Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca Hala Matahe, monument istoric, a fost demolata ilegal de Primaria Capitalei. Potrivit unui comunicat de presa emis de ONG, la documentatia aferenta autorizatiei de demolare trebuia sa existe si un aviz de la Primaria sectorului 1, aviz care nu a fost dat.

"Potrivit articolului 4 lit. c) din Legea constructiilor 50/1991, autorizatiile care privesc monumentele istorice se emit de Primarul General al Municipiului Bucuresti cu avizul Primarului de Sector. Aceasta prevedere este explicitata in articolul 22 al Normelor metodologice la Legea constructiilor 50/1991", se arata in comunicatul Salvati Bucurestiul.

Astfel, pentru demolarea si reconstruirea Halei Matache era nevoie de un aviz al Primarului Sectorului 1, sustine ONG-ul. "Conform adresei atasate, Primarul Sectorului 1 nu a emis avizul obligatoriu intrucat documentatia intocmita de Primaria Generala era incompleta. Prin urmare autorizatia a fost emisa in mod ilegal de Primaria Generala. Acest nou motiv de nelegalitate, in culpa Primarului General, a Arhitectului Sef si a Secretarului General din Primaria Generala, va fi atasata la plangerea penala depusa la Parchet, formulata impotriva acestora si a Ministrului Culturii", sustine Nicusor Dan, presedintele Salvati Bucurestiul.

Primaria Capitalei a inceput pe 25 martie, in jurul orei zece seara, demontarea Halei Matche, monument istoric. Actiunea a avut loc la cateva ore distanta dupa ce tot Primaria Capitalei ii intreba pe cetateni si pe ONG-isti ce parere au de "demontarea" acesteia si mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primarie nu a pomenit nimic despre ce avea sa se intample cu cateva ore mai tarziu.