Din cele mai mari 10.000 de companii din economie (dupa cifra de afaceri), 73% au raportat anul trecut vanzari peste nivelul din 2008, de la inceputul crizei. Dar, din acelasi grup de 10.000, doar jumatate din companii pot spune ca au iesit cu adevarat din criza, avand, pe langa o crestere a vanzarilor, si o crestere a profitului net peste nivelul din 2008. In linii mari, ponderile se pastreaza si dupa departajarea companiilor in functie de actionariatul majoritar - roman/strain.

Adrian LucaFoto: Arhiva personala

Aceste rezultate sunt cuprinse in noua analiza statistica realizata de firma de consultanta Transfer Pricing Services (TPS), vizand situatia financiara a companiilor din Romania pe perioada 2008-2013 (ultimele date disponibile).

Intr-un model de tip papusile Matrioska, analiza a mers dintr-un subgrup de companii in altul, pentru a vedea in cate cazuri aceasta revenire a vanzarilor si profiturilor s-a realizat cu noi angajati, au crescut salariile ori s-au angajat imprumuturi - semnele reale ale unei "afaceri in crestere". De asemenea, in continuarea analizei incepute in premiera in octombrie anul trecut, este prezentata masura in care companiile au avut pierderi pe mai multi ani la rand, de la criza incoace.

"Ne-a interesat sa citim situatia reala din terenul micro, dincolo de ceea ce vorbeste lumea. Nu doar la noi, ci in intreaga lume, pe fondul datelor macro, a aparut un curent post-criza de a arata spre companiile mari - v-au revenit afacerile, dar nu vreti sa raportati profit, nu vreti sa dati drumul la angajari, sa cresteti salariile. Iar daca sunt straini, vine si acuzatia de serviciu, ca erodeaza baza de impozitare si muta profiturile. Or, statistic vorbind, inainte de a spune 'nu vor', trebuie sa vezi - chiar si-au revenit cu adevarat?" - arata Adrian Luca, directorul TPS.

Spre exemplu, nu poti vorbi de rea-vointa, cand vezi ca 80% din cei care au facut profit mai mare au facut si angajari. In acelasi timp, doar jumatate au avut curaj sa angajeze noi imprumuturi, chiar daca dobanzile au scazut...

Inainte de a arata cu degetul, ar trebui sa vedem ca, desi procentele de pierderi sunt consistente inca, mai toate companiile fac eforturi sa evite pierderile cronice. Iar categoria "nerezidentilor" (companiile detinute majoritar de actionari straini), chiar isi confirma rolul de factor de antrenare a economiei, prin angajarile facute si profiturile obtinute.

"Pe de alta parte, si companiile trebuie sa inteleaga ca, in actualul context, au o responsabilitate mai mare in a-si fundamenta corect deciziile de business. Macar un lucru e clar - investigatiile fiscale nu se vor mai intoarce la ce au fost inainte de criza. Intrebati doar de BEPS!" - conchide Adrian Luca, directorul TPS.

(BEPS este numele pachetului de masuri care vor fi preluate de autoritatile fiscale la nivel global, sub semnul eliminarii "fenomenului de erodare a bazei de impozitare si mutare abuziva a profiturilor". Mai multe pe www.transferpricing.ro

Nota: Analiza TPS s-a facut pe grupul primelor 10.000 de intreprinderi active din economie, ordonate descrescator dupa cifra de afaceri din 2013 (cele mai noi date disponibile in acest moment).