele, dar ma asteptam sa imi raspundeti sincer ce vedeti cand va uitati la parcul auto al propriului partid.

GP: Nu pot sa va spun decat ca vad niste oameni realizati. Ca au luat acele masini si le-au cumparat…

DT: Cum?

GP: Prin fortele proprii, prin munca lor.

DT: Fiind angajati la stat, majoritatea.

GP: Nu cunosc acest lucru.

DT: Ca daca ne uitam, vedem ca sunt sefi de consilii judetene…

GP: Nu cred ca putem sa facem o analiza sa spunem cati dintre membrii PSD sunt angajati sau nu la stat. Sa stiti ca sunt suficienti membri PNL care sunt angajati la stat si nu ne uitam la masinile PNL-ului.

DT: Ba da.

GP: Poate putem sa facem acest exercitiu. S-ar putea sa aveti o surpriza.

DT: Noi, la HotNews.ro, ne-am uitat. Dar acolo stiti cum e: aia macar se declara oameni de afaceri.

GP: Dar asta inseamna sa fii om de dreapta, sa poti sa iti permiti ultimul model de masini.

DT: Dar ce inseamna sa fii om de stanga?

GP: Pai tocmai v-am explicat ce inseamna sa fii om de stanga. Sa poti sa te raportezi si sa vii in sprijinul oamenilor din jurul tau. Nu?

DT: Cum? Defiland in bolizi?

GP: Eu va spun in calitate de parlamentar: prin politicile pe care eu le fac sa pot sa le ofer tuturor aceeasi sansa. Da? Indiferent ca vorbesc de copiii din institutii, ca vorbesc de batrani, de cei cu dizabilitati, sa pot sa le ofer aceasta sansa de a se dezvolta normal intr-o societate civilizata.

DT: Iar ca sa va creada partidul din care faceti parte, la randul lui cred ca trebuie sa arate mai multa decenta.

GP: Aceasta e o caracteristica pentru intreaga clasa politica.

DT: Asa e. Dar nu scapati de semnul de intrebare pus pe partid. Sa stiti ca acuzandu-i pe toti ca sunt la fel - ceea ce in parte este adevarat, asta nu va absolva pe dvs. ca partid de semnul de intrebare ridicat de cetateni atunci cand se uita la luxul si la bogatia afisata de foarte multi dintre liderii dvs.

GP: Dar cum putem noi sa speram ca va aparea o noua clasa politica, una care intr-adevar urmareste strict interesul oamenilor care l-au trimis in parlament, daca ramanem inchistati in aceasta idee a generalizarii. Ca toti sunt la fel. Va spun eu: nu avem cum. Adica trebuie sa incercam sa iesim din paradigma asta a generalizarii: toti politicienii sunt corupti, toti politicienii fura. Nu. Nu toti politicienii sunt corupti, nu toti politicienii fura, important este ca cetatenii timp de 4 ani sa isi dea seama care sunt acei cetateni care au reusit sa le reprezinte interesele si sa ii voteze in continuare.

DT: Atunci incercati sa va delimitati de ei, nu sa le gasiti scuze. Simplu: incercati sa va delimitati de ei. Daca sunt politicieni cum spuneti, onesti si curati, ne-am bucura sa ii auzim vorbind altfel.

GP: Aceste modificari la statut inseamna in primul rand ca noi am inteles mesajul alegatorilor, in al doilea rand ca avem toleranta zero fata de corupti si in al treilea rand da, ne delimitam de cei care ne-au facut rau.

DT: Si, in fine, dna Podasca spuneti-ne 2-3 proiecte pe care le veti urmari in cariera dvs. politica, pe care si noi sa le putem urmari sa vedem daca le realizati sau nu. La ce tineti cel mai mult?

GP: Pot sa va dau exemplu a doua proiecte pe care deja am reusit sa le implementez timp de 2 ani de mandat. Primul este cel legat de o modificare la legea privind drepturile copiilor. Este o prevedere elaborata in parteneriat cu UNICEF-ul, care prevede copiii sub 3 ani sa nu mai fie institutionalizati. Asta inseamna ca toti copiii sub 3 ani care se afla institutii, in orfelinate, sa poata beneficia fie de asistent maternal, fie de o familie substitutiva. Adica trebuie sa scoatem acei copii din institutii. Acesta este un prim proiect la care tin foarte mult. Sa stiti ca si Romania, daca facem o raportare a Romaniei la celelalte tari din Uniunea Europeana o sa vedeti ca prin acest proiect a reusit sa creasca foarte mult. Al doilea proiect asupra caruia m-am concentrat este cel legat de modificarea legii autismului. Si noi avem o mare problema, pentru ca autismul in Romania este tratat necorespunzator. Pana acum cativa ani, autismul era incadrat drept schizofrenie. Am reusit, prin discutiile cu Ministerul, sa modificam si sa avem o incadrare in primul rand corespunzatoare cu tulburarea de spectru autist in primul rand, si in al doilea rand sa gasim un tratament corespunzator pentru tulburarea de spectru autist si nu pentru schizofrenie. Daca ar fi sa va spun lucrul de care sunt cel mai mandra in acest mandat este acela ca am reusit un parteneriat si un dialog foarte bun cu ONG-urile. Pentru ca aceste initiative nu sunt ale mele persoanle, sunt initiative care s-au dezvoltat in urma dialogului cu societatea civila, indiferent ca vorbesc de UNICEF, ca vorbesc de ONG-urile care s-au preocupat de problema autismului, ca vorbesc de ONG-urile cu care am lucrat pentru elaborarea legilor electorale.