Daca la alegerile din 2009 pentru Parlamentul European PDL a folosit ca strategie imaginea intelectualilor Monica Macovei, Teodor Stolojan, Cristian Preda sau Traian Ungureanu pentru a obtine cat mai multe voturi, pentru 2014 situatia se complica. Atit convulsiile interne din PDL, cit si fragmentarea dreptei intr-o puzderie de partide si aliante fac nesigura lista de candidaturi pentru PE cu un an inaintea scrutinului.

Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi si Catalin Avramescu se numara printre aspirantii la fotoliile de europarlamentari, insa nu au decis ce partid sau alianta vor reprezenta la alegerile din 25 mai 2014.

Principalul partid de centru dreapta, PDL, a decis ca nominalizarea candidatiilor pentru alegerile din 2014 se se faca pe baza unor criterii de selectionare, iar candidatii sa beneficieze in mod obligatoriu de sustinerea organizatiilor din teritoriu.

Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca o parte din europarlamentarii PDL nu vor mai candida sub sigla partidului si se vor indrepta spre alte formatiuni de centru dreapta.

Reamintim ca in prezent PDL are 11 mandate de europarlamentari: Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Iosif Matula, Elena Oana Antonescu, Elena Basescu, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Monica Macovei, Rares-Lucian Niculescu, Cristian Preda si Traian Ungureanu.

Dintre actualii europarlamntari PDL si-au exprimat intentia de a candida pentru un nou mandat Cristan Preda, Teodor Stolojan, Marian Jean Marinescu si Oana Antonescu. Sebastian Bodu si Iosif Matula au declarat pentru Hotnews.ro ca nu mai doresc sa candideze pentru un nou mandat si doresc sa se retraga din viata politica din motive personale.

  • Theodor Stolojan: Intentionez sa candidez pentru un nou mandat, dar decizia finala apartine conducerii partidului. La nivelul partidului nu s-a decis inca lista candidatilor pentru alegerile europarlamentare, dar s-au trasat criterii de selectie pentru persoanele care vor sa candideze. In ceea ce priveste strategia partidului pentru alegerile din 25 mai 2014 este mult prea devreme si nu s-a decis nimic, insa nu cred ca se va merge pe promovarea a unui grup care sa traga lista asa cum s-a facut in 2009 ( n. red. -Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Stolojan si Traian Ungureanu) 
  • Elena Oana Antonescu: Doresc sa candidez din nou pentru a-mi continua proiectele incepute in Parlamentul European, insa decizia apartine partidului 
  • Traian Ungureanu: Nu va pot spune acum nimic. Decizia se va lua la partid, nu este competitie la care sa fur startul asa cum au facut unii dintre colegii mei, este o decizie care se va lua in forurile de conducere ale partidului. Deocamdata nu s-a discutat nimic la partid in acest sens, daca va amintiti la alegerile din 2009 s-au decis candidatii cu cateva luni inainte. 
  • Marian-Jean Marinescu: Intentionez sa candidez pentru un nou mandat in Parlamentul European. 

In schimb, nume ca Monica Macovei si Cristian Preda ar putea candida la europarlamentare sub sigla altor formatiuni politice. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca Monica Macovei si Catalin Avramescu ar tatona terenul cu Mihai Neamtu (Noua Republica).

Si democrat liberalul Cristian Preda, aflat in contradictie cu linia impusa de Vasile Blaga PDL-ului, ar putea candida din partea unei alte formatiuni politice la alegerile din 25 mai 2014. Preda a anuntat conducerea PDL ca intentioneaza sa candideze la europarlamentare, dar nu exclude nici varianta de a intra in cursa sub sigla unui alt partid.

  • Cristian Preda: Eu am anuntat deja public ca intentionez sa candidez si am informat chiar conducerea partidului in acest sens. Dupa cum stiti, am primit oferte din diverse medii pentru conducerea unui partid sau a unui proiect de coagulare a fortelor de centru dreapta si pe viitor este posibil sa candidez la europarlamentare din partea unui aliante de acest tip. 

Sursele citate sustin ca nici Elena Basescu nu se va mai regasi pe lista PDL la alegerile pentru Parlamentul European. "Elena Basescu va candida cel mai probabil pe lista viitorului partid politic sau a platformei pe care Traian Basescu si Elena Udrea vor sa o construiasca".

Monica Macovei si Elena Basescu nu au putut fi contactate pana la difuzarea materialului.

In mediul politic au aparut zvonuri ca si Elena Udrea ar fi tentata sa candideze pentru un mandat de europarlamentar, insa aceasta a negat categoric.

  • Elena Udrea: "Este exclusa candidatura mea la alegerile europarlamentare" 

Democrati liberali ca Teodor Baconschi, Adrian Papahagi se inscriu si ei pe lista aspirantilor la fotoliile de europarlamentar. Sursele Hotnews.ro sustin ca Adrian Papahagi si Teodor Baconschi asteapta lansarea efectiva a proiectului politic initiat de sustinatorii lui Traian Basescu.

  • Teodor Baconschi: Ma intereseaza sa candidez la europarlamentare. Este o aspirate normala pentru cineva care are o cariera in relatiile externe asa cum e cazul meu. Nu vreau sa candidez din partea PDL, astept o propunere din partea unui fomatiuni politice de centru dreapta sau o platforma, sa  vedem daca se concretizeaza acel proiect politic al lui Traian Basescu de care se vorbeste in ultima perioada. 
  • Adrian Papahagi: "Nu iau in considerare in acest moment o candidatura la europarlamentare". 

Totodata, Alianta Dreptate si Adevar formata din partidul Forta Civica (Mihai Razvan Ungureanu) si PNTCD (Aurelian Pavelescu) vrea pentru alegerile parlamnetare o lista comuna de candidati proveniti din toate formatiunile de centru dreapta din Romania care sa cuprinda atat partide, cat si fundatii.

Mihai Razvan Ungureanu a declarat public, intr-o conferinta de presa sustinuta la Satu Mare, ca Alianta a demarat dialogul cu PDL, UDMR, Initiativa Romania Liberala si Fundatia Miscarea Populara, scopul principal fiind de creare a unei liste comune a dreptei la alegerile europarlamentare, dar si la prezidentiale.

  • Smaranda Vornicu, vicepresedinte Forta Civica: Deocamdata exista discutii si negocieri in vedere creeari unei liste comuna de candidati ai fortelor de centru dreapta din Romania. Nu putem vorbi de candidati pentru europarlamentare atata vreme cat nu s-a ajuns la nicio decizie cu ceilalti parteneri de negocieri 
  • Aurelian Pavelescu, lider PNTCD: Alianta doreste sa candideze la alegerile europarlamentare pe o lista unica, care sa reprezinte o platforma de centru dreapta din care sa faca parte formatiuni si fundatii. Noi dorim o lista comuna care sa reprezinte toata fortele de centru dreapta din Romania iar in momentul de fata sa poarta negocieri in acest sens. PNTCD este membru al Partidului Popular European, Forta Civica a depus o adeziune in acest sens si din aceasta perspectiva candidatii comuni vor intra sub egida Partidului Popular. 

Potrivit surselor Hotnews.ro, partidul Noua Republica va avea lista de candidati proprie si se inscrie la nivel european in familia Conservatorilor.

  • Mihail Neamtu, lider Noua Republica: Ca lider de partid am obligatia sa promovez Noua Republica in grupul Conservatorilor din Parlamentul European si iau foarte in serios o calcul o candidatura la alegerile europarlamentare din 2014, insa deocamdata nu va pot spune mai multe.

Romania are in Parlamentul European 33 de eurodeputati.