Invitatia lui Victor Ponta adresa UDMR-ului pentru a negocia in zilele urmatoare o eventuala cooptare la guvernare sau sustinere in Parlament a creat reactii agresive din partea liderului PNL, Crin Antonescu, a liderilor USL din teritoriu dar si din partea jurnalistilor de la Antena 3. Anuntul facut de Victor Ponta si reactia de surprindere a liderilor liberali arata ca PNL a fost strain de aceste discutii si ca ele sunt mai vechi.

Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Targu Jiu, ca USL va incepe discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati parlamentare. Ponta a precizat ca a vorbit la telefon cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe care l-a felicitat pentru rezultatul obtinut in alegerile parlamentare, conform exit-poll-urilor.

Ulterior, intr-o interventie la Antena 3, Victor Ponta a adaugat ca a discutat si cu copresedintii USL Crin Antonescu si Daniel Constantin si au stabilit sa faca alianta cu o forta politica cu care "de multe ori am fost aliati, de multe ori am fost adversari", dar care reprezinta o importanta minoritate in Romania.

Ce ascunde oferta lui Victor Ponta catre UDMR. Negocierile dintre PSD si UDMR privind o eventuala cooptare la guvernare sau sustinere in Parlament au inceput inainte de alegerile din 9 decembrie si au ca scop in primul rand securizarea pozitiei PSD in fata PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din Uniune.

Discutiile au avut loc intre Victor Ponta si Kelemen Hunor, care ar putea ajunge din nou ministru al culturii. "Asta ii tine in sah pe liberali, care vor fi limitati in a santaja PSD la guvernare", au precizat sursele citate. Declaratia lui Victor Ponta facuta imediat dupa anuntarea alegerilor i-a luat pe surprindere pe liberali, care au fost pusi evident in fata unui fapt implinit.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a precizat luni ca ideea unei eventuale cooptari a UDMR la guvernare a fost discutata la nivelul conducerii USL, intr-un "cerc destul de restrans", dar din care face parte si presedintele PNL, Crin Antonescu.

"A fost o discutie la nivelul conducerii USL, un cerc destul de restrans", in care "s-a evocat posibilitatea unei majoritati guvernamentale USL - UDMR", a spus Dragnea intr-o conferinta de presa.

Intrebat de presa daca l-a informat pe Crin Antonescu despre aceasta decizie, Liviu Dragnea a raspuns: "Am primi hartie de la CNSAS, eu nu sunt informator deci nu informez", dupa care a precizat: "Atunci cand am vorbit de conducerea restransa a USL, in aceasta conducere este si Crin Antonescu".

La cateva ore distanta, Crin Antonescu precizeaza din nou ca USL nu are nevoie de UDMR pentru a trece viitorul Guvern de Parlament sau sa modifice Constitutia, punctand ca se doreste un alt tip de abordare privind temele mari de constructie.

  • Crin Antonescu: "Nu avem nevoie - cum au inteles gresit unii - nici de UDMR, nici de altcineva ca sa trecem un Guvern prin Parlament, ba chiar sa modificam Constitutia, intr-o forma sau alta, daca acest peste 66% din mandate, numarul acesta se confirma. Ideea este ca dorim - si acesta a fost principalul mesaj pe care premierul aseara l-a transmis in prima sa interventie - dorim un alt tip de abordare, o deschidere responsabila pentru temele mari de constructie, care se vor regasi in arhitectura noii Constitutii, dar nu numai. Sunt teme de durata, teme care pot excede durata, activitatea unui singur Guvern si am vrea ca aceasta constructie sa fie cat mai solida daca este posibil, sa asociem cat mai multi oameni care in Parlament reprezinta segmente importante ale societatii romanesti. Este foarte bine sa facem - avem un acord cu grupul minoritatilor - aceasta discutie care se deschide cu UDMR si in legatura cu detaliile careia veti fi informati cand ele se vor finaliza", a spus Antonescu intr-o conferinta comuna a liderilor USL.

Mircea Badea pe blog posteaza un atac dur la adresa premierului sub titlul Ponta pupa in Bas slugile basiste cu buzele mele in seara victoriei

"In discursul victoriei, Ponta anunta alianta cu UDMR.(...) UDMR i-a tinut in functie Basaului toate guvernele-marioneta scaldandu-se rentabil in abjectia acestuia. Dar ticalosia suprema a fost savarsita la referendum cand udemeristii au boicat votul incercand sa saboteze cvorumul. Toate multele milioane care il urasc legitim pe Basescu isi amintesc perfect ce scriu eu aici si detesta cu spume (nu etnice ci antibasiste) UDMR-ul.

Deci eu ma duc la vot si mi se usuca mana votand PSD-ul ca sa-l daram, chipurile, pe sceleratul care imi otraveste existenta de 8 ani incoace si Ponta imi deturneaza votul catre cei mai abjecti sugatori de Basau dintre toti? Linia trebuie sa se traga peste Ponta, care nu trebuie sa mai fie prim ministru. Nu vad care e diferenta fata de Basescu. Urlam impotriva acestuia ca nesocoteste votul popular. Cel potrivnic lui. Corect. Ce-a facut aseara Ponta? A nesocotit votul popular, mai grav chiar decat Basescu, votul popular care ii fusese incredintat", scrie Badea pe blog .

  • Puiu Hasotti (PNL): "Sunt ferm impotriva unei aliante la guvernare cu UDMR(...)Pentru ca nu este cazul si pentru ca asta am promis electoratului, ca UDMR sa ramana in opozitie".(Mediafax)
  • Deputatul PNL Ludovic Orban a anuntat ca nu va vota un Guvern al USL din care sa faca parte UDMR, potrivit agentiei Mediafax.

Gigi Becali a afirmat luni ca, daca UDMR va fi cooptat la guvernare alaturi de USL, isi da demisia din USL si din PNL, intr-o interventie la Romania TV in care a sustinut ca va prelua conducerea grupului PPDD, al minoritatilor si "cativa din PDL".

  • Gigi Becali: "UDMR nu mai are ce cauta in combinatie guvernamentala in Tara Romaneasca, trebuie sa termina cu ei definitiv. Daca UDMR va fi cooptat la guvernare eu va spun acum la revedere, a doua zi mi-am dat demisia si din USL si din PNL. Inseamna ca sunt ca ceilalti, compromisuri. V-a dat Dumnezeu atata majoritate incat va puteti permite sa nu mai faceti compromisuri politice(...)O sa iau si minortatiel minoritatile, nu trebuie conduse? Eu sunt cavalerul luminii in Parlamentul Romaniei, razboinicul Luminii si voi conduce minoritatile, PPDD si cativa din PDL. Eu nu sunt un sclav de partid, eu ma numesc Becali, nu sunt sclav de partid Am plecat la brat cu dl Antonescu. Voi avea o intalnire si vom pune lucrurile la punct. Daca sunt de acord, bine, mergem mai departe, daca nu sunt de acord, nu sunt de acord, nu sunt tradator, toata viata o sa fiu alaturi de tine, dar ne despartim, ce, eu sunt cersetor? (Romania TV)

Liderii filialelor Partidului Liberal din judetele Salaj, Harghita si Cluj, co-presedintii USL Bistrita-Nasaud, precum si liderii filialelor PSD din Cluj si Mures s-au declarat impotriva cooptarii UDMR la guvernare.

"Atata timp cat exista o majoritate in Parlament, asteptarile oamenilor sunt ca sa se faca o guvernare lasand UDMR-ul de-o parte, chiar daca in guvernele in care ne-a mai fost alaturi UDMR-ul a fost considerat un partener serios. Din punct de vedere politic, cred ca la acest moment guvernarea ar trebui sa se faca fara UDMR. Si asta si pentru ca, dat fiind rezultatele actuale, cineva trebuie sa mai faca si opozitie. Altfel ne putem trezi - ceea ce ar fi periculos pentru democratie - chiar fara o opozitie", a declarat luni, pentru Agerpres, liderul liberal din Salaj, Radu Capilnasu.

Presedintele PNL Harghita, Stelu Platon: "Personal nu vad ce ar mai putea sa faca UDMR la o eventuala alta majoritate. Mai ales ca noi stim foarte clar ca (...) UDMR este impotriva articolului 1 din Constitutie si la fel de impotriva va fi pe varianta de regionalizare, pe cele opt regiuni. Au facut public ca ei doresc Tinutul Secuiesc, ori aceste doua lucruri sunt inacceptabile, cred eu, pentru actuala majoritate si in general pentru clasa politica. Eu cred ca e mai mult o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca, repet, nu exista o data, nu exista o oferta concreta. (...) Deci, in ce priveste atitudinea electoratului liberal si nu numai, in general a electoratului din Ardeal, cred ca cooptarea UDMR-ului in Guvern ar fi o eroare in contextul acesta al unei majoritati foarte confortabile a Usl"

Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara: "Din declaratia d-lui prim-ministru Victor Ponta nu am inteles ca ar fi vorba de participarea efectiva in guvern, ci colaborare cu guvernul si coalitia majoritara pentru schimbarea Constitutiei si alte legi importante pe care aceasta tara le are, nu neaparat portofolii. Eu cred ca la ora actuala USL prin redistribuire va depasi cu mult 60%, deci nu ai nevoie de sustinere a guvernului pe aceasta linie. E nevoie de o colaborare fireasca, dealtfel, cum o sa avem si cu minoritatile. USL nu are nevoie acum de impartit portofolii, pentru ca este clar majoritara. Logic nu exista necesitatea cooptarii UDMR in guvern".

Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan: "Cred ca este o problema foarte sensibila si trebuie sa fiu sincer si sa spun ca impreuna cu colegii mei din organizatie nu doresc ca UDMR sa intre la guvernare. In acelasi timp, eu cred ca intrarea la guvernare e prea mult spus si ar putea fi vorba de o eventuala colaborare cu UDMR, pentru ca, sa nu uitam, in ultimii ani, UDMR a fost cel care a sustinut guvernul care a taiat pensiile si salariile. In acelasi timp, trebuie sa discutam si cu cei din UDMR si sa vedem ce doresc si pe ce principii ar vrea sa aiba cu noi o viitoare colaborare. Mie mi se pare mult spus intrare la guvernare".

Presedintele PSD Mures, deputatul Vasile Gliga:"Pornind de la ideea ca totdeauna liderii au dreptate, cred ca dupa formarea Parlamentului, majoritatea poate face niste calcule, daca ar putea merge impreuna cu minoritatile. Eu personal as prefera grupul minoritatilor in locul UDMR. Pentru oamenii din Ardeal e o problema, oamenii au mers la vot masiv, ne-au dat o majoritate si va fi foarte greu sa-i lamurim, daca se va face alianta cu UDMR".

Copresedintii USL Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan (PSD) si Ioan Tintean (PNL), au declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca nu sunt de acord cu intrarea la guvernare a UDMR alaturi de USL. Cei doi au anuntat ca ar sustine doar o colaborare pe plan parlamentar sau cu faptul ca Uniunea sa obtina prefecti in anumite zone, potrivit Mediafax, citat de TVR News.