​​Nou învestita Comisie Juncker (423 voturi pentru) trebuie sa faca față unor mari provocari, angajându-se într-o misiune grea pentru următorii cinci ani.

Duplex Strasbourg - BucurestiFoto: Hotnews

Dezbaterea de tip duplex „Votul Parlamentului European pentru noua Comisie Europeana - control parlamentar si transparenta democratica” a fost transmisă miercuri, 22 octombrie 2014, prin live streaming pe site-ulhttp://uelive.euractiv.ro.

Organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, cu sprijinul EurActiv.ro si HotNews.ro, obiectivul dezbaterii a fost acela de a sublinia continuitatea și rezultatul procesului democratic reprezentat de alegerile europene din mai 2014, prin alegerea președintelui Comisii Europene și definirea direcției politice a Comisii Europene prin votul Parlamentului European pentru colegiul comisarilor. Formatul evenimentului a fost unul de streaming video în direct și chat deschis, în duplex: un studio la Strasbourg şi unul la București, marcand astfel si o premiera ca format, dar si o premiera tehnica, fiind pentru prima oara cand un dialog video Bucuresti – Strasbourg este transmis Live prin Internet.

Din studioul de la Strasbourg au dezbatut deputați europeni din România din cele trei grupuri politice în care România are reprezentanți:

  • MEP Adina Vălean - Vicepreşedintă a Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat)
  • MEP Victor Boştinaru - Vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) 
  • MEP Norica Nicolai - Vicepreședinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

Dinstudioul de la Strasbourg au dezbatutdna. Luciana Ghica - conferentiar Universitar în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București şi dl. Dan Cărbunaru, cirector caleaEuropeana.ro.

Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Cristian Pantazi,redactor-sef HotNews.ro, si din studioul de la Strasbourg de Ioana Morovan, jurnalist EurActiv.ro.

Partea I a dezbaterii, din studioul de la Strasbourg

Cristian Pantazi, moderator:Dezbaterea de astazi are loc pe fondul votului crucial din Parlamentului European.

  • Noua Comisie Europeana, Comisia Juncker, a trecut prin votul europarlamentarilor, cu 423 voturi pentru, 209 impotriva si 67 de abtineri; noua Comisie urmeaza sa fie numita oficial de sefii de state, astfel incat sa poata prelua mandatul de la 1 noiembrie 2014, pentru o perioada de cinci ani. Vorbim de o noua Comisie Europeana, aleasa si votata intr-un mod cu totul si cu totul nou, dat de puterea sporita conferita Parlamentului European, tocmai de aceea avem trei distinsi europarlamentari romani invitati sa dezbata aceasta tema alaturi de noi.
  • Prima intrebare adresata invitatilor nostri din studioul de la Strasbourg: Cum vedeti votul de astazi, mai strans decat ne-am fi asteptat si care credeti ca este presiunea cea mai importanta pe care acest vot al Parlamentului o pune asupra Comisiei?

Interventii europarlamentari - idei pe scurt

MEP Adina Vălean - Vicepreşedintă a Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat)

  • Cel mai important lucru de mentionat in alegerea Comisiei Juncker este ca Presedintele Juncker a fost candidatul PPE pentru pozitia de presedinte al Comisiei. 

    Prin urmare este prima data cand ajunge presedinte al Comisiei un cadidat care s-a plasat in alegerile europene cu cel mai mare numar de voturi, respective de mandate in PE. Este o premiera care demonstreaza ca Parlamentul European si-a intarit pozitia in raport cu celelalte institutii europene.

  • Votul de astazi a confirmat coalitia principalelor partide din PE pentru a sustine democratic o Comisie solida si pro europeana, care este si baza colaborarii si cooperarii dintre aceste partide din coalitie.

