Oamenii promovati si sustinuti de presedintele PNL, Crin Antonescu, Sorin Rosca Stanescu si Gigi Becali cer desfiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat marti, la B1 TV, ca este de acord cu colegul sau Gigi Becali si ca ANI ar trebui desfiintata. Senatorul sustine ca au existat dezbateri in USL "in legatura si cu alte institutii care trebuiesc fie desfiintate sau restructurate, coafate". Deputatul PNL Gigi Becali a declarat in urma cu cateva zile ca o sa faca o lege pentru desfiintarea ANI pentru ca nu face nimic, "doar cheltuie bani degeaba de la bugetul statului".

Sorin Rosca Stanescu (fost consilier de imagine al presedintelui PNL, in prezent senator PNL) a declarat in cadrul unei emisiuni de la B1 TV ca sustine afirmatiile lui George Becali, care considera ca Agentia Nationala de Integritate ar trebui desfiintata.

"ANI nu ar trebui sa existe si in ceea ce ma priveste, sustin un program al USL, pentru ca in program, se exprima semne de intrebare vizavi de acest experiment facut in Romania, cu ANI. Fondul problemei este daca aceasta institutie se justifica sau nu. Nu se justifica pentru ca incompatibilitatile pot fi oricand constatate de cele doua parchete, DNA sau DIICOT(...) Au fost dezbateri in partid si in PNL si PSD, si in interiorul coalitiei, in legatura si cu alte institutii care trebuiesc fie desfiintate sau restructuate, coafate. Asta e o discutie care va avea loc si este necesara in interiorul grupului parlamentar", a declarat senatorul PNL.

Tot in cadrul emisiunii de la B1 TV deputatul PSD, Marian Neacsu a negat afirmatiile senatorului PNL precizand ca desfiintarea ANI nu face parte din programul USL si nici nu au fost discutii pe aceasta tema.

In urma cu cateva zile deputatul PNL George Becali a declarat pentru agentia Mediafax ca in cazul in care ANI o sa-l trimita in judecata pentru necompletarea declaratiei de avere" o sa faca o lege s-o declare neconstitutionala"

  • Gigi Becali: "Daca vreodata o sa existe un proces in sensul asta, o sa declar legea neconstitutionala, pentru ca nu ma obligi pe mine ca sa-ti spun eu tie banii mei (...) O sa fac o lege pentru desfiintarea ANI. Nu face nimic, doar cheltuie bani degeaba de la bugetul statului. (...) Nimeni nu a avut curajul pana acum pentru ca le este frica. Mie nu mi-e frica de ANI. Ce realizari a avut ANI? Noi trebuie sa aducem beneficii pentru tara. Ce beneficiu aduce ANI pentru tara? Nici un beneficiu. ANI a fost facuta de diavolita Monica Macovei. Nicaieri in Europa nu exista (...)O declar neconstitutionala daca va fi cazul, daca voi fi dat in judecata pe tema asta (...) Nu pot sa o declar acuma. Cand nu o sa fie Zegrean si cu Aspazia Cojocaru, atunci am sa o declar, cand o sa plece aia de acolo"(Mediafax)

Totodata, Becali in calitate de membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor a continuat marti seria atacurilor la adresa Agentiei de Integritate.

  • Gigi Becali: Sa inteleg ca noi, Comisia Juridica, care ridicam mana pentru avize, pentru legi in tara romaneasca trebuie sa cerem punct de vedere, pentru ca noi nu putem sa interpretam o lege si cerem punct de vedere de la ANI? In opinia mea, ar trebui sa fie invers: ANI ar trebui sa ceara punct de vedere de la Comisia juridica. Nu e vorba de orgoliu aici, numai ca e chestiune de demnitate, suntem Comisia juridica a Parlamentului Romaniei, dar cerem punct de vedere de la ANI? Inseamna ca nu avem niciun fel de demnitate si nu avem cunostinte juridice ca sa putem sa interpretam o lege. Asta gandesc eu. Adica eu zic ca trebuie sa punem odata piciorul in prag sa nu ne mai umilim si sa nu mai fim subalterni" (Mediafax)

De precizat este ca atat Gigi Becali si Sorin Rosca Stanescu au fost sustinuti si promovati drept candidati ai PNL la alegerile parlamentare de catre presedintele PNL Crin Antonescu. Gigi Becali s-a inscris in PNL cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare si in ciuda protestelor unor lideri ai PNL, la propunerea lui Crin Antonescu, conducerea partidului i-a acordat acestuia derogarea de vechime pentru a candida la alegerile parlamentare.

Sorin Rosca Stanescu a fost consilierul de imagine al presedintelui PNL si a candidat cu susinerea acestuia pentru un mandat de senator in judetul Prahova.

Liberalii au protestat in numeroase randuri la adresa activitatii Agentiei de Integritate, cel mai cunoscut exemplu fiind cazul Mircea Diaconu. Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de catre ANI pentru ca a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor, exercitand simultan functia de senator si pe cea de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara".

Diaconu a fost declarat incompatibil in urma unei deciziei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Jutitie, insa a refuzat sa demisioneze din functia de senator. Consiliul National de Integritate (CNI) a solicitat Senatului constatarea incetarii de drept a calitatii sale de senator insa parlamentarii USL au respins solicitarea. Dupa luni de amanare, Mircea Diaconu a fost fortat sa demisioneze in urma pronuntarii Curtii Constitutionale la sesizarea CSM-ului.

Mircea Diaconu, cunoscut ca apropiat a presedintelui Crin Antonescu a declarat ca in opinia sa ANI ar trebui desfiintata.

De altfel si Crin Antonescu, intr-o declaratie publica la Pitesti, in noiembrie 2012, a acuzat ca ANI" este unealta politica a regimului Basescu"

  • Crin Antonescu: Aceasta ANI, mai precis conducerea ei, care s-a dovedit in atatea randuri o unealta politica a regimului Traian Basescu, isi face de cap si isi face menirea in continuare. Pentru ca asa cum au dat cel putin explicatiile cei patru ministri asistam la unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de abuz din partea ANI. Pana la urma avem parchet, avem instante si mai mult de atat eu nu mai am de adaugat". (noiembrie 2012, Pitesti)