Esecul inregistrat de ARD in alegerile din 9 decembrie a impartit PDL in mai multe tabere: cei care cer demisia intregii conduceri, cei cer care pledeaza pentru strangerea randurilor si cei care asteapta sa se pozitioneze in functie de cum va decurge sedinta Colegiului Director. Cei care au pierdut conducerea PDL la Conventia din vara sunt primii care vor ca Vasile Blaga si echipa acestuia sa plece. De partea cealalalta, lideri ca Dorin Florea, Gheorghe Flutur si Mircea Hava pledeaza pentru strangerea randurilor, creearea unei strategii de opozitie si unificarea dreptei.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.ro ca exista temerea unor lideri din teritoriu ca odata decapitata, actuala conducere vor incepe luptele interne pentru preluare puterii, iar partidul ar risca sa se scindeze si sa intre in opozitie extrem de slabit.

Lideri ca Dorin Florea de la Mures, Gheorghe Flutur - Suceava, Gheorghe Seculici - Arad, Mircea Hava - Alba pledeza pentru strangerea randurilor si creearea unei drepte puternice prin coptarea lui liderilor din Alianta Romania Dreapta, ca Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Papahagi, Mihail Neamtu.

O alta problema cu care democrat liberalii se confrunta este lipsa unui lider puternic care sa preia conducerea PDL. In interiorul partidului au fost vehiculate nume ca Gheorghe Flutur sau Anca Boagiu ca variante de lideri care sa preia functia de presedinte, insa sunt slabe sanse ca acestia sa fie propusi.

"Partidul nu este pregatit pentru un lider femeie, iar Gheorghe Flutur este greu de crezut ca ar accepta o astfel de functie, a avut un an extrem de greu si nu cred ca este dispus sa-si asume acum o problema atat de mare", au explicat sursele citate.

De partea cealalta, fosta garda reprezentata de lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Falca, Gheorghe Stefan vrea capul lui Blaga. Sursele citate sustin ca Gheorghe Falca (care in vara a dorit sa candideze pentru functia de presedinte PDL si nu a obtinut sustinerea necesara) i-ar fi propus lui Mihai Razvan Ungureanu sa vina in PDL ca lider, iar Forta Civica sa fuzioneze cu PDL. Proiectul este unul mai vechi, discutat inca dupa caderea guvernului din primavara, insa Mihai Razvan Ungureanu a refuzat la vremea respectiva sa se inscrie in PDL.

De altfel, si liderii din teritoriu ca Dorin Florea, Mircea Hava, George Scripcaru care s-a pozitionat pentru strangerea randurilor in PDL doresc la randul lor intarirea dreptei si cooptarea lui MRU si a liderilor ARD in partid, dar dupa stabilirea unei strategii si nu sub forma unui puci impotriva actualei conduceri.

Totodata, sursele citate sustin ca Blaga le-a transmis liderilor din teritoriu ca nu are nicio problema sa demisioneze, iar in sedinta Colegiului Director analiza rezultatelor se va face cu demisia intregii conduceri pe masa. Blaga mizeaza insa pe sustinerea liderilor locali care l-au facut lider de partid: George Scripcaru, Dorin Florea, Mircea Hava, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean si Mihai Stanisoara.

Declaratii publice ale liderilor PDL

Vasile Blaga: "E foarte simplu sa spui lucru asta dar eu cand am pierdut alegerile pentru Bucuresti, eu mi-am dat demisia. In momentul in care am simtit la interne ca trebuie sa fac un pas in spate, mi-am dat demisia, cred ca aceasta situatie este un pic mai complicata. Am discutat cu totii colegii, ar trebui sa reconstruim partidul mai intai (...) Cred ca pana la urma ar fi oportuna in primavara (o conventie extraordinara - n.red.). O conducere a partidului, care va fi ea, va trebui validata de un congres pentru a putea trece la restructurarea PDL, avem nevoie de asta(...) In legatura cu demisia colegii astazi spun cu totul altceva, dar o sa o iau, repet, intr-un for al partidului, nu la televizor, asta e o prostie. Inteleg ca unii care au luat 12% si-au dat demisia, este treaba lor"

