Liberalul Andrei Chiliman s-a alaturat demersului lui Calin Popescu Tariceanu privind organizarea unor alegeri interne pentru desemnarea candidatului la Presedintie si face apel la colegii din partid "sa mentina democratia in PNL". De partea cealalta, lideri ca Relu Fenechiu si Mihai Voicu sar in apararea presedintelui PNL si sustin ca subiectul este inchis pentru ca atat in congresul PNL, cat si al USL s-a votat in unanimitate sustinerea prezidentiabilului partidului. Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu cere chiar excluderea lui Tariceanu pe motiv ca aduce prejudicii grave de imagine partidului. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca prin acest demers Tariceanu si Andrei Chiliman vor sa forteze mana lui Crin Antonescu astfel incat acesta sa-i excluda din partid.

"Desemnarea candidatului PNL la Presedintia Romaniei prin alegeri interne reprezinta o modalitate prin care putem mentine calitatea de partid liber si democratic a Partidului National Liberal, calitate pusa in pericol din ce in ce mai mult in ultima perioada (...) imi exprim sustinerea publica pentru propunerea d-lui presedinte Calin Popescu-Tariceanu. De asemenea, fac un apel la toti colegii din conducerea Partidul National Liberal, inclusiv la dl. Crin Antonescu, sa treaca dincolo de abordarile politicianiste si calculele personale si sa sustina, la randul lor, aceasta propunere", afirma Chiliman intr-un comunicat de presa remis, vineri, Hotnews.ro.

De partea cealalta, membri ai Biroului Permanent National al PNL precum Relu Fenechiu si Mihai Voicu critica propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, iar Dan Radu Rusanu cere excluderea acestuia din partid.

Mihai Voicu, vicepresedinte PNL: "Decizia cu privire la candidatul pentru alegerile prezidentiale nu doar din partea PNL, ci si din partea USL, a fost luata deja, atat separat, in Congresul PNL, cat si in congresele celorlalte partide membre USL, adica PSD si PC (...) Mai mult decat atat, eu cred ca tot Partidul National Liberal trebuie sa fie in acest moment pus in miscare pentru pregatirea alegerilor prezidentiale si pentru alegerea domnului Crin Antonescu in functia de presedinte al Romaniei. Dezbaterea interna pe acest subiect, din punctul meu de vedere, este inchisa. Doar campania electorala si pregatirea alegerilor trebuie sa conteze in acest moment" (Mediafax)

Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL: Vreau sa-i amintesc domnului Tariceanu, cu tot respectul, ca doua congrese, Congresul PNL si Congresul PSD, au votat in unanimitate sustinerea lui Crin Antonescu pentru candidatura la presedintia Romaniei. Va mai fi un Congres si pe 22 februarie. Daca domnul Tariceanu doreste sa candideze la presedintia partidului, daca va castiga, atunci va fi cu siguranta nominalizat si la Presedintie. Daca nu, ar trebui sa se comporte ca un lider politic responsabil. Daca face aceste afirmatii doar pentru a incerca sa iasa in evidenta, imi pare rau sa o spun, nu-i nicio diferenta intre dumnealui si domnul Ludovic Orban". (Agerpres)

Dan Radu Rusanu, vicepresedinte PNL: "Declaratiile politice in mod evident fac rau si aduc un prejudiciu de imagine PNL. Trebuie sa mergem pana la excluderea din partid a acelor persoane, in cazul de fata domnul Tariceanu. Nu exista nicio motivatie logica, corecta, normala, ca astazi cu un an si jumatate inainte de campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014 sa soliciti noi propuneri pentru candidatii la aceasta functie" (Gandul.info)

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca prin acest demers Tariceanu si Andrei Chiliman vor sa forteze mana lui Crin Antonescu astfel incat acesta sa-i excluda din partid.

"Crin Antonescu a fost ales anul trecut prezidentiabilul PNL si cel al USL, iar in spatele propunerii lui lui Tariceanu stie toata lumea ca sta Andrei Chiliman. Vor sa-l determine pe Antonescu sa-i excluda pentru a strange adepti pentru un nou partid", sustin sursele citate.

Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu apare in contextul in care in urma cu o saptamana, Crin Antonescu si Andrei Chiliman au avut un schimb de replici dur prin intermediul presei. Chiliman spunea ca PNL risca sa devina cel mai anti-occidental partid din Romania sub conducerea lui Antonescu si ca se bazeaza pe Calin Popescu Tariceanu in ceea ce a numit demersul de recuperare a partidului.

In replica, presedintele PNL a declarat ca Andrei Chiliman este cel care a a tradat partidul si ca "tradatorii il dezgusta si indigneaza". Totodata Antonescu a afirmat ca Tariceanu a "procedat neinspirat" cand a devenit "secundantul lui Chiliman". "Tradatorii ar trebui exclusi din partid, dar le voi cere colegilor sa amane aceasta decizie pentru a le permite acestora participarea la Congresul care va fi organizat la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie", a spus Antonescu pentru Gandul.info.

De precizat este ca dupa razboiul declaratiilor dintre Chiliman si Antonescu, Calin Popescu Tariceanu a inceput seria atacurilor la adresa conducerii PNL, criticand bugetul de stat.

"Eu am spus foarte simplu ca este un buget care nu-mi inspira optimism si ca mi-as dori mai mult, pentru PNL, pentru USL, pentru Guvern, pentru ce facem noi pentru tara si am subliniat faptul ca poate suntem intr-un moment politic unic. Nu stiu daca in urmatorii 15-20 de ani Romania se va mai regasi in situatia de a mai avea o majoritate atat de puternica, care sa poata sa adopte masuri de reforma abrupte, dar care sa aduca consecintele pozitive in perioada imediat urmatoare", a declarat atunci Tariceanu.

Liberalii pregatesc congresul extraordinar pentru sfarsitul lunii februarie, unde Crin Antonescu urmeaza sa fie reconfirmat in functia de lider PNL si cea de candidat la presedintia Romaniei.

Citeste si: