USL pregateste modificarea legii electorale: Variante in lucru: sistem de vot mixt sau revenirea la liste, maximum 400 de parlamentari si transformarea Senatului in Camera Regionala

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Joi, 24 ianuarie 2013, 10:20 Actualitate | Politic


Parlamentul Romaniei
Foto: Agerpres
USL lucreaza la proiectul de modificare a legii electorale pe un sistem mixt care are ca scop separarea atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca s-au conturat doua variante: votul pe liste si votul mixt pe model german pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului german). PDL si UDMR, ambele in Opozitie, sustin sistemul mixt de vot pe model german, dar au viziuni diferite in ceea ce priveste numarul de parlamentari si modul de reprezentare a celor doua Camere ale Legislativului.

Pesedistii si liberalii pornesc de la un sistem bicameral cu aproximtiv 400 de parlamentari, care se bazeaza pe principiul separarii atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Mai exact,  Senatul ar trebui sa aiba ca atributii, in viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale. USL ia in calcul varianta ca fiecare judet sa fie reprezentat de catre doi senatori, astfel incat numarul maxim al reprezentantiilor Camerei Regionale sa fie in jur de 100. 

Sursele citate sustin ca proiectul legii electorale tine strict de proiectul regionalizarii si, implicit, modificarea Constitutiei. In interiorul USL exista doua variante de lucru: reintoarcerea la sistemul de vot pe liste sau cel mixt, pe model german.

 • Viorel Hrebenciuc, deputat PSD: "Exista mai multe variante discutate, se ia in calcul revenire la votul pe liste pentru Camera Deputatilor, iar Senatul sa devina Camera regionala, cu reprezentantii alesi uninominal. Mai este si varianta votului mixt pe sistem german. Nu s-a ajuns la nici o concluzie, in continuare se discuta" ( Hotnews.ro)

Premierul Victor Ponta a declarat la sfarsitul anului trecut ca PSD pledeaza pentru reintoarcerea la votul pe liste. 

 • Victor Ponta:"Ori ne intoarcem la lista, lista fiecarui partid, cu 300 de deputati, iar Senatul trebuie sa aiba ca atributii doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale, cu un numar mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judet sa aiba, ca in America, un numar de doi senatori"(Mediafax)

Sursele citate sustin ca exista premisele unui acord politic intre partidele parlamentare pentru a implementa sistemul de vot mixt. "Sunt sanse mari sa se ajunga la un consens cu Opozitia si sa mergem pe sistemul de vot german, dar asta nu inseamna ca nu vor fi viziuni diferite. Trebuie facute negocieri pe sistemul proportional, cat va fi vot pe liste, cat va fi vot uninominal. Si la capitolul regionalizare viziunile sunt diferite, de exemplu UDMR doreste o regiune care sa reintregeasca Tinutul Secuiesc. Sunt multe probleme care trebuie clarificate", au spus surse din USL care au vrut sa-si pastreze anonimatul.

Sistemul mixt pe model german prevede jumatate vot pe liste si jumatate uninominal, insa proportia se poate modifica in functie de negocierile din interiorul Puterii sau dintre Putere si Opozitie. Alegatorul are doua voturi, unul pentru un partid (o lista de candidati), al doilea pentru un candidat din circumscriptia sa electorala.

La votul pe liste rezultatul reflecta proportional, numarul de mandate: daca partidul X are 30% din voturi la nivel national, atunci in Parlament va avea aproximativ 30% din mandate. Prin votul uninominal majoritar intr-un singur tur se alege in Parlament candidatul care a intrunit cele mai multe voturi in circumscriptie.

De asemenea, sistemul de vot mixt german prevede un prag electoral de 5%.

"Varianta pe model german prevede un sistem proportional, care asigura reprezentarea corecta in Parlament a optiunilor votantilor. Acest tip de vot reflecta cel mai bine realitatea, se pastreaza legatura directa cu votul cetateanului in raport cu numarul de voturi pe care le strange fiecare partid si nu exista voturi pierdute si cetateni nereprezentati in Parlament", au explicat sursele citate.  

Si PDL pregateste propriul proiect de lege electorala care pledeaza pentru un sistem mixt, pe model german. Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca proiectul cuprinde un Parlament unicameral si 300 de parlamentari. 

De asemenea, surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca UDMR are in plan modificarea legii electorale, la pachet cu o noua lege privind reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei. Pentru UDMR marea miza este comasarea judetelor cu populatie maghiara intr-o singura regiune. Mai exact, reprezentantii Uniunii pledeaza ca in proiectul de regionalizare sa fie comasata comunitatea maghiara astfel incat sa fie alcatuita o regiune de dezvoltare care sa se bazeze pe Tinutul Secuiesc si care sa curpinda judetele Harghita, Covasna si o parte din Mures. 

In ceea ce priveste sistemul de vot, UDMR si-a exprimat public in repetate randuri ca sustine deopotriva atat revenirea votului pe lista, dar si votul mixt pe model german.   
 • Marton Arpad, deputat UDMR: "Noi avem un proiect de lege in acest sens si in urma cu doi ani, cand toate partidele politice au discutat pe tema codului electoral, a rezultat o varianta acceptata in final de toata lumea. La vremea respectiva nu a fost vointa politica pentru a fi pusa in aplicare.  Ma refer la legea mixta care are la baza modelul german pe care am propus-o, jumatate din parlamentari pe colegii uninominale - dar sa castige cel care ia cele mai multe voturi, si celalta jumatate pe liste de partid". (Hotnews.ro) 

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3737 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Maxim 130 (Joi, 24 ianuarie 2013, 10:53)

  evoque [utilizator]

  In actuala forma administrativa a tarii nu ai nevoie de mai mult de un senator si doi deputati pentru fiecare judet, prag electoral 10% si cate un reprezentant al principalelor minoritati.
  • +5 (9 voturi)    
   minoritati (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:16)

   Marius.Voicu [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Minoritatile nu sunt doar dupa nationalitate si etnie ci si dupa religie, filozofie, stil de viata, preferinte sexuale, avere (doar enumerez, fara a prezenta o lista completa). Un prag prea mare (10% este deja unul mare) inseamna, de exemplu, ca ecologistii, homosexualii sau oamenii foarte bogati nu pot fi reprezentati decat daca se integreaza unei alte categorii (poti fi socialist si homosexual in acelasi timp sau traditionalist, ecologist si foarte bogat). Lucru pe care nu-l consider corect...

   Parlamentul trebuie sa fie reprezentativ. Dar de ce mai avem atunci nevoie de un prag? Pentru ca nu putem reprezenta comunitatea pastafarienilor din judetul Tulcea pentru ca sunt prea putini.

   Eu as merge pe un prag de 1% si posibilitatea alegatorilor din colegiu de a retrage sprijinul senatorului/deputatului ales.
   • -1 (5 voturi)    
    This is Athens! (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:40)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Marius.Voicu

    Parlamentarii reprezintă oameni, nu structuri administrative. În Atena clasică erau 500 de „senatori” la o populație estimată de 250.000 oameni (în întreaga Attică). Ce-i drept, după 2500 de ani au dat faliment, dar asta-i altă poveste.
   • +2 (6 voturi)    
    "parlamentul..... (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:46)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui Marius.Voicu

    ....trebuie sa fie reprezentativ". Glumiti ? V-ati lasat tarat in minciuna parlamentara cu reprezentativitatea si chiar credeti ca asa ceva este posibil, cand de fapt ei nu se reprezinta decat pe ei insisi si interesele lor.
    Rolul de legiuitor al acestei institutii se rezuma doar la satisfacerea intereselor de grup si al ambitiilor unor inchipuiti iar rezultatul acestui sistem politic parsiv il suportam zilnic, din banii si pe munca noastra.
    Un mic grup de 15 - 20 de experti juristi ar fi de ajuns pentru elaborarea tuturor legilor necesare pentru indeplinirea unui program de guvernare si in esenta aceasta se intampla si acum, restul fiind doar niste bieti ridicatori de maini cu ifose.
    Ne-am lasat pacaliti de smecherii profitori ai sistemului si traim cu impresia (gresita)
    ca parlamentul este obligatoriu.
    Se poate si altfel, mult mai simplu si in folosul cetateanului, nu impotriva lui ca acum.
    • +2 (4 voturi)    
     :) (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:56)

     owl [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     perfect! sa fie dictatura.

     un presedinte , un guvern numit de presedinte, un grup de 20 de juristi ( alesi sau numiti de presedinte?; eu zic sa fie numiti.)

