Baronul PSD, Adrian Duicu, arestat in prezent pentru trafic de influenta, il preseaza pe Doru Dumitrescu, un oficial din cadrul Ministerului de Interne, sa rezolve problema "cu Ponea", se arata in interceptarile obtinute de HotNews.ro. Dumitrescu vorbea, in martie 2013, cu baronul PSD apeland la cartela preplatita, dupa cum reiese din interceptari, dar acesta a explicat pentru Hotnews.ro ca e numarul de telefon pe care-l foloseste de 15 ani si ca nu i-a facut vreo favoarea lui Ponea.

Oficialul din MI, care la vremea respectiva ocupa functia de adjunct la Departamentul Ordine si Siguranta Publica, se ofera chiar sa i-l dea la telefon pe Petre Toba pentru a vorbi personal cu el, dar Duicu refuza. Intre timp, in aprilie 2013, premierul Ponta il avanseaza pe Dumitrescu in functie, numindu-l subsecretar de stat in MI.

Potrivit datelor din dosarul Duicu, in ziua de 20.03.2013, Duicu ia legatura cu Doru Dumitrescu. Procurorii noteaza in dreptul numarului - cartela preplatita. Radam mai jos fragmente din interceptari:

Stenograma Duicu - Dumitrescu

Stenograma Duicu - Dumitrescu

Foto: Hotnews

Dumitrescu: Alo?

Duicu: Alo?

Dumitrescu: Se intrerupsese sau...

Duicu: S-a intrerupt.

Dumitrescu: Aaaa. Uite eu-s pe la ...sunt cu domnu' Toba.

Duicu: Hai sa vedem, sa facem ceva cu dracu' asta de-aici, sa-l duc de-acia!

Dumitrescu: Pai, iote vorbesc acum ce de aia...acu' o zic.

Duicu: Zi-i si spune-mi si mie ce...

Dumitrescu: Ihi. Stai...Stai sa-i spun sa-l saluti daca...ca vorbeste la telefon.

Duicu: Nu. Spune-i dumneatale si gata.

Dumitrescu: Da? Bine. Bine.

Duicu: Bine? Bine. Te rog frumos. Hai!

Dumitrescu: Bine.

Doua saptamani mai tarziu, pe data de 03.04.2013, Duicu ia legatura cu Doru Dumitrescu aflat la acelasi post telefonic, cartela prepaid.

Dumitrescu: Alo?

Duicu: Am vorbit cu...am vorbit cu persoana respectiva si o sa ma vad saptamana viitoare cu el. Da' dumneatale cand ai fost...pe el l-ai gasit acolo, la Vlad, nu? La Stoica?

Dumitrescu: Da. Da, Da, l-am gasit acolo.

Duicu: A?!

Dumitrescu: L-am gasit acolo.

Duicu: Am inteles. Ma, ce facem, ma, cu Ponea asta?

Dumitrescu: pai, vin acu' si discutam. Ne intalnim maine. Nu stiu. Eu vorbii si astazi da'...vorbim maine.

Duicu: Ma, trebuie s-o rezolvi. Deci, chiar nu mai pot.

Dumitrescu: Hai ca te...Maine esti aici?

Duicu: Maine sunt aici. Da' hai sa-l chemam si pe el ca vreau sa...vreau sa...Stii ca...

Dumitrescu: Bine, bine.

Duicu: Da' vorbeste cu el dumneatale si veniti impreuna la mine cand vine. Ce sa mai...? Vino la birou, bem o cafea si mai stam de vorba aicea.

Dumitrescu: Aha.

Doru Dumitrescu

Doru Dumitrescu

Foto: MAI

Cine este Doru Dumitrescu?Potrivit jurnalistei Sorina Matei, la o luna dupa ce baronul Duicu intra în contact cu Doru Dumitrescu, premierul Victor Ponta îl avanseaza în functie pe chestorul Dumitrescu. Pe 22 Aprilie 2013, prin semnatura de premier, îl face subsecretar de stat. Pe 13 iunie are loc celebra discutie de la Guvern, "din biroul oval" dintre Adrian Duicu si Petre Toba. Procurorii sustin ca premierul Victor Ponta l-a chemat pe seful IGP, din dialoguri reiese ca "seful cel mare" era la curent cu cazul Ponea.

Ponta a negat insa ca l-a chemat pe Toba, seful IGP declarand si el ca premierul n-a fost prezent la discutiile de la guvern. Dupa intalnirea Duicu- Toba de la Guvern se intampla ceva ciudat. Pe 31 Iulie 2013 (dublu click pe data), fara nicio explicatie publica, premierul Victor Ponta îl demite pe Doru Dumitrescu, subseretarul de stat tocmai avansat, cel care vorbea cu Duicu de pe cartele prepaid. Si mai straniu este ca in 17 Ianuarie 2014, premierul Victor Ponta îl pune din nou în functie pe Doru Dumitrescu, ca nou sef al Departamentului Schengen, dupa demisia lui Marian Tutilescu.

In ziua de 13.06.2013, la ora 17: 2, Duicu este contactat de Doru Dumitrescu tot de pe cartela prepaid.

Stenograma Duicu - Dumitrescu

Stenograma Duicu - Dumitrescu

Foto: Hotnews

Duicu: Da?

Dumitrescu: Salut Adi.

Duicu: Va salut. Da, nea Doru?

Dumitrescu: Nu mai imi spusesi? Fusesi acolo?

Duicu: Cum sa nu?!

Dumitrescu: Da? Pai, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi raspunsesi.

Duicu: Am fost...a venit la sefu' al mare, l-a chemat acolo sefu' al mare.

Dumitrescu: Ihi.

Duicu: L-a chemat acolo la guvern. Si a venit acolo. E ok.

Dumitrescu: Da?

Duicu: Da. Da.

Dumitrescu: Cand te intorci?

Duicu: Pai, m-am intors deja.

Dumitrescu: Cum? (...)

HotNews.ro l-a contactat pe subsecretarul de stat in MAI, Doru Dumitrescu, pentru a explica de ce vorbea cu baronul PSD, Adrian Duicu, de pe o cartela preplatita si de ce negocia cu seful CJ mutarea unui sef IJP la Bucuresti.

Rep: De ce vorbeati de pe cartela prepaid?

Doru Dumitrescu:Era telefonul meu personal, ce? Era telefonul meu personal. Am telefon de serviciu, am telefon personal pe cartela. Le incarc, n-am schimbat niciodata numerele, am numarul de 15 ani".

Rep: De ce vorbeati cu Duicu despre probleme din MAI?

DD:Nu e nicio problema. Nu el ma suna neaparat. Si asta si unul si altul... Era vorba de o mutare, nu de nicio promovare, nu s-a pus problema de promovari. E, avea dansul atributii... E din oras d-acolo, intr-un oras toti cunosc pe toata lumea. Nu cu el am purtat in mod deosebit... El voia sa se mute, ca se muta nevasta-sa. Asta era... N-a zis ca vrea intr-un termen anume, n-a zis ca... Deci, domn'e, in situatia in care se muta nevasta-sa, ca pe urma a si revenit, la o saptamana a si revenit ca nu mai vrea sa plece".

Rep: Dar de ce cu dl. Duicu?

DD:Nu venea el neaparat sa discute.... Asta era o chestiunecare si asta mi-a spus, Ponea, ca <>. Dar nici eu n-am mai vorbit cu altcineva, ca la o saptamana el a revenit ca nu mai vrea sa plece".

Rep: De ce vorbeati de pe telefonul personal problemele de serviciu?

DD:Pentru mine nu era o problema deosebita asta, nu era ceva ca sa vorbesc pe telefon de... Nici nu ma gandeam, poate nici nu stiau telefonul meu, deci nu stiau telefonul meu de serviciu... Nu m-am ferit in niciun fel si n-am avut niciun fel de problema".

Mentionam ca Hotnews.ro l-a apelat pe Doru Dumitrescu pe numarul de serviciu, insa pe numarul indicat drept cartela prepaid nu a raspuns. Ceva mai tarziu a sunat inapoi, explicand ca detine un telefon cu dualsim, cu doua numere - de al Asociatia Internationala a Politistilor si unul personal.

Potrivit procurorilor DNA, in ziua de 13.06.2013 la ora 11.01 procurorii noteaza ca Duicu ii transmite lui Ponea urmatorul mesaj: "L-a chemat pe Toba aici la guv. astept sa vina". Zece minute mai tarziu, Duicu il suna pe un anume Ionel Georgescu, caruia ii prezinta raportul.

Stenograma Duicu Georgescu

Stenograma Duicu Georgescu

Foto: Hotnews

Ionel Georgescu: Da, domn presedinte?

Duicu: Sunt tot aicea ca am vorbit o data si astept sa vina si omu' alalalt, care trebuia sa mergem in partea cealalata.

Georgescu: Am inteles.

Duicu: Stii? Trebuia sa ma duci tu in partea ailalta pe mine...

Georgescu: Da.

Duicu: Si l-a chemat incoace.

Georgescu: Da. Ihi. Perfect.

Duicu: L-a chemat incoace.

Georgescu: Bine.

Duicu: Intelegi?

Georgescu: Da. Da. Nicio problema. Sunt acia.

Duicu: Astept acuma sa vina si mai intru o data la dansu', dupa aia.

Georgescu: Ok.Bine.

Duicu: Bine. Bun.

Din dosarul procurorilor DNA: "La data de 24 mai 2013, Pontea Constantin Stefan il intreaba pe Duicu Ioan -Adrian "noutati mai aveti de acolo?" (cu referire la demersurile facute asupra persoanelor din conducerea Ministerului Afacerilor Interne), raspunsul fiind "nu, totul e absolut in regula". La data data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan Adrian ii comunica numitului Dumitrescu Doru ca pe data de 13 iunie 2013, intentioneaza sa mearga la premier: "ma duc la premier dimineata si o sa-l pun si pe premier sa sune, ca eu vreau sa-l stabilizez pe acesta bine acia".

Totodata, numitul Duicu Ioan - Adrian afirma ca intentioneaza sa mearga, impreuna cu numitul Ponea Constantin Stefan la numitul Toba Petre. In aceeasi zi, numitul Duicu Ioan - Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Stefan sa se intalneasca la biroul acestuia. la data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan - Adrian s-a deplasat la Bucuresti, fara a fi insotit insa si de numitul Ponea Constantin Stefan.

Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Stefan, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Stefan un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Toba Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a numitului Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba petre s-a aratat de acord".

Potrivit Realitatea TV, numele lui Victor Ponta apare invocat în cele mai recente interceptari din Dosarul Duicu. Tot în interceptari apare si seful Cancelariei lui Ponta, Vlad Stoica, cel despre care presedintele Basescu afirma recent ca este sforarul din spatele numirilor de la Eximbank. Numele premierului Victor Ponta este invocat în interceptarile care îl au ca personaj principal pe Adrian Duicu.

Fragmente din interceptari publicate de Realitatea TV

Duicu: Vezi ca problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Directia Anti-Frauda.

Georgescu: Hai ca vin la tine şi-mi spui.

Duicu: E rezolvata. Sunt cu premieru’, aici, la masa.

Georgescu: Am înteles. Vin în zona dupa tine?

Duicu: Vino aici! De aici vii şi ma iei!

(...)

Duicu: Tu pune-l într-un plic şi scrie pe el Georgescu. Atâta. Da?

Georgescu: Da, da, da.

Duicu: Într-un plic. Ca daca nu raspunde Badescu, o sa sun pe altcineva de la Guvern, pe Andrei Rizoiu, pe secretarul general adjunct al Guvernului. Şi vine ala şi ti-l ia.

Georgescu: Am înteles. Într-un plic sigilat, da?

Duicu: Întelegi?

Georgescu: Da, da, domn’ preşedinte.

Cine este Ionel Georgescu?Potrivit jurnalistei Sorina Matei,Ionel Georgescu este tot din Mehedinti, fost sef DGA, propus de PSD pentru DGIPI, în dosarul Adrian Duicu si Catalin Voicu.

  • Vecin al premierului Victor Ponta.
  • În 2009, propus cu toata insistenta si succesiv de PSD pentru sefia DGIPI. A plecat din Ministerul de Interne, pe 5 Octombrie 2009, odata cu prabusirea coalitiei PDL-PSD din cauza scandalului privind numirea sefului DGIPI si schimbarii a trei ministri de Interne, în plin scandal Catalin Voicu si infiltrarii retelei în Ministerul de Interne. Tot atunci, pe 1 Octombrie 2009, si fostul sef al DGIPI, Gelu Drajneanu a demisionat din functie.
  • 20 Aprilie- 5 Octombrie 2009, Director General Directia Generala Anticoruptie- Ministerul de Interne
  • Pâna în Aprilie 2009, director adjunct General Directia Generala Anticoruptie- Ministerul de InterneÎnainte- sef Politia Judiciara DNA
  • Avere ( anul 2009): 1 apartament si o casa de locuit în Mehedinti, 1 apartament în Bucuresti, 1 Nissan, a imprumutat cu 60.000 de euro o persoana în nume personal, datorii la banci de 177.000 de euro. Avea salariu  lunar de 10.000 de lei în 2009.

Fragment din interceptari, dat publictiatii de Realitatea TV. Discutie intre Adrian Duicu si Vlad Stoica, seful cancelariei primului ministru.

Vlad Stoica: Da, Adrian?

Duicu: Ce faci?

Stoica: Ce sa fac? Uite, la ziua domnului vice-premier Chitoiu

Duicu: Aha. Am înteles. Aha.

Stoica: Ia zi, tovaraşu' Adi!

Duicu: Te rog mult de tot, i-am spus lu' Adi ceva sa-ti transmita ca am vorbit cu şefu'...

Stoica: Ştiu, şefule! Nu-mi zi şi mie! Ştiu! Nu mai....! Vorbim când ne vedem.

Duicu: Am înteles. Bun.

Stoica: Stai liniştit ca ştiu, mi-a zis tot! Da?

Duicu: Da? Da' cu mine e-n regula cu treaba aia? Ca nici n-am...

Stoica: Stai liniştit! Stai liniştit!

Duicu: Bine, Bine, iubitu!

Stoica: Hai! Te pup. Pa, pa.

Realitatea TV noteaza caŞeful al mare” e titulatura devenita celebra dupa arestarea, pe 4 aprilie, a preşedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, PSD-istul Adrian Duicu, pentru coruptie. “Şeful al mare” e omul puternic care, potrivit lui Duicu, surprins în interceptari, “l-a chemat acolo, la Guvern”, pe 13 iunie anul trecut, pe şeful Politiei Române, Petre Toba, sa-i ceara aranjarea unei functii din subordinea sa, iar Toba “a venit”. Procurorii sustin ca şeful Politiei a venit la Guvern la solicitarea prim-ministrului, însa în fata judecatorilor “şeful al mare” a fost indicat ca fiind Vlad Stoica. “Discutia cu domnul Toba a avut loc la sediul Guvernului, la şeful Cancelariei Primului-Ministru, domnul Vlad Stoica”, sustine Duicu în declaratia de inculpat datata pe 3 aprilie, în ziua ridicarii sale. (Citeste si Minciuna lui Cazanciuc)

In motivarea deciziei de arestare preventiva pronuntata pe 8 aprilie, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti arata ca "Inculpatul Duicu pretinde ca prin sintagma“l-a chemat acolo sefu al mare“pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern sa discute depre inculpatul Ponea ar fi Seful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve ca o astfel de persoana ar avea competente sa-l cheme pe seful Politiei romane la Guvern si de asemenea ca seful cancelariei ar fi cel care foloseste “biroul oval“ dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei." In motivarea judecatorilor se mai arata: "Extrem de grav este si faptul ca inculpatul a traficat influenta sa pe care o are sau cel putin pretinde ca o are la un nivel inalt al statului roman, aducind in discutii cu cumparatorul de influenta Ponea pe Primul Ministru al Romaniei, secretari si subsecretari de stat, Ministru de interne sau Seful Politiei Romane, Petre Toba. Este neclara activitatea acestor persoane in acest moment procesual, ancheta fiind la inceput."

Intre timp ancheta se apropie, potrivit surselor Hotnews.ro de final, Adrian Duicu urmand sa fie trimis in judecata in cel mai scurt timp.