Cei 13 croitori ai sanatatii romanilor si noul pachet de baza

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 31 martie 2013, 21:16 Actualitate | Esenţial


Spectrul reformei medicale
Foto: Hotnews
Este deja o legenda: toata lumea a auzit de el, dar nimeni nu l-a vazut sau atins vreodata. Despre urgenta de a defini un pachet de servicii medicale de baza au vorbit ministri de sub toate stapanirile politice. Urgenta s-a transformat in cinci ani, timp in care mai multe conduceri ale Ministerului Sanatatii s-au chinuit sa finalizeze acest proiect fara de care nu poate incepe reconstructia sistemului nostru sanitar.

In cei cinci ani de amanari, multe spitale publice romanesti au intrat intr-un faliment de facto.

Aflat inca pe valul popularitatii, guvernul Ponta poate finaliza acest proiect la care lucreaza in prezent un grup format atat din experti, cat si din oameni cu legaturi politice sau interese de afaceri. Ei sunt cei care croiesc viitorul sanatatii noastre.

In teorie, statul roman este extrem de generos: oferă tuturor cetatenilor un numar foarte mare de servicii medicale si medicamente. In realitate, statul nu are suficienti bani pentru a acoperi costul a ceea ce promite pe hartie. Diferenta este compensata prin spagile (bani negri) platite de pacienti in spitale sau prin nenumaratele situatii in care pacientii (tot ei) cumpara pe banii lor medicamentele pe care statul ar trebui sa le asigure in schimbul contributiei de sanatate.

Acordul dintre realitate si teorie poate fi realizat doar daca statul va admite ca pentru o suma X de bani poate oferi doar un numar Z limitat de servicii medicale. Restul tratamentelor, care nu pot fi acoperite de catre stat din taxe, vor fi platite de pacienti fie direct (bani albi), fie prin intermediul asigurarilor medicale private deductibile.

Doar astfel ar putea disparea obiceiul umilitor al spagii, laolalta cu crizele de medicamente sau fenomenul capusarii spitalelor de stat de catre anumite clinici private. Dar pentru asta este nevoie ca statul sa stabileasca cati bani este dispus sa investeasca in sanatate, cat costa exact serviciile medicale pe care le poate acoperi si care sunt tratamentele pe care nu se poate angaja sa le sustina financiar. Cu alte cuvinte, sa defineasca pachetul de baza.

Inca din 2008 autoritatile romane incearca sa faca asta si organizatiile internationale au solicitat de multe ori acelasi lucru. De ce s-a intarziat atat de mult? Pentru ca desi “toata lumea stia [ca avem nevoie] de acest pachet de servicii de baza”, spunea un fost inalt oficial din Sanatate, “nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice. Trebuie sa ai curaj sa recunosti ca statul nu are destule resurse”.

Guvernul Ponta beneficiaza inca de acel sprijin popular fara de care niciun guvern nu poate implementa reforme importante. La Ministerul Sanatatii s-a constituit un grup de lucru a carui sarcina este definirea acestui pachet de baza. Coordonatorul acestui grup de lucru este Adrian Pana.
 • dr. Adrian Pana  - secretar de stat in Ministerul Sanatatii
A intrat in Ministerul Sanatatii in functia de consilier al ministrului Eugen Nicolaescu, in primul mandat al acestuia, fiind numit apoi director al Directiei de Politici, Strategii si Managementul Calitatii in Sanatate.  A fost expert in sanatate publica in grupul parlamentar al PNL. In perioada 2006-2007 a lucrat in cadrul IBF International Consulting pe proiectul de implementare a cardului european de sanatate in Romania. Intre 1999 – 2004 a lucrat in functia de consilier la CNAS.

Fara o analiza a starii actuale a sistemului medical romanesc, bazata pe date conforme realitatii din teren, acest pachet de baza ar fi doar o vanare de vant. “Colectam si analizam date legate de povara bolii: incidenta, prevalenta, morbiditate, mortalitate. Mare parte din aceste date vin de la Institutul National de Sanatate Publica si sunt colectate anual”, a declarat Adrian Pana pentru HotNews.ro.

“Sunt datele pe care le avem si nu cred ca au o validitate si relevanta de 100%, dar este cel mai bun lucru pe care-l avem.” Vor fi solicitate si date din partea spitalelor private: ”Zilele acestea finalizam un act normativ prin care solicitam tuturor furnizorilor privati de servicii medicale sa ne furnizeze date de utilizare referitoare la volumul de activitate pe care-l au in afara contractului cu CNAS”.

