Dupa decizia Curtii Constitutionale, USL evita sa ia o decizie oficiala privind organizarea referendumului pentru noua Constitutie. Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu se eschiveaza, motivand ca nu s-a luat o decizie in interiorul Uniunii pentru "ca nu a avut loc o astfel de intalnire". In schimb, secretarul Comsiei de la Venetia, Thomas Markert, a declarat vineri, la finalul intalnirii cu reprezentantii Comisiei de revizuire a Constitutiei, ca "se bucura ca a aflat ca este putin probabil ca proiectul Constitutiei sa fie adoptat", precizand ca in acest fel "va fi mai mult timp pentru discutii si dezbateri".

"Suntem foarte bucurosi ca am aflat ca este putin probabil ca aceasta reforma sa fie adoptata anul acesta si ca va fi mai mult timp pentru discutii. Mai sunt si alte elemente legate de pozitia Consiliului Legislativ, saptamana viitoare va fi trimisa si o pozitie a Curtii Constitutionale si mi se pare necesar sa aveti la dispozitie suficient timp pentru a discuta in profunzime aceste aspecte", a declarat secretarul Comisiei de la Venetia, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Parlament alaturi de Crin Antonescu.

Crin Antonescu a declarat ca in situatia in care referendumul pentru revizuirea Constitutiei va fi amanat, va trebui luata decizia amanarii si a votului din Parlament pe proiectul de revizuire.

  • Crin Antonescu: "Cand se va continua discutia, cand se va declansa discutia in cele doua Camerele ale Parlamentului vom decide, avand in vedere faptul ca, din momentul in care ambele Camere ale Parlamentului se pronunta pe un proiect de modificare a Constitutiei, in maxim 30 de zile trebuie sa aiba loc referendumul. Daca deci data referendumului se amana, atunci se amana si dezbaterea din Parlament si asta ramane sa decidem".

Liderii USL s-au eschivat in declaratii, precizand ca nu s-a luat nicio decizie la nivelul Uniunii in acest sens. Initial premierul Victor Ponta a declarat, dupa intalnirea cu delegatia Comisiei de la Venetia, ca nu s-a luat nicio decizie in privinta referendumului.

  • Victor Ponta: Nu am discutat in USL despre organizarea referendumului. Putem sa facem referendumul atunci cand discutam, in cadrul USL, dupa aceea cu UDMR, cu PP-DD, cu toate fortele politice responsabile si o sa luam o decizie"

Si presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarase cu o zi in urma ca nu s-a luat nicio decizie in ceea ce priveste organizarea referendumului.

  • Crin Antonescu: Nu am luat nicio decizie pe organizarea referendumului. Cand o vom lua, va vom anunta. Conditiile din legea modificata 50% si 30% din toti cetatenii cu drept de vot nu sunt niste conditii comode, sunt niste conditii destul de exigente care tocmai sunt destinate sa dea forta optiunii pentru o formula sau alta din referendum. Pe de alta parte trebuie sa fie realiste, realizabile astfel incat sa nu ne mai batem joc de oamenii care vin sa-si exercite dreptul de vot (...) 

Totodata, prim vicepresedintele PNL,Klaus Iohannis a declarat intr-o conferinta de presa la Sibiu ca in opinia sa se va amana referendumul pentru Constitutiei.

  • Klaus Iohannis: Parerea mea este ca se va amana referendumul pe Constitutie si implicit se amana si discutia pe regionalizare. In USL nu s-a luat o hotarare ferma. In contextul in care s-ar face acum referendumul pragul ar fi de 50 la suta, putem sa consideram ca lumea nu va merge in numar suficient de mare la referendum. Este parereea mea si a altora. Sunt unii care sutin ca ar merge lumea. In realitate nu stim, dar pragul pentru referendum a fost coborat la 30 la suta pentru a intra intr-o zona rezonabila. Avem datele de la participare la alegeri la referendum si stim ca se obtine greu 50 la suta si din cauza listelor electorale cum sunt facute si din alte cauze. Atunci este bine ca un referedum sa se situeze in zona in care participarea sa fie cat de cat asigurata ca altfel nu face sens". (Adevarul.ro)

Surse din interiorul USL au declarat pentru HotNews.ro ca in urma deciziei CCR, referendumul pentru revizuirea Constitutiei nu va mai avea loc anul acesta. "Mesajul intern este sa suspendam discutiile pe proiectul revizuirii Constitutiei. Datorita deciziei CCR, nu reusim sa trecem Constitutia cu cvorumul de 50% . De ce sa ne complicam, vom vedea in 2014", au explicat sursele citate.

Reamintim ca judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis, in urma contestatiei PDL, ca modificarea Legii referendumului, propusa de USL, prin care a fost scazut pragul de prezenta la 30 %, este constitutionala in masura in care nu se aplica un an de la data intrarii in vigoare.

Potrivit calendarului si procedurii anuntate de Comisia de revizuire a Constitutie, proiectul trebuia trimis catre Curtea Constitutionala dupa obtinerea avizului de la Consiliul Legislativ. In urma observatiilor si recomandarilor Consiliului Legislativ, Comisia pentru revizuirea Constitutiei trebuia sa se reuneasca si sa amendeze proiectul si apoi sa-l trimita catre Curtea Constitutionala.

Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu a declarat in cadrul conferintei de presa ca proiectul a fost trimis la Curtea Constitutionala insa, la insistentele presei de a clarifica situatia, acesta a revenit asupra declaratiei de presa negand ca proiectul a fost trimis la CCR.

Totodata, in cadrul intalnirilor membrii delegatiei au cerut explicatii lideriilor USL prezenti la discutii despre prevederile care reduc atributiile presedintelui Romaniei si cele referitoare la intarirea rolului Parlamentului. La finalul discutiilor, secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Merkert a declarat ca exista nicio obiectie de principiu in cazul in care Romania doreste sa intareasca parlamentarismul, in contextul in care majoritatea tarilor europene sunt democratii parlamentare.

  • Thomas Merkert: Este adevarat ca presedintele va avea mai putine prerogative, dar isi mentine in acelasi timp niste prerogative importante in ceea priveste politica externa si securitatea. In principiu este o decizie a tarii dvs cum vrea sa distribuie puterile, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea tarilor europene sunt democratii parlamentare, deci nu avem nicio obiectie de principiu daca vreti sa intariti acest aspect al parlamentarismului', a precizat Thomas Markert, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

La randul sau, presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, a precizat ca reprezentantii Comisiei de la Venetia au recomandat membrilor Comisiei de revizuire a Constitutiei sa renunte la articolul care descrie exact puterile in stat.

  • Crin Antonescu: "Este o discutie care s-a purtat si aici - daca puterea executiva este desemnata ca fiind strict Guvernul, atunci unde este presedintele, fiind evident ca presedintele are atributii de natura executiva foarte clare. Recomandarea Comisiei de la Venetia este sa renuntam la articolul care descrie cine este exact puterea legislativa, cine este exact puterea executiva si cine puterea judecatoreasca pentru ca, in opinia domniilor lor, este suficienta forma actuala a Constitutiei

Delegatia Comisiei de la Venetia au efectuat o vizita in Romania in perioada 4-5 iulie si au avut consultari cu membrii grupurilor parlamentare, membrii CSM, membrii Asociatiilor Profesionale ale Magistratilor si cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

La solicitarea oficialilor europeni, dezbaterile s-au desfasurat cu usile inchise. Acestia au cerut ca discutiile "sa aiba caracter confidential".