     si presedintele ales dupa prestatia de la TV. Eventual doar dupa prestatia de la Antena3.

     cine sa mai fure in asa conditii ?
     • +3 (3 voturi)    
      lipsa de imaginatie..... (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:47)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui owl

      .....intuneca mintea. Deci daca nu este parlament, inseamna ca este dictatura?
      Oare de ce exista Constitutia?, de ce justitia trebuie sa fie independenta? de ce in campania electorala trebuie sa ni se prezinte programul de guvernare? de ce este obligatoriu ca promisiunile electorale sa fie indeplinite ?
      Ei bine, pentru ca noi cei care prin munca noastra sustinem intregul Stat, sa fim decidenti in cunostinta de cauza si sa ii putem controla pe cei care vremelnic i-am ales sa ne serveasca si nu sa ne stapaneasca.
      Aceasta se numeste DEMOCRATIE si nu DICTATURA.
    • 0 (2 voturi)    
     corect, partidul tre' sa fie format din elite... (Joi, 24 ianuarie 2013, 15:53)

     gimini [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     ...asa gandea si tov. Lenin, tavarisci, ce ne trebuie noua parlament de 3-400 de uameni, e suficient un partid rivolutionar cu 20 de membri alesi pe spranceana care sa decida tot... pentru toti... zdrastvite, tavarisci!
     • +1 (1 vot)    
      total gresit..... (Joi, 24 ianuarie 2013, 20:46)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui gimini

      .....iar ironia cu Lenin nu isi are rostul. Probabil faceti parte din tagma profitorilor sistemului daca va deranjeaza obligativitatea de a realiza ceea ce ati promis in campania electorala iar faptul ca ati putea fi controlati si trasi la raspundere va ingrozeste.
      Cat credeti ca veti mai putea pacali ? Va veni si ziua trezirii caci prea ni se canta zilnic - Desteaptate romane -.
   • +1 (1 vot)    
    Cum ar fi corect? (Joi, 24 ianuarie 2013, 13:15)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui Marius.Voicu

    Parlamentul trebuie sa reprezinte optiunile POLITICE ale cetatenilor unei tari, indiferent de religia acestora, de grupari etnice, sociale, rasiale, culturale, profesionale sau de orientari sexuale. Aceste categorii trebuiesc sa fie reprezentate doar de catre sindicate, asociatii profesionale, organizatii non-guvernamentale, asociatii civile, asociatii umaniste, asociatii etnice, etc., dar in afara parlamentului tarii.

    Este absurd sa ajungem sa avem partidul homosexualilor, al lesbienelor, al saracilor, al bogatilor, al patronilor, al bugetarilor, al ungurilor, al lipovenilor, al doctorilor, al inginerilor, al somerilor, al gunoierilor, al agricultorilor, al directorilor, al pensionarilor, al studentilor, al femeilor, al barbatilor, al oltenilor, al moldovenilor, al ardelenilor, al ceasornicarilor, al divortatilor, al muncitorilor din strainatate, al ortodocsilor, al catolicilor, etc.!

    Pentru Romania, asa cum arata aceasta acum, ar trebui sa avem maximum un senator si doi deputati pentru fiecare judet plus sectoarele capitalei, deci cam 100 de deputati si 50 de senatori, cam 150 in total! Cel mult, acestora ar trebui sa li se adauge cate un deputat si cate un senator pentru fiecare nationalitate etnica, deci in total nu mai mult de 200 de parlamentari! Asta ar face ca si expunerea lor sa fie mai mare in ochii electoratului, ii va reponsabiliza mai mult si nu se vor mai ascunde sub anonimat in parlament persoane despre care nimeni nu stie nimic, nici macar dupa patru ani de mandat.

    Votul trebuie sa fie pe liste de partid cu pragul de 10%. Astfel am avea max. 2-3 partide mari si ar reduce drastic traseismul politic si "aliantele imorale".
    In USA, de zeci de ani nu exista decat doua partide. Obama a castigat doua mandate de presedinte pentru democrati, desi este "negru". Daca ar fi avut proasta inspiratie sa faca un "partid al negrilor", n-ar fi ajuns niciodata presedinte! Nici vorba de partide pentru hispanici, negri, italieni, chinezi, indieni, lesbiene...
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:16)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Si 130 sunt multi. Cu cat mai putini, cu atat mai putine maini care fura....
  • +3 (3 voturi)    
   sun bine la mine (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:12)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   zgrebunciuca compara romania cu diamai america.
   statul texas cam atata are, in jur de 180 de alesi, din care, senatori 30.
   suprafata 1,5 ori a ro si populatia cu vreo doua milioane mai numeroasa.
  • -1 (3 voturi)    
   esti modest (Joi, 24 ianuarie 2013, 15:51)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Pune si tu prag electoral de 99% si 1 senator la 5 judete. Ce zici?
   • -1 (1 vot)    
    nu vrei (Joi, 24 ianuarie 2013, 22:25)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui gimini

    sa fim o tara de senatori si deputati, ca romanii se pricep la orice, ce ar fi sa fim cu totii presedinti, ce ar fi sa avem si gandire si logica, nu doar sa comentam de dragul comentariului.
 • +5 (5 voturi)    
  !!! (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:00)

  CMD [utilizator]

  Astia ori sint,ori fac pe pr...;noi am votat pentru maxim 300!
  Inca o incalcare a Constitutiei pusa la cale de usl-asi!
  • -2 (8 voturi)    
   mda (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:09)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui CMD

   nu prea conteaza ce ai votat la ceva consultativ.
   • +5 (5 voturi)    
    !! (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:18)

    CMD [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Mai studiaza legea referendumului!
    • 0 (6 voturi)    
     Pai uite ce scrie in lege: (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:51)

     finutza [utilizator] i-a raspuns lui CMD

     ART. 2
     (1) Referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român...
     ...
     SECŢIUNEA 1
     Referendumul privind revizuirea Constituţiei
     ...
     (2) Organizarea şi desfăşurarea referendumului cu privire la revizuirea Constituţiei, precum şi rezultatul acestuia sunt obligatorii.
     ...
     SECŢIUNEA a 3-a
     Referendumul cu privire la probleme de interes naţional
     ...
     (2) Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul ţării.

     Nu am mai selectat si ce se spune despre demiterea presedintelui.
     Dar e de remarcat ca daca despre Constitutie se spune ca rezultatele referendumului sunt OBLIGATORII, despre problemele de interes national se spune doar ca cetatenii se pot pronunta cu "DA" sau "NU". Apoi, tot in cuprinsul legii este detaliata procedura de urmat, dar nicaieri nu se spune ca rezultatele devin obligatorii.
     • +4 (4 voturi)    
      Consultare (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:18)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui finutza

      Cred ca avem un bias logic aici. Ce sens mai are consultarea poporului daca nu ii punem in practica decizia ?
      • 0 (2 voturi)    
       Eu discutam cu textul legii in fata (Joi, 24 ianuarie 2013, 13:04)

       finutza [utilizator] i-a raspuns lui HP

       Cam cum citea si Basescu, chiar in fata magistratilor. Iar daca eu chiar eram logic, presedintele cita un text pe care, cu ceva ani in urma, il interpretase altfel (poate chiar il incalcase. Daca vrei... "in asta consta maretia dreptului" (Zegrean).
 • +3 (3 voturi)    
  Prostii... (Joi, 24 ianuarie 2013, 11:57)

  Chiar Eu [utilizator]

  S-au cerut 300 de parlamentari si o sa avem "maximum 400"?!?!
  Judetele au populatie diferita. De exemplu judetele Cluj si Covasna aveau la nivelul anului 2011, conform wikipedia, 659370 respectiv 206261 locuitori. Cum ar fi ca fiecare din cele doua judete sa aiba 2 senatori? Suntem egali sau unii sunt mai agali ca ceilalti?
  Cred ca ar trebui sa se umble un pic si la locurile garantate pentru minoritati. Daca esti votat la fel ca si restul parlamentarilor intri in parlament , daca nu... nu.
  • -4 (6 voturi)    
   La fel e in Senatul american (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:06)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

   Fiecare stat are 2 senatori, fie ca e vorba de California (36 milioane locuitori), fie ca e vorba de Vermont (600 mii). Si nu poti spune ca nu functioneaza democratia in SUA...
   • +2 (2 voturi)    
    da nu mai bine pe regiuni? (Joi, 24 ianuarie 2013, 13:28)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    a face comparatie intre statele americane si "judetile" noastre mititele...e o mica-mare diferenta, nu crezi?
   • +3 (3 voturi)    
    SUA=federatie (Joi, 24 ianuarie 2013, 13:41)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    Da, asa este, cate 2 senatori de fiecare stat component al federatiei statelor americane, indiferent de nr populatiei. Dar este asa , pentru ca SUA este stat federal prin Constitutie si fiecarui stat i se acorda un numar egal de senatori pentru a nu strica echilibrul federal . Tocmai de aceea democraia este foarte mare in SUA.Toate statele sunt egale intre ele ca drepturi si obligatii constitutionale. Daca dupa un astfel de principiu s-ar constitui si UE, as vota si maine pentru asa ceva!! Or, Statele Unite ale Europei vor principiul reprezentarii numerice(dupa nr.populatiei) in Parlamentul European , ceea ce inseamna hegemonia Germaniei si Frantei
    • 0 (0 voturi)    
     Explicatia ta nu tine... (Joi, 24 ianuarie 2013, 18:49)

     finutza [utilizator] i-a raspuns lui solar

     ... fiindca in cazul altui stat federal (Germania) se aplica reprezentativitatea proportionala.
     Deci, totul depinde de reglementarea interna...
 • +3 (3 voturi)    
  300? (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:04)

  V44 [utilizator]

  Mda, deci vor sa minta ca au respectat referendumul cu 300 si unicameral (se renunta la senat, iar c.dep va fi cu 300), apoi se mai face o camera cu vreo 100, ca deh, trebuie multumiti si "sponsorii" USL, care se pare ca-s mai multi de 300, si toti vor in linia 1 la ciolan...
 • +2 (2 voturi)    
  TRAGERE LA SORTI (Joi, 24 ianuarie 2013, 13:45)

  dincannes [utilizator]

  300 de parlamentari si o singurà camerà, este deja votat, prin referendum. Se poate perfect si dà foarte bine, sà se respecte acest vot.
  Pentru desemnarea acestor 300, trebuie impàcati cit mai multi romani.
  - O parte din ei (din cei 300) sà fie votati nominal, alesi din niste liste ale partidelor (nu toatà lista, « la gràmadà »).
  - O altà parte sà fie votati uninominal pur, in douà tururi, fàrà influenta partidelor.
  - O altà parte sà fie trasà la sorti, din niste liste de jurati, fàrà de partid (ca dumneavoastrà, ca mine si multi altii). Vrem si noi sà fim reprezentati in Parlament.
  - Minoritàtile nu trebuie sà fie privilegiate. Tràiesc in Romania, au aceleasi drepturi si datorii, ca toti ceilalti romani.
 • +1 (1 vot)    
  jos uninominalul! (Joi, 24 ianuarie 2013, 15:56)

  gimini [utilizator]

  Sa se inceteze cu aceasta prostie. Eu il votez pe unul pentru ca e socialist, pepededist, liberal, etc. Si vreau ca 4 ani, cat e in parlament, sa (imi) reprezinte ideile socialiste, pepedediste, liberale, etc., nu sa se prevaleze de votul uninominal si sa spuna ca trece bine mersi de la stanga la dreapta si inapoi, pentru ca oamenii l-au votat pe el personal, nu ideile politice. Jos uninominalul! Politicienii sa-si asume ideile si doctrinele si sa dea socoteala daca le calca in picioare!
  • 0 (0 voturi)    
   DACA UN BILL GAITZ SAU EINSTEIN... (Joi, 24 ianuarie 2013, 21:14)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui gimini

   ...ar vrea sà candideze ca parlamentar independent, dumneavoastrà ati fi contra?
   Sà stiti cà ar aduna foarte multe voturi si ar putea avea si idei bune acolo, in Parlament.
   Ce sunt partidele astàzi? Niste mari familii, clanuri, echipe, uniti pentru a obtine ei privilegii. Romania si romanii, sunt pentru ei, pe planul doi. Dovada este USL: stinga + dreapta uniti pentru a da jos PDL-ul si pe TB de la putere.
   Prin tragere la sorti, dumnevoastrà puteti ajunge parlamentar. Unul de ici, unul de colo, unul bogat, altul sàrac, unul ràu, altul bun, asta dà un Parlament, ce va fi imaginea exactà a Romaniei.
   Este definitia notiunii de democratie.
 • +1 (1 vot)    
  Singura modificare utila (Joi, 24 ianuarie 2013, 16:15)

  Bhund [utilizator]

  Este o revolutie armata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by