Intr-un document intern publicat de agentia Agerpres, social-democratii isi propun ca prioritate in 2014 destructurarea "caramida cu caramida a regimului Basescu si aducerea la conducerea tarii a unui presedinte care sa nu fie ''un razboinic'', ci un ''pacificator''. Documentul prezentat luni in sedinta conducerii centrale al PSD, defineste "regimul Traian Basescu ca un sistem bazat pe o propaganda tipica legionarilor si pe metode de persecutie ale comunistilor din anii 50". Ulterior, in conferinta de presa dupa sedinta PSD de luni, premierul a reluat aceasta idee si a afirmat ca PSD isi doreste, in cadrul USL, sa isi indeplineasca obiectivul de inlocuire a regimului Basescu in 2014, lansand un nou atac la adresa presedintelui.

"Ne propunem sa daramam caramida cu caramida ce a ramas din regimul politic Traian Basescu - in 2014, se incheie 10 ani de distrugere a Romaniei, de minciuna, dezbinare, saracie, izolare internationala si persecutie sistematica a adversarilor politici. Regimul Traian Basescu este un sistem bazat pe o propaganda tipica legionarilor si metode de persecutie ale comunistilor din anii 50 cu un 'dictator' paranoic, sustinut de o gasca de impostori si adulatori dependenti de bani si functii publice", se arata in document.

"Nu a fost niciodata un secret, dimpotriva, unul din obiectivle fundamentale USL a fost schimbarea regimului Basescu. Dupa 10 ani de nedemocratie vor adera si grupul minoritatii nationale, UDMR si PDL care s-a saturat de linsajul mediatic," a declarat Ponta.

El a spus de asemenea ca viitorul presedinte al tarii trebuie sa fie "exact opusul lui Basescu". El a vorbit despre sistemul de zece ani din timpul regimului Basescu, "un sistem de imbogatire a familiei sale". "Ne propunem sa il inlocuim dupa 10 ani cu un sistem deschis".

Popnta l-a acuzat pe Basescu si in ceea ce priveste reprezentarea intereselor Romaniei in cadrul Parlamentului European. El a afirmat ca una dintre prioritati ale PSD in 2014 este castigarea alegerilor europarlamentare si "participarea romaniei pentru prima data cua devarat la dezbaterile europene", intrucat "presedintele Basescu si-a reprezentat doar propriile interese."

Potrivit documentului prezentat de Agepres, "singurul adversar ireconciliabil al acestui regim a fost mereu PSD, (...) de a carei forta politica si electorala i-a fost mereu frica lui Traian Basescu".

"Pentru a avea in 2014 'un nou presedinte diferit de modelul Traian Basescu, Victor Ponta propune ca noul sef al statului sa fie arbitru, si nu jucator, pacificator, si nu un razboinic, un unificator, si nu un dezbinator, se arata in documentul intern.

Pentru obtinerea acestui deziderat, in documentul PSD se precizeaza ca 'grupul minoritatilor nationale, UDMR, PP-DD si chiar PDL trebuie sa fie parteneri in acest proiect national - cu totii s-au saturat de Traian Basescu, de modul abuziv in care actioneaza, de santajele sale cu dosare si de linsajul mediatic la care isi supune adversarii'.

Un al doilea obiectiv al PSD este continuarea "directiei bune a actualei guvernari".

"Guvernarea sa continue prin 'dezvoltarea unor domenii ca sanatate, educatie, dar si cultura si sport, prin programe nationale si prin intermediul descentralizarii administrative', prin 'folosirea cat mai eficienta a banilor europeni - construirea de autostrazi, atragerea de investitii din Europa, China, Turcia si alte state din afara UE', prin 'modernizarea Armatei romane si sprijinirea cultelor religioase, incepand cu Biserica Ortodoxa Romana'.