Apare si un nou termen de finalizare a operatiunii, unul optimist: “Elaborarea pachetului de baza e o sarcina extrem de dificila. E extrem de important sa stabilim principiile care ar trebui sa stea la baza formarii pachetului de baza. Nu le-am stabilit, inca lucram la ele. Cel mai optimist termen pentru un prim draft pe care l-am pune in dezbatere publica este inceputul verii. Adica 30 mai sau inceputul lui iunie”, mai spune Adrian Pana.

Alaturi de Adrian Pana, alti patru membri ai grupului care lucreaza la croirea pachetului de baza provin din Ministerul Sanatatii:
 • dr. Cristina Vladu – consilier in Ministerul Sanatatii
A fost expert al IBF International Consulting (pentru care a lucrat si Adrian Pana), companie de consultanta in proiecte internationale cu sediul la Bruxelles si director general adjunct in Directia Generala Politici, Strategii si Managementul Calitatii in Sanatate la Ministerul Sanatatii (2008). A participat la elaborarea Platformei Europene pentru Dieta, Activitate Fizica si Sanatate in cadrul DG Sanco a Comisiei Europene (2012).
 • dr. Anci Ionescu – consilier in Ministerul Sanatatii
Recent a fost director medical al spitalului privat Muntenia Medical Hospital, a carui principal actionar, SIF Muntenia, a investit in spital 12 milioane de euro. A ocupat mai multe functii in administratia sistemului medical din Pitesti: director adjunct la Casa de Asigurari de Sanatate Arges, director medical al Spitalului Judetean din Pitesti. Presa locala a scris in numeroase randuri ca dr. Anci Ionescu este o apropiata a PSD Arges. A fost director general adjunct la CNAS in perioada precedentului mandat de ministru al lui Eugen Nicolaescu.
 • dr. Ioana Bianchi – consilier Ministerul Sanatatii
Timp de doi ani a fost consultant in strategie medicala la Centre National de l’Expertise Hospitaliere din Paris. Are un masterat in sanatate publica la Universitatea de Medicina din Nantes. In 2011 a devenit consilier al presedintelui CNAS si din 2012 a condus biroul de Evaluare a Tehnologiilor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii, fiind in prezent consilier al ministrului Sanatatii.
 • dr. Calin Alexandru – director in Ministerul Sanatatii
Din 2011 este director al Directiei de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii.

Pe langa comparatia cu sistemele de asigurari medicale din alte tari si elaborarea principiilor pe care se va baza pachetul de baza, grupul de lucru trebuie sa stabileasca prioritatile de finantare. “Noi nu am facut nimic pe inechitate in Romania, nu avem date despre inechitate. Dar stim ca exista”, spune secretarul de stat Adrian Pana.

“Imi amintesc un studiu care constata ca 80% dintre cei care aveau o interventie pe cord la Institutul Inimii de la Fundeni proveneau din mediul urban. Cu siguranta acolo avem o problema de acces. Tocmai de aceea cred ca un pachet echitabil trebuie sa adreseze si inechitatea. Esential este sa hotaram care este prioritizarea.”

O buna parte dintre membrii grupului care va decide ce romani vor avea prioritate la finantarea tratamentului medical provin din Scoala Nationala de Sanatate Publica (condusa de ani buni de prof. Cristian Vladescu, autorul proiectului de reforma a sanatatii asumat de guvernul Boc) sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (institutie al carui presedinte este numit politic). Cei mai multi dintre ei lucreaza de multi ani in administratia sistemului sanitar romanesc si in zona sanatatii publice.
 • economist Cipriana Mihaescu-Pintia - Scoala Nationala de Sanatate Publica
Director in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica. Este co-autorul roman al unui raport al Comisiei Europene despre solutiile de stopare a platilor la negru din sistemul medical. A fost consultant in mai multe programe de elaborare a unor strategii de reforma a sanatatii (2006-2007) si consultant in programul de implementare a finantarii spitalelor prin sistemul DRG (2000-2002) . Motto-ul ei este “alege o meserie care sa-ti placa si nu va mai trebui sa muncesti o zi in viata” (Confucius).
 • dr. Cristina Lupan - Scoala Nationala de Sanatate Publica
Este expert si sef de departament in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica.
 • economist Liliana Lucaks – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Incepand cu 2005 a ocupat mai multe functii in CNAS, printre care cea de director general, director general adjunct in Directia de Reglementari si Norme Contractuale a CNAS. A facut parte din mai multe comisii de evaluare, printre care cea a furnizorilor de analize medicale. Este absolventa a Facultatii de Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor.
 • dr. Roxana Radu – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Din 2008 consilier superior la Directia Generala de Evaluare si medic sef in CNAS.
 • economist Victoria Eremia – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Din 2005 director al Directiei Norme de Contractare si Relatii cu Furnizorii, in prezent director al Directiei Statistica si Relatii cu Asiguratii. A facut parte din mai multe comisii de evaluare, printre care cea a furnizorilor de radiologie si imagistica medicala.

Ceilalti experti care fac parte din acest grup sunt:
 • Adriana Galan - Institutul National de Sanatate Publica
Expert la Institutul National de Sanatate Publica din 1997. A condus echipa care a elaborat strategia nationala pentru screening-ul cancerului de col uterin, san si colon. Licentiata a Facultatii de Politehnica din Bucuresti.
 • dr. Florentina Furtunescu – Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti
Este sef de lucrari la catedra de Sanatate Publica, UMF Bucuresti. A fost Director General in Ministerul Sanatatii in perioada 2007-2009 si sef serviciu intre 1999 – 2005.
 • Gabriela Baciu – farmacist, Agentia Nationala a Medicamentului
Director al departamentului de logistica si gestionarea electronica a datelor, membru in Comisia de Transparenta a Ministerului Sanatatii (desfiintata acum) care aproba si aviza intrarile pe lista medicamentelor compensate de catre stat.

Pe langa grupul de mai sus care lucreaza direct la elaborarea pachetului de baza, un rol il va mai juca Comisia Nationala a Ministerului Sanatatii (constituita in martie 2013 printr-un ordin al ministrului Eugen Nicolaescu). Ea este cea care da avizul final pentru propunerile cu privire la “pachetele de servicii medicale care se asigura in cadrul sistemului de sanatate”. Rolul acestei Comisii este de filtru final al propunerilor venite din partea comisiilor de specialitate din Ministerului Sanatatii, formate din medici.

Comisia Nationala a Ministerului Sanatatii este condusa de academicianul prof. dr. Constantin Popa (neurolog) si este formata din:
 • Daniela Bartos (cardiolog), fost ministru PSD al Sanatatii;
 • Mircea Beuran (chirurg), fost ministru PSD al Sanatatii;
 • Adrian Streinu-Cercel (specialist boli infectioase), fost secretar de stat in perioada 2009-2012;
 • Irinel Popescu (chirurg hepatic) fost senator al Partidului Conservator;
 • Vasile Astarastoaie (medic legist) din Iasi si presedintele Colegiului Medicilor;
 • Monica Pop (oftalmolog) directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti;
 • Ioanel Sinescu (urolog) rectorul UMF Bucuresti;
 • Alexandru Irimie (chirurg oncolog) rectorul UMF Cluj-Napoca;
 • Radu Deac (chirurg cardiovascular) din Targu Mures;
 • Maria Dorobantu (cardiolog) seful clinicii de cardiologie a Spitalului Floreasca;
 • Gheorghe Peltecu (ginecolog) directorul Spitalului Filantropia;
 • Mihai Voiculescu (internist) seful clinicii de Interne de la Fundeni.

Daca grupul de lucru descris mai sus va reusi sa croiasca un pachet de servicii medicale baza (cu acceptul medicilor din Comisia Nationala), decizia finala de aprobare si promovare a acestuia ramane una politica. Va avea curaj social-democratul Victor Ponta alaturi de ministrul liberal Eugen Nicolaescu sa-si asume costurile politice ale acestei masuri? Sau vor alege sa sacrifice viitorul sanatatii romanilor de dragul popularitatii lor politice? Vom afla pe 30 mai.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8168 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Speranță... (Luni, 1 aprilie 2013, 8:33)

  Radu I [utilizator]

  Succes, grupului de specialiști „temerari” care și-au asumat această grea responsabilitate! Sperăm să le și reușească, să nu li se pună tot felul de piedici, în „buna” tradiție dâmbovițeană...
  Mulțumim, Vlad Mixich!
 • 0 (4 voturi)    
  FELICITARI S I SUCCES (Luni, 1 aprilie 2013, 10:18)

  Doctorul [anonim]

  dr.Cristina Vladu este o mare specialista in strategii. Felicitari ministerului ca are asemenea oameni tehnici. Bravo si succes.
  Va saluta ardealul
  • +1 (3 voturi)    
   Problema ca se pricem numai la strategii ... (Luni, 1 aprilie 2013, 14:57)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui Doctorul

