Comisia de  Administratie din Senat da unda verde baronilor locali sa faca parte din consiliile de administratie ale regiilor autonome 

de L. Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 11 septembrie 2013, 12:13 Actualitate | Politic


 documente
(11 Sep 2013) PDF, 53KB
(11 Sep 2013) PDF, 70KB
Comisia de Administratie a Senatului a adoptat un raport favorabil la proiectul de lege care va permite primarilor si presedintilor de Consilii Judetene sa faca parte din consiliile de adminsitratie ale regiilor autonome din jurisdictia lor. Mai exact, initiativa modifica legea 51/2006 referitoare la servicile comunitare de utilitate publica si prevede ca primarii si  presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asociatiilor de dezvoltare intercomunitara. De precizat este ca in componenta asociatiilor intercomunitare intra serviciile de utilitati publice. Proiectul de lege a trebuie adoptat de Senat iar apoi merge la Camera Deputatilor care este forul decizional in acest caz.

Proiectul de lege a fost depus in aprilie de sase deputati PSD: Ioan  Axente, Dorel Covaci, Gheorghe Fraticiu, Florin Iordache, Marian Neacsu si Gheorghe Roman.

Astfel, in proiectul de lege se arata ca la articolul 13 se introduc urmatoarele alineate: 

"Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga"
"Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor". 

Acesta prevedere consfinteste in clar faptul ca primarii si  presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asa numitelor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Ce reprezinta aceste asociatii? 

Potrivit legii 215, asociatiile de dezvoltare intracomunitara sunt  "structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice". 

Problema era ca, potrivit legii 161 din 2003 care introducea o serie de incompatibilitati, la capitolul alesi locali se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu urmatoarele functii: 

d) functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice. 

Daca initiativa celor sase deputati PSD va trece de Parlament, atunci incompatibilitatea prevazuta de legea 161 este eliminata deoarece, pe langa consfintirea in clar a dreptului primarilor si presedintilor de Consilii Judetene de a face parte din conducerea serviciilor de utilitati publice, se arata ca "orice dispozitie contrara se abroga". 

Senatul este prima Camera sesizata, proiectul de lege urmand sa intre in procedura uzuala, dezbatut de comisii si adoptat la votul final de catre Camera Deputatilor.
 
Initiativa legislativa a intrat in dezbaterea comsiilor de specialitate in contextul in care mai multi lideri USL din teritoriu au fost declarati incompatibili de ANI pentru ca au incalcat legea, detinand concomitent functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean cu cea de membru al Consiliului de Administratie la regiile autonome de interes local sau national. Liderii USL risca sa-si piarada mandatul de edili daca instanta judecatoreasca ii declara incompatibili. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2012 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  parlamentul (Miercuri, 11 septembrie 2013, 12:45)

  rochiri [utilizator]

  Hotilor ...!
  • +2 (2 voturi)    
   pai la ce.... (Miercuri, 11 septembrie 2013, 15:52)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   ...va asteptati de la o institutie in care politicienii escroci fac legea ?

   Inca nu ne-am invatat ca mama protectoare a escrocilor este parlamentul ?
   Nu parlamentarii au elaborat toate legile dupa care am fost, suntem si vom fi jefuiti zilnic ?
   De ce o fac ? Pentru ca sitemul politic parlamentar nu permite tragerea la raspundere a escrocilor !

   De aceea consider ca, administrarea statului prin contract ar trebui sa inlocuiasca sistemul parlamentarist destrabalat, care ne-a distrus economic si acum se pregateste prin asazisa "regionalizare", sa ne si desfinteze ca Stat.
 • +9 (9 voturi)    
  coruptie (Miercuri, 11 septembrie 2013, 12:48)

  FPop2013 [utilizator]

  Pentru asta se va protesta ? Acum sa vedem cat de mare e intransigenta fata de coruptia politicienilor, indiferent de culoarea lor politica. Motivul pentru care ei vor sa scape de incompatibilitate e sa poata incasa indemnizatiile grase de membri ai consiliilor de administratie. In conditiile unei coruptii generalizate a politicienilor si a tuturor alesilor, acesta e clar un motiv intemeiat de protest. Ce parere au domnii Rogozanu si Tirziu de faptul ca alesii vor sa scape de ANI si de DNA ? Aud ? Pai hai sa fim intr-adevar consecventi si sa protestam impotriva tuturor manifestarilor de coruptie politica, administrativa si de alta natura. Altfel, gurile rele vor spune ca uite, goana alesilor de a scapa de ANI si de DNA e trecuta cu vederea, nu ne deranjeaza ca alesii se vor membri in AGA sa pape comisioane grase. Aud ?
 • +11 (11 voturi)    
  Din nou in strada! (Miercuri, 11 septembrie 2013, 12:52)

  seek4fun [utilizator]

  Astia chiar vor sa iasa toata Romania in strada pentru lege din acestea abuzive? Au dreptul la reprezentant, asa cum zice legea actuala, e suficient! N-au inteles ca protestul pentru Rosia Montana a fost mai mult decat atat???
  • +3 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 11 septembrie 2013, 14:56)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui seek4fun

 • +9 (9 voturi)    
  o lege pentru incalcarea alteia ? (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:16)

  fosta zoezoe [utilizator]

  rusine !
 • +10 (10 voturi)    
  mulgeti vaca baieti ca e inca grasa (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:18)

  lucadd [utilizator]

