Deputatul PNL Octavian Bot a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care stipuleaza ca partidele politice nu pot folosi denumirea sau insemnele fundatiilor sau asociatiilor non profit. Initativa legislativa blocheaza practic transformarea fundatiilor sau a ong-urilor in formatiuni politice. Proiectul de lege apare in contextul in care de curand s-au lansat fundatiile Miscarea Populara si Initiativa Romania Liberala, ambele construite ca alternativa la PDL si PNL.

In expunerea de motive initiatorul sustine ca "modificarile propuse elimina posibilitatea inducerii in eroare a electoratului, prin preluarea de catre un partid nou infiintat a unor denumiri sau insemne permanente ale unor asociatii sau fundatii".

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea legii 14/2003 a partidelor politice modifica articolul 5 aliniatul 1 astfel: "Fiecare partid politic trebuie sa aiba denumire integrala, denumire prescurtata si semn permanent proprii. Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor, asociatiilor si fundatiilor, anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate".

Totodata articolul 28 punctul 1 se modifica astfel : "Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianta politica. Denumirea integrala, denumirea prescurtata si semnul permanent al aliantei trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor anterior inregistrate, care nu fac parte din alianta, si de cele ale asociatiilor si fundatiilor anterior inregistrate", se arata in proiectul de lege.

Proiectul de lege apare in contextul in care in urma cu doua zile dizidentii din PNL, Andrei Chiliman si Vlad Moisescu impreuna cu reprezentati ai partidului Forta Civica - Mihai Razvan Ungureanu si Iulian Craciun - au lansat platforma Initiativa Romania Liberala.

De asemenea, in urma cu o saptamana consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, Sebastian Lazaroiu, Bogdan Oprea au lansat fundatia Miscarea Populara, girata si sustinuta de Traian Basescu. Ambele fundatii nu au exclus posibilitatea ca in viitor sa se transforme in partide politice.

Daca proiectul de lege este adoptat de catre Parlament cele doua asociatii non-profit nu mai pot deveni partide politice.

De precizat ca initiativa trebuie dezbatuta de ambele camere ale Parlamentului.