   ... de spaga !
  • 0 (0 voturi)    
   Ce entuziasm emotionant ! (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:29)

   baibars [anonim] i-a raspuns lui Doctorul

   Se pare ca medicii sunt experti in urale si omagii. Sperante mai sunt ici colo la Comisia Nationala. Dar si aici pute a politica de la o posta. Restul sunt o ceata de activisti medicali, doctori in dosare si schite, nurori, gineri,nepoti cu doua cursuri scurte pe afara si deveniti mari experti in sanatate, rupti de realitatile sistemului medical romanesc. Hartia oricum saraca suporta orice. Daca ne uitam la ce s-a petrecut pana acum cu sanatatea unde tot corifeii astia trageau clopotele nu prea inteleg entuziasmul si speranta rezultatelor. Ce i-a oprit pana acum din marsul lor triumfal spre definirea pachetului de baza? In afara de Basescu care oricum e bestia care ucide orice initiativa ! Cat despre medici se observa un lucru cel putin ciudat: cei pana in 40-45 de ani fac orice si fug cat vad cu ochii spre Apus, cei peste 40-45 de ani aplauda entuziasti "cuceririle" sistemului medical romanesc si pe liderii lui. Se pare ca e sanatos sa aplauzi ceea ce nu poti schimba. Macar pentru nervi. Astept cu mari retineri rezultatul final daca el va veni in urmatorii ani. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce va iesi.
 • +2 (2 voturi)    
  Dreptul la sanatate (Luni, 1 aprilie 2013, 10:20)

  Cetatean [anonim]

  "Nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze (pachetul de baza) pentru ca aduce niste costuri politice".
  In traducere pentru tot romanu': asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari private, care vor fi de fapt cele care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari private) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).

  Situatia veniturilor "romanului mediu" (businessday.ro): "daca ii scoatem din calcul pe cei din top 3%, venitul mediu scade cu 18%. Daca nu ii luam in considerare pe cei din top 20%, media scade dramatic, de la 1306 la 702 lei" (in anul 2010, insa procentele raman valabile si in 2013).

  http://tinyurl.com/c396ytr

  Sau: "Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim" (Aprilie 2012).

  http://tinyurl.com/ce3sb6d

  Sau: "patru romani din zece castiga sub 60% din salariul mediu, ceea ce, conform specialistilor Eurostat, ii plaseaza in categoria «saraciei severe»: nu isi pot achita chiria si/sau utilitatile, nu pot face fata unor cheltuieli neprevazute, nu isi permit sa manance alimente cu proteine ..." (Martie 2013).

  http://tinyurl.com/cev85xh

  Avand in vedere aceasta situatie, exista o singura varianta: informatizarea completa a sistemului de sanatate (pentru a reduce masiv furtul din sistem), urmata de completarea finantarii sistemului de sanatate de la bugetul statului. Pentru a putea reduce (elimina) finantarea sanatatii de la buget este nevoie de o economie performanta, care sa duca (in timp) la salarii decente, la nivelul celor medii din Uniunea Europeana. In caz contrar, vom asista la un genocid acopirit (juridic) de lege.
 • +3 (5 voturi)    
  Smecheria numita - "Pachet de baza" (Luni, 1 aprilie 2013, 10:39)

  alex1234 [utilizator]

  "Pachet de baza" - inseamna a spune intr-un fel ascuns ca

  "oamenii nu vor mai avea TOATE serviciile medicale
  asigurate prin CAS pe care-l platesc azi pe salariu",

  asa cum inca e astazi (cum este "oarecum astazi" , ca ci serviciul s-a degradat) si asa cum era pe vremea lui Ceausescu

  Un pachet cu toate serviciile incluse va costa 12 milioane
  de lei vechi pe luna....la un salariu mediu in Romania de 15 milioane brut , judecati bine cu totii cati vor putea sa-l plateasca

  Daca veti plati doar CAS-ul de azi veti putea beneficia doar sa va ia salvarea daca cadeti jos....daca nu nimic...
  Daca mai dati 1 milon pe luna in plus fata de CAS veti avea dreptul la operatii simple : de apendicita si-atat..

  Daca vreti sa fiti asigurat pentru orice puteti pati: va trebui sa dati 12 milioane de lei pe luna asigurare "completa"

  (sursa: evz , proiectul minsitrului Nicolaescu)

  practic pe baza unui sondaj facut:
  70% dintre romani vor ramane fara asigurare medicala.....
 • 0 (0 voturi)    
  pachetul de baza (Luni, 1 aprilie 2013, 12:32)

  codrean [utilizator]

  este , intr-adevar, greu de stabilit.Principial, "tot romanul"are dreptul la cel mai bun si mai complet tratament. Ce ne facem cu costurile? Incasarile din asigurarea de baza nu pot, evident sa le asigure, cand stim ce venituri au romanii si care este costul aparaturii si medicamentelor moderne, intretinerii la cote onorabile a unui spital. Aici nu pot sa nu remarc faptul ca multe spitale din tara s-au renovat in ultimii 15-20 de ani, au fost dotate cu aparatura moderna, insuficienta dar progresul e evident. Exemplele din presa de spitale murdare, cu sobolani, cu servicii mizerabile sunt doar ilustrarea proverbului ca ömul sfinteste locul"dar si a reversului, omul il poate si spurca !
  In acord cu cele scrise si de altcineva mai sus, la ore actuala - si inca o perioada lunga de timp - banii adunati din asigurarile obligatorii sunt insuficienti pentru un pachet rezonabil ! De aceea, bugetul de stat trebuie sa asigure finantarea afectiunilor cuprinse in Programul National de Sanatate, acoperind integral costurile in urgente, pediatrie,obstetrica, oncologie, boli infectioase acute sau cronice (tbc, lues, HIV,etc).
  De unde sa scoata Statul bani ?Asta e treaba finantistilor ! Gospodariti mai bine averile statului, colectati darile, furati mai putin !
 • +2 (4 voturi)    
  alta comisie nu s-a gasit? (Luni, 1 aprilie 2013, 12:52)

  Ghita Pristanda [anonim]

  Care este rolul acestei comisii nationale? Cum poti sa ai incredere intr-o asemeena comisie cand din ea face parte Ghita Pristanda al medicinii romanesti, adica presedintele CM, caruia i se spune si rectorul maculatura sau doctorul 5 salarii de la stat?
  Este imposibil sa se formeze o comisie cu oameni care sa fie macar la un nivel mediu de inteligenta si realizari profesionale si nu agramati si nulitati?

  "Ghiţă Pristanda a ajuns profesor doctor şi şef de de breaslă intelectuală"

  voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ghita-pristanda-a-ajuns-profesor-doctor-si-sef-de-de-breasla-intelectuala-90909.html
  • +3 (3 voturi)    
   nume cu probleme in comisie (Luni, 1 aprilie 2013, 14:26)

   despre comisie [anonim] i-a raspuns lui Ghita Pristanda

   In comisie nu e numai penalul de la Iasi, care e in proces cu DNA- de ceva timp (pe langa mediocritatea profesionala unanim recunoscuta) ci si altii cu mari probleme de probitate morala: Sinescu si Bartos au fost implicati in plagiatul lui Beuran, caz celebru la vremea lui, dar care pare a fi uitat si e pacat.
   Asta nu e comisie, e bataie de joc! Dar e interesant ca regasesti aceste nume cu probleme: Astarastoae, Beuran, Bartos, Sinescu in comisii importante cu rol determinant in politica medicala.
 • 0 (0 voturi)    
  CNAS (Luni, 1 aprilie 2013, 14:52)

  iulia [anonim]

  http://infoinsider.ro/1001-scrisori/pericol-cnas-incurajeaza-nasterea-copiilor-cu-sindromul-down-pentru-testul-de-amniocenteza-jucati-din-timp-la-tombola/
 • +1 (1 vot)    
  Ce comisie ... (Luni, 1 aprilie 2013, 14:56)

  it_s__not_news [utilizator]

  Constantin Popa = acuzat de plagiat.
  Beuran = plagiator dovedit.
  Vasile Astarastoaie= gropar de bani (are procese pe rol)
  etc. etc. Pai astia sint sensibili la orice spaga, orice presiune politica. Pe linga faptul ca le pot pune capacitatea intelectuala la indoiala ....

  Pai cum sa faci ceva cu asemenea oameni? Nu ne mai lasa bolsevicii asta?
 • 0 (0 voturi)    
  TACEREA JURNALISTILOR (Luni, 1 aprilie 2013, 20:16)

  ROMEO C. DUMITRESCU [anonim]

  ma refer la jurnalisti de buna credinta.
  de douazesi si trei de ani nu spuneti un cuvant despre sistemul medical romanesc dinainte de 1948, mod de organizare, legie, rolul jucat de capitalul privat in finantarea sistemului
  medical. oare aceasta tacere nu este o complicitate cu mafia din sanatate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by