  Hotii...sa ne traiasca hotii...
 • +8 (8 voturi)    
  proiect de lege pentru demiterea lui ponta!!! (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:19)

  Blue_James [utilizator]

  urgent, in parlament un proiect de lege pentru demiterea lui ponta!!!!incompetentza, coruptzie, minciuna, falimentul unei tzari!!!!
 • +11 (11 voturi)    
  Cum va place regimul voiculescu? (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:30)

  triciupa [utilizator]

  Asadar tavalugul penalilor isi continua neabatut marsul inceput prin lovitura de stat de acum un an.
  In timp ce tinerii cool protesteaza vesel impotriva remegeceului - fara sa-si bata capul prea mult daca e bine sau rau - baronimea uslamista forteaza accesul neingradit la resurse, incercand sa scape de ANI printr-o lege speciala, cu dedicatie.
  Desigur, asaltul puscariabililor asupra statului nu e un subiect cool, pentru asa ceva nu merita abandonate berile din centrul istoric, nu merita sa izbesti cu PET-ul de caldaram. N-a meritat nici asta vara cand Europa se intreba daca nu cumva a admis din greseala in uniune vreo republica bananiera din savanele Africii. N-a meritat nici mersul la vot, pentru asa ceva nu-ti lasi locul de la terasa, nu-ti scurtezi weekend-ul, sa voteze pensionarii si asistatii, ca doar au timp, n-au altceva de facut, nu?
  • +7 (7 voturi)    
   coruptia (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:47)

   FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Intr-adevar, de ce revolutionarul nostru tineret bautor de cola si amator de Mc Donals, tinerii cool din Piata nu protesteaza si contra acestei dovezi clare de mafiotism al politicienilor ? Pai ar trebui sa fie interesati, daca zic ca sunt contra afacerilor dubioase. Sau e bine ca alesii sa incasese indemnizatiile alea grase in calitate de membri AGA ? E corect asa, mai tinerilor cool ?
 • +10 (10 voturi)    
  Ce se gandesc astia la popor! (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:37)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Bravo, bosorogi si milogi!
  Mersi, usele!
 • +8 (8 voturi)    
  Psd condus de un plagiator (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:41)

  hopsinoi [utilizator]

  Asa presedinte de partid Victor plagiatorul, asa membrii de partid.

  Sper ca DNA a adunat probele importiva lui Ponta si il astepta, mai e putin pana nu o sa mai fie doctorul in plagiat Ponta prim ministru.
 • +5 (5 voturi)    
  proiect de lege (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:55)

  da_nutts [utilizator]

  pai daca sunt primari si fac parte si din regia de transport ,la care ei dau bugetul ,nu apare conflict de interese (adicatelea sa bage buget mai mare si scad bugetu la celelante regii).sau e pe modelu ,,k prim-ministru votez da ,k deputat votez nu,,.da ce ne facem daca au ,nu 2 , ci 3-4 personalitati ??? eu zic sa le dam mai multe regii (numai k ,numai sunt autonome) .
 • +4 (4 voturi)    
  Miza (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:55)

  FPop2013 [utilizator]

  Miza atacurilor impotriva incompatibilitatilor este ca alesii sa fie in AGA, pentru a putea incasa si comisioanele alea grase, indemnizatii de tot felul, din care sa traiasca pe spinarea fraieilor care ii cred si care ii voteaza. Pai hai sa ne trezim atunci, nu ? Altfel, daca se trece cu vederea aceasta marsavie, daca se ignora presiunile uriase asupra DNA si ANI, nu am facut nimic, degeaba se urla in Piata.
 • +3 (3 voturi)    
  mize (Miercuri, 11 septembrie 2013, 13:59)

  FPop2013 [utilizator]

  Daca s-ar pune cu botul pe labe ANI si DNA, evident ca nu le-ar mai sta chiar nimeni in cale. Degeaba se protesteaza impotriva alora de la RG...**, fiindca de fapt comisioanele de tot felu, fraudele si alte asemenea se vor amplifica daca sunt lasati sa isi faca de cap. Asta daca ne intereseaza cu adevarat, altfel... Ne lasam manipulati mai departe de A3 ???
 • +6 (6 voturi)    
  Bravos! (Miercuri, 11 septembrie 2013, 14:10)

  Alfabetix [utilizator]

  Au deschis poarta la cotet pentru toate VULPorcii!
 • +4 (4 voturi)    
  hotie (Miercuri, 11 septembrie 2013, 14:38)

  CobraRo [anonim]

  Urmariti cu atentie de cate ori este atacat si pagubit statul apare si deputatul Iordache [prieten cu interlopii si aflat in slujba aceastora.;[.vezi tentative de preluare a lui Vlasov a registrului comertului].Aceasta lege va da liber la furat in sensul ca cine aproba fondurile si le incaseaza.LA REVEDERE ANI!
  • +1 (1 vot)    
   coruptie (Miercuri, 11 septembrie 2013, 15:04)

   FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui CobraRo

   Si protesteaza cineva in Piata Universitatii ? Sau nu ne deranjeaza ca alesii vor sa aiba cadru legal prin care sa incaseze comisioane si indemnizatii grase, punand cu botul pe labe ANI si DNA. Cu legea asta, orice contracte frauduloase vor avea mana libera de acum inainte. Dar asta nu deranjeaza pe nimeni, deh...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by