Candidatii la alegerile parlamentare care au avut contracte cu statul au obtinut case, terenuri sau active, altii au vandut statului de la brazi la servicii de constructii si de salubrizare de sute de milioane de euro. Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a analizat genul de afaceri pe care o parte din candidatii la parlamentare le-au avut cu statul. Potrivit ARC din cei 600 de candidati verificati 30% dintre acestia au avut beneficii din resursele publice, sub o forma sau alta.

Ce gen de tranzactii au facut candidatii cu statul

Constructii si Infrastructura sunt de altfel domeniul privilegiat de afaceri al candidatilor, lista celor care au avut contracte cu statul pentru constructii si reabilitari de imobile, drumuri, poduri, sisteme de alimentare sau canalizare fiind cea mai lunga dintre toate. Pe aceasta lista se afla 40 de candidati din cei peste 620 monitorizati.

  • Dan Ovidiu Moldovan, candidat ARD-PDL in judetul Vaslui, Gavrila Ghilea, candidat ARD-PDL Bihor si Adelina Mariana Coste candidat ARD-PDL Bihor, toti cei trei candidati detinand functii publice in administratia PDL. Firmele acestora sau ale familiilor lor din judetul Bihor au incheiat contracte cu statul in valoare de 125 500 000 euro.  
  • Ioan Viorel Teodorescu, candidat USL-PSD a detinut o functie publica, aceea de consilier local al municipiului Giurgiu, iar firma lui a incheiat contracte chiar cu Consiliul Local al Municipiului Giurgiu pe care nici nu le-a declarat Agentiei Nationale de Integritate.
  • Florin Popescu, candidat ARD-PDL,fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita
  • Dan Ciocan candidat USL-PSD, fost consilier Judetean in Olt
  • Gheorghe Seculici ARD-PDL, socrul lui Gheorghe Falca.
  • Eduard Stelian Martin este campionul contractelor de salubritate, candidat USL-PSD. Actionar la Polaris Holding  are cateva sute de contracte publice incheiate cu institutii ale statului, cele mai multe dintre ele de salubritate. Ultima declaratie de interese a lui Martin contine 31 de file cu enumerarea contractelor cu statul. Cel mai mare, aproximativ de 280 de milