Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca situatia arieratelor care a creat nemultumirea liderilor locali s-a rezolvat printr-o Ordonata de Guvern. Potrivit lui Dragnea ordonanta reglementeaza ca localitatile care au datorii si primesc bani de la Guvern trebuie sa-i foloseasca exclusiv pentru stingerea acestor in timp ce localitatile care nu au datorii pot folosi banii pentru coofinantarea proiectelor locale.

"Situatia este rezolvata atunci a fost o comunicare proasta. Chiar in ziua in care erau acele nemultumiri si comentarii se aprobase in Guvern o orodonata care a reglementat posibilitatile prin care arieratele pe care le au autoritatile locale sa poata fi rezolvate prin mai multe mecanisme. (...) Localiatatile care au facut arierate facand sau sugerand unor companii sa continue lucrarile stiind ca foarte clar ca nu au prevedere bugetara sa acopere acele investitii, acele arierate nu vor fi stinse.

Nu puteam sa luam banii de la cei care au fost corecti si au respectat legea in toti anii astia si care acum cand trebuie sa primeasca bani nu-i primesc pentru ca banii care trebuia sa ajunga la comunitatile lor, trebuie sa achite niste datorii locale ale altor colegi. Pentru localitatile care au arierate din banii care ii primesc din cota de 20% nu-i pot folosi decat pentru platirea datoriiilor cu prioritate dar pentru o localitate care nu are arierate si ea primeste din cota de 20% si ii foloseste pentru coofinantarea proiectelor locale", a explicat Dragnea.

Liderii din teritoriu au protestat impotriva unei scrisori trimise de catre ministrul Liviu Voinea prin care erau anuntati ca banii pe care Guvernul ii va restituii autoritatile locale din cota de 20% vor directionati strict catre administratiile locale cu datorii.

Presedintii de Consilii Judetene au venit miercuri la Bucuresti sa-si aleaga conducereaUniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR).

Bunea Stancu, presedintele CJ Braila: "Fiecare trebuie sa se intinda in judetul sau cat il lasa plapuma, sa nu scoata picioarele. Sunt multi care se reped, fac investitii si apoi bat cu pumnul in masa ca nu avem bani sa platim arierate. Pe viitor primariile nu ar trebui sa angajeze lucrari fara sa aiba sursa de finantare prevazuta in buget"

Adrian Duicu, presedintele CJ Mehedinti: "Cred ca lucrurile s-au clarificat, arieratele sunt o prioritate. Am inteles ca sunt conditii impuse de FMI, dar cu siguranta (...) Sunt foarte multe comune unde cei de la PDL i-au invatat la prostii - 'luati bani, indatorati-va, faceti credite' si i-au lasat cu fundul in balta. Cei de la PSD si PNL n-au avut curajul sa bage mana in buzunare cum au facut-o cei de la PDL".