Gheorghe Flutur: "Trebuie sa fim foarte atenti ce vom face in continuare. Nu avem nevoie de dezbinare, trebuie sa strangem randurile Romania are nevoie de dreapta unita. Nu sunt de acord cu cei care cer prin presa demisi"(Hotnews.ro)

Dorin Florea, lider PDL Mures: "Sunt pentru o analiza clara, nu sunt pentru a lua capete pentru o satisfactie de moment pentru ca dupa aceea sa o pornesti de la capat. Este nevoie de o analiza serioasa cu toti oamenii de fata si sa vedem ce e mai bine pentru partid. Nu iei o decizie la suparare, la nervi, le recomand colegiilor, pe buna dreptate suparati sa ia distonocalm doua zile apoi sa ne intalnim cu mintea limpede si nervii calmati sa discutam si sa punem la calea strategia de opozitie (Hotnews.ro)

Cristian Preda,prim-vicepresedinte PDL: "Constat ca, dupa anuntarea rezultatelor votului de duminica, mai multi membri PDL discuta public despre ce-i de facut. E firesc sa fie asa, cata vreme ingijorarea e mare. Solutia e una singura: convocarea unei Conventii a partidului. O impune statutul, o impune decenta politica elementara. Data ar trebui stabilita cat mai repede, pentru ca un partid in opozitie nu are de ce sa astepte. Responsabilitatea fata de rezultatele catastrofale din 9 decembrie nu poate fi eludata.

Acum, nu e insa nevoie de gesturi teatrale, ci de comportament rational. Ar fi o eroare, pe de alta parte, ca divizarea partidului, accentuata dupa Conventia din 30 iunie, sa fie sporita acum de dorinta de revansa. Solidaritatea e lucrul cel mai important de care are nevoie PDL in anii de opozitie".( blogul personal)

Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: "USL a obtinut o victorie de necontestat. Noi vom trebui sa identificam ce anume nu a mers in aceasta campanie. Fiecare organizatie judeteana va trebui sa faca o analiza serioasa pentru a inlatura orice suspiciune de blat. Abia dupa aceste analize ale filialelor trebuie sa vedem ce vom face mai departe. Eu cred ca este nevoie de o coagulare in jurul PDL si ARD a tuturor fortelor care nu sunt acaparate de USL" (Rtv.net)

Gheorghe Seculici, presedinte PDL, Arad: "Dupa cum se stie, pentru vineri a fost convocata sedinta Consiliului Director, ocazie cu care vor fi analizate rezultatele inregistrate de PDL si va fi stabilita directia pe care va merge partidul in perioada urmatoare".

Mircea Toader, lider grup PDL Camera Deputatilor: "Sunt declaratii si opinii la cald. Cred ca trebuie facuta mai intai o analiza si abia apoi trebuie luate decizii. Vineri vom avea o sedinta a Colegiului Director al PDL si probabil ca vom discuta si astfel de lucruri. Personal, nu sunt de acord cu deciziile luate la cald. Pana la urma, asa este in politica: atunci cand castigi te iubeste toata lumea, iar cand pierzi se gasesc voci care sa te conteste. Prioritatea noastra acum trebuie sa fie pregatirea si organizarea pentru 2016, cand vor fi alegeri europarlamentare. Apoi, fiecare este responsabil in judetul sau si pentru propriile rezultate" (Mediafax)

Gabriel Surdu,lider PDL Iasi : "Eu unul optez sa ramanem in varianta asta. Sa se formeze grupul parlamentar, apoi putem sa analizam. In plus, nu stiu daca am gasi vreun lider mai bun ca Vasile Blaga" (Agerpres)

Gheorghe Falca: "Cred ca la fel cum domnul Blaga cerea ca BPN-ul sa-si depuna mandatul dupa locale, cred ca lucrul acesta se va intampla si in acest moment. A fost un punct de atins, 24% la parlamentare, nu s-a atins acest lucru. Este o chestie de onoare, nu de dusmanie" (B1 TV)

Gheorghe Stefan, lider PDL Neamt: "Daca vorbim foarte sincer, mie Vasile Blaga mi-e drag, dar politica se joaca pe voturi, iar fotbalul pe goluri. Daca au voturi in spate, e bine. Cine a pierdut dezastuos trebuie sa se retraga" (Romania TV)