  • Comentand asupra votului de incredere (considerat de multi extrem de strans) pe care PE l-a acordat echipei propuse de Juncker, Adina Valean, Vicepreşedintă a Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) a subliniat faptul ca, in raport cu celelalte institutii europene, Parlamentul si-a intarit pozitia in ultima perioada, lucru care subliniaza acea transparenta democratica despre care s-a vorbit.

  •  “S-a spus despre votul de astazi ca a fost un vot strans. Dar fata de componenta actuala a Parlamentului  (eurosceptici, reformatori, o stanga numeroasa ) nu a fost un vot atat de strans, ci unul care a confirmat coalitia principalelor partide politice din Parlamentul European pentru sustinerea democratica a unei Comisii Europene solide si proeuropene pentru ca aceasta este de fapt baza cooperarii si colaborarii intre PPE, S&D si ALDE ”, a declarat Adina Valean din studioul de la Strasbourg. 

    Raspunsuri la intrebarile invitatilor de la Bucuresti

  • Nu cred ca va fi modificat Tratatul de la Lisabona. Institutiile europene trebuie sa consolideze politica la nivel European. Noutatea adusa de Comisia Junker, dincolo de modificarea unor portofoliilor, este ca se doreste sa consolideze ceea ce avea si sa imbunatateasca calitatea legislatiei europene.
  • Cele 300 de miliarde de euro promise de Juncker pentru investitii, nu reprezinta ca pana acum doar contributie din bani publici pentru investitii, ci pentru a atrage investitii private. Este o schimbare in viziunea privind finantarea la nivel European. Banii publici sunt putini, trebuie atrase investitii private.
  • Nu putem accepta ideea ca sunt state membre care isi impun vointa impotriva altor state membre. Influenta statelor membre depinde de cum si prin cine se prezinta in fata institutiilor europene.
  • In ceea ce priveste atragerea de fonduri, Romania va fi destul de lovita daca nu se dezmeticeste destul de repede. Romania se afla la coada listei de fonduri atrase de la Banca Europena de Investitii, unul din jucatorii importanti pentru finantarea proiectelor de investitii. Nu ne putem supara pe alte state membre care reusesc sa se dezvolte in timp, sunt serioase si castiga, poate chiar in detrimentul altuia.
  • MEP Victor Boştinaru - Vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D)

    • Victor Bostinaru, vicepresedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D), a dorit sa faca, dupa cum s-a exprimat Domnia sa, “o constatare rece cu privire la numarul celor care au votat impotriva sau au preferat sa se abtina in a învesti noua Comisie Europeana”. Victor Bostinaru si-a aratat “ingrijorarea fata de acea treime din Parlamentul European care a votat impotriva Comisiei Juncker, “ (…) fapt ce arata ca aproximativ o treime e hotarata sa blocheze procesul european. De aici deriva responsabilitatea enorma a principalelor grupuri politice europene (…) de a lucra impreuna si de a asigura majoritatea acestui mandat.” 

    • “Asistam la o Comisie cu totul diferita fata de cea anterioara, cu un puternic caracter politic si cu un presedinte care vorbeste o alta limba decat cea a predecesorului sau, Jose Manuel Barroso (atat in termeni, cat si in continut), care a fost extrem de atent la discutiile si negocierile pe care le-a avut cu Parlamentului”, a subliniat Victor Bostinaru. 

    • Totodata, reprezentantul social democratilor europeni a declarat ca lucrul urgent care-i revine noii Comisii investite consta in realizarea angajamentului facut de presedintele Juncker, referitor la cele 300 de miliarde de euro (“fresh money”) promise in timpul negocierilor, care ar trebui sa ia forma unor proiecte concrete incepand cu luna decembrie a acestui an. 

    •  “Tot o prioritate a noii Comisii ar trebui sa fie si mecanismul de rezolvare a disputelor dintre investitori si statele membre ale UE, in ceea ce priveste acordul TTIP, semnat cu SUA, fapt ce va asigura protectia intereselor acestora”, a adaugat dl. Bostinaru. 

