Premierul Victor Ponta a declarat, joi la deschiderea lucrarilor UNCJR, ca isi doreste un parteneriat cu administratia locala si a facut apel la acestia sa nu "mai vorbeasca de rau Guvernul". Totodata, premierul le-a cerut liderilor locali sa nu se certe pe subiectul regionalizarii. La sfarsitul lunii februarie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulara autoritatilor locale prin care cere plata cu prioritate a arieratelor catre buget fapt care a stranit protestul presedintiior consiliilor judetene, cel mai critic fiind liderul de la Constanta, Nicusor Constantinescu

"Mesajul meu principal pentru dvs este sa va rog sa fim parteneri. O sa fie foarte usor sa ne puna cineva un microfon sa zicem ceva de rau de celalat. De la mine n-o sa auziti lucruri de rau despre presedintii Consiliilor Judetene pentru ca stiu foarte bine pe cine reprezentati, stiu foarte bine ca sunt prim-ministru si am un Guvern si datorita dvs si cred foarte mult ca un presedinte de CJ sau un primar sunt mult mai populari decat un Guvern central si un Parlament central", a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta le-a cerut presedintiilor de Consilii Judetene sa nu se mai contreze public pe capitatele de regiuni si sa colaboreze in vedere regionalizarii cu vicepremierul Liviu Dragnea

"Este inevitabil ca vor aparea si apar, am vazut discutii unul zice ca la el o sa fie capitala, celalat sare si zice ca o sa fie dincolo, unii vor 8 regiunii altii vor mai multe regiuni (...) In presa sigur ca apare problema unde vor fi Harghita si Covasna, sa nu apara problema unde vor fi Timisoara si Aradul ca inteleg ca Braila si Galatiul sunt intr-o procedura de impacare istorica, pe care o salut(...) Vreau sa va rog pe dvs in coordonare cu structurile guvernamentale - Liviu Dragnea dar si parlamentare si constitutonale sa puneti intai pe hartie ce trebuie sa faca regiunile si dupa aceea o sa tragem o mica cearta cate sunt regiunile si cum se alege conducerea acestora", a spus Ponta.

Totodata, premierul le-a promis liderilor judeteni ca toti banii care vor fi economisiti de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin reorganizarea pe care o va face, vor ramane in sistemul de sanatate si nu vor trece la buget.

"Problema principala este ce facem ca ati luat spitalele si nu ati primit banii pentru ele. Nu se desfiinteaza Casa nationala, ideea ministrului - si sigur ca trebuia sa discute cu dumneavoastra inainte sa o anunte in presa - este a unui tip de reorganizare care sa mai reduca costurile de personal de bunuri si servicii ale Caselor, iar promisiunea mea este ca absolut orice leu pe care il economiseste prin aceasta reorganizare discutata cu dumneavostra ramane tot la sanatate, adica nu ce economiseste ii luam in alta parte. Problema este de finantarea unitatilor care sunt la dumneavostra", a explicat Ponta.

Presedintii Consiliilor Judetene s-au reunit, joi la Bucuresti, pentru a-si alege structura de conducere a Uniunii Nationale.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, este propus de PSD presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, in ciuda faptului ca favorit era cotat Nicusor Constantinescu, care detinea aceasta functie ca interimar. Seful Consiliului Judetean Constanta a pierdut insa sustinerea premierului Victor Ponta dupa ce l-a atacat public pe ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea, care ceruse intr-o circulara adresata autoritatilor locale plata cu prioritate a arieratelor.