Delegatia Comisiei de la Venetia s-a intalnit joi cu reprezentantii partidelor politice din Parlament si au discutat pe tema revizuirii Constitutiei. La solicitarea oficialilor europeni, dezbaterile s-au desfasurat cu usile inchise. Acestia au cerut ca discutiile "sa aiba caracter confidential". Membrii delegatiei au cerut explicatii lideriilor USL prezenti la discutii despre prevederile care reduc atributiile presedintelui Romaniei si cele referitoare la intarirea rolului Parlamentului. La finalul discutiilor, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat ca a explicat reprezentantilor Comisiei de la Venetia faptul ca noul proiect al Constitutiei nu reduce prerogativele prezidentiale. "Am regasit in intrebarile reprezentantilor acestui for ecoul lacrimilor lui Vasile Blaga" a spus Antonescu.

Crin Antonescu:"Am dat explicatii in legatura cu natura prerogativelor prezidentiale, cu faptul ca acesta ar fi sau nu ar fi reduse. Sigur ca aici am recunoscut, neputand sa banuim interesul Comisiei de la Venetia in legatura cu prerogativele prezidentiale, am regasit ecoul probabil al lacrimilor domnului Blaga sau a altor domni si doamne dupa puterile unui presedinte care nu va mai fi Traian Basescu, ironia soartei in Romania, la domnul Blaga".

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei a mai spus ca le-a explicat oficialilor europeni ca intarirea rolului Parlamentului este sanatoasa din punct de vedere al democratiei si "nu inseamna nicidecum substituirea sau incalcarea unor prerogative ale Guvernului sau ale presedintelui".

Totodata, Antonescu a mai spus ca membrii Comisei de la Venetia au avut "neclaritati" referitoare la articolul care prevede dizolvarea Parlamentului.

  • Crin Antonescu: "Dumnealor li se parea ca e foarte greu sa se dizolve Parlamentul in conditiile Constitutiei modificate si le-am semnalat faptul ca nu e usor sa se dizolve Parlamentul, dar sunt niste sanse in plus fata de vechea Constitutie, unde era aproape imposibil ca acest lucru sa se poata face macar cand exista acord politic mult mai repede si ca, deci, se pot face alegeri anticipate".

Membrii Comisiei de la Venetia au avut discutii cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat la finalul intalnirii ca le-a spus oficialilor europeni ca actuala putere continua o serie de demersuri similare celor din vara lui 2012, fiind ingradite puterile Curtii Constitutionale sau libertatile cetatenesti.

  • Vasile Blaga: "Am spus foarte clar ca noi sustinem ca obligatoriu sa se tina cont de referendumul validat in 2009 cu o larga majoritate de catre populatie, prin care aceasta s-a pronuntat pentru parlament unicameral si pentru 300 de parlamentari. Am spus ca avem foarte mari rezerve si ca nu suntem de acord cu modul in care doreste majoritatea parlamentara sa se defineasca ca putere suprema de discutie si decizie in stat, pentru ca nu am mai putea vorbi in niciun fel de echilibrul puterilor in stat, de respectul reciproc pe care puterile trebuie sa si-l acorde una alteia(...) Noi suntem convinsi si le-am spus si domniilor lor - ca nu incearca altceva actuala putere decat sa puna in practica, de data asta mai elegant, ceea ce nu au reusit asta-vara. Dar nici macar asta-vara nu si-au propus decat putine lucruri din care si le propun acuma. Si atunci au vrut sa lase CCR fara atributii, dar acum o scot cu totul din joc, macar duc lucrurile pana la capat"

Fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, a declarat la finalul intalnirii ca PPDD le-a transmis oficialilor europeni ca prefera actuala Constitutie in locul alteia, mai proaste.

  • Dan Diaconescu: "Am fost intrebati in mod transant daca dorim o Constitutie votata in acest an, in aceasta formula si am raspuns la fel de categoric ca nu, preferam actuala Constitutie, care e destul de negativa pentru poporul roman, in locul unei Constitutii si mai proaste. Preferam raul cel mai mic", a spus Dan Diaconescu.(..)Ne-au intrebat daca vrem republica parlamentara si am spus ca suntem gata sa dorim acest lucru cu o singura conditie - sa avem prezenta oblgatorie si interzicerea migratiei parlamentare", a mai spus Dan Diaconescu.

Deputatul independent Remus Cernea a declarat ca le-a vorbit oficialilor europeni despre necesitatea ca noua Constitutie "sa contina o garantie privind laicitatea statului roman".

  • Remus Cernea: "Am vorbit de necesitatea ca in Constitutia noua sa existe o garantie privind laicitatea statului roman pentru ca actualemente Constitutia nu garanteaza ca statul este laic. Am vazut in ultimii 23 de ani nenumarate abuzuri care incalca principiul separarii dintre stat si biserica in Romania si am vazut o influenta uriasa a bisericii asupra politicii, ceea ce afecteaza grav democratia. Am sustinut in cadrul discutiilor necesitatea ca dezbaterile pe tema revizuirii Constitutiei sa se prelungeasca, pentru ca sunt teme importante, care cer o dezbatere aprofundata si nu ar fi de dorit ca noua Constitutie sa fie discutata rapid, superficial si adoptata foarte repede".

Reprezentantii Comisiei de la Venetia se vor intalni vineri cu membrii CSM, si cu membrii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.