    • “Comisia ultimei sanse” s-a angajat astfel sa colaboreze strans cu PE, fapt ce nu poate fi vazut decat ca “o mare victorie democratica”, a declarat Victor Bostinaru. Totodata, aceasta Comisie trebuie sa faca fata unor mari provocari, angajandu-se intr-o misiune grea pentru urmatorii cinci ani.

      Raspunsuri la intrebarile invitatilor de la Bucuresti

    • Consolidarea politicii externe comune, crearea unor capabilitati de aparare ale Uniunii Europene se pot face fara schimbarea tratatului actual. Negocierea si incheierea acordurile comerciale cu SUA, respectiv cu China presupun un mare efort si o foarte buna coodonare CE, PE, Consiliu pentru a fi finalizate.
    • La sfarsitul acestor 5 ani, Europa va trebui sa arate mai mult ca o entitate federala.

    • Parlamentul l-a judecat pe Juncker pe baza programului pe care l-a prezentat in iunie si amendat acum. Profilul lui Juncker este de om de stat independent. Astazi a spus ca a luptat impotriva guvernelor statelor membre pentru a asigura reprezentarea corecta a femeilor in CE. Romania chiar a fost subiectul acestor discutii.

    • Juncker a luat distanta fata de practicile lui Barosso. S-a exprimat acid la adresa unor practici ale fostei comisii. 

    MEP Norica Nicolai - Vicepreședinte al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

    • MEP Norica Nicolai a subliniat faptul ca este vorba mai degraba de o afirmatie, si nu de o promisiune ca acest pachet de 300 de miliarde de euro va veni inainte de Craciun. 
    • MEP Norica Nicolai  a subliniat ca ALDE nu doreste sa devina doar o “parte decorativa” a coalitiei parlamentare, ci o componenata activa a coalitiei pro-europene. 
    • Reprezentanta ALDE si-a exprimat ingrijorarea fata de votul Parlamentului, considerat “o expresie a unor stari de lucruri in Europa”. Norica Nicolai considera ca Juncker “are de dus un mandat extrem de dificil”: “ca atare, comportamentul Comisiei va trebui sa fie unul care sa serveasca cetateanul european si mai putin interesele guvernelor asa cum s-a intamplat in mandatul lui Barosso.” 
    • Norica Nicolai a atras atentia ca nu putem neglija deficitul de 500 de miliarde de euro cu care se confrunta Europa, obiectivul principal pe care ar trebui sa-l atinga noua Comisie fiind cresterea numarului locurilor de munca si combaterea somajului, devenita “o problema sociala si politica reala”. 

      Raspunsuri la intrebarile invitatilor de la Bucuresti
    • Sunt zvonuri ca prin prezenta lui Juncker, ca fost presedinte al unui important eurogrup politic, exista riscul ca el sa fie mai mult presedinte al statelor membre din zona euro. Nu cred acest lucru, mai ales ca este un mare sustinator al modelului social European. Intr-adevar sunt state membre, mari contributori, care sunt mai persuasive si mai motivate politic sa-si impuna punctul de vedere in Consiliu. Nimeni nu isi doreste o fragmentare a UE. Nimeni nu-si va asuma riscul sa faca o reforma constitutionala majora, sunt alte prioritati. 
    • Daca acesta Comisie nu va livra publicului European rezultate pe principalele prioritati in doi ani, risca sa aiba foarte mari probleme cu Parlamentul

    Presedintelui Jean-Claude Juncker ii revine misiunea dificila de a gasi si propune solutii la problemele stringente ale UE, la care ar trebui sa contribuie, “in mod colegial” toate factiunile politice europene, dupa cum au declarat eurodeputatii romani invitati in studioul din Strasbourg. Reamintim ca printre prioritatea majora anuntata de presedintele Comisiei Europene este cresterea economica pentru generarea de locuri de munca in Europa.

    Partea a II-a Continuarea dezbaterii in studioul de la Bucuresti

    Livestreaming video by Upstream

    Bucuresti

    Luciana Ghica, conferentiar universitar

    • Referitor la puterea sporita primita de PE, fata de mandatul trecut, Luciana Ghica, conferentiar universitar la Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, considera ca nou creata coalitie parlamentara intre cele doua grupuri politice majoritare (PPE, S&D si ALDE) va fi supusa presiunilor mult mai mari create de neafiliati, eurosceptici sau antieuropenisti: “Avem un Parlament European mult mai dificil decat Parlamentele  anterioare (…) vom avea noutati care vor fi foarte dificil de gestionat”, a declarat aceasta in cadrul duplexului desfasurat in studioul din Bucuresti.  
    • Juncker are totusi o experienta extrem de indelungata de negociere si s-ar putea sa reuseasca ceea ce n-au reusit altii”, a adaugat conferentiarul universitar.
    • “Dna Cretu s-a descurcat foarte bine pana acum in spatiul european. Trebuie sa nu uitam insa ca femeile din comisia Juncker sunt acolo si pentru ca sunt femei”, spune Luciana Ghica, insa acest fapt nu arunca in umbra  asupra competentelor Comisarului roman. “Tarile care au propus femei au avut insa sanse mai mari nu pe politica respectiva, ci pentru a avea comisarul asigurat. Sa nu uitam ca prioritatile sunt conservatoare in continuare. Nu avem o perspectiva noua reala in ceea ce priveste CE. Corina Cretu, oricat s-ar chinui, si o vad in stare sa faca lucruri remarcabile pe acest portofoliu, va trebui sa joace momentan intr-o agenda conservatoare”. 

    Dan Carbunaru, jurnalist

    • Infatisat in cadrul campaniei sale electorale drept un politician care uneste si care incearca sa armonizeze interesele, Juncker nu va fi scutit de imensa responsabilitate care ii revine in noua sa pozitie, de presedinte al CE, crede Dan Carbunaru, director caleaeuropeana.ro. Responsabilitatea principala este in special concentrata pe mentinerea unei Europe unite, mai ales ca “nu exista alta alternativa la Europa unita”. “Una este sa avem dezbateri corecte, constructive si coerente despre viitorul Europei si alta este sa plecam fiecare acasa cu cate o bucatica din Europa, pentru ca aceea nu mai este Europa.”, a adaugat  directorul caleaeuropeana.ro.
    • Acesta a subliniat totodata o realitate importanta in cadrul executivului european:  “Una este ca o formatiune extremista sau un reprezentant al formatiunii extremiste sa dea cu sageti in marele turn european si alta este ca acest turn sa se fisureze si sa se cutremure din interior, pe fondul lipsei de coeziune.”
    • Cu toate acestea, crede Dan Carbunaru, algoritmul prin care atat Schultz, cat si Juncker au impartit functiile importante la nivel de UE: “doi populari (unul la Comisie, unul la Consiliul European) si doi socialisti pentru reprezentarea externa a EU si pentru PE” presupune mentinerea unui echibilbru, mai ales ca atacurile euroscepticilor si antieuropenilor vor deveni tot mai dure.
    • Intrebati ce parere au despre echilibristica pe care trebuie sa o faca Juncker intre cele doua curente economice discrepante (modelul german care presupune responsabilitatea bugetara si modelul imbratisat de socialistii francezi si italieni), invitatii din studioul bucurestean au considerat ca noul presedinte ales in fruntea CE se va descurca “pe sarma”, dat fiind modul in care a stiut cum sa-si alcatuiasca intr-un mod “absolut remarcabil” echipa, daca amintim doar faptul ca a atribuit portofolii unor tari care intampinau dificultati extreme in acel domeniu. 

    Link: Duplexul Bucuresti - Strasbourg "Vot in Parlamentul European pentru Comisia Juncker" s-a incheiat. Urmareste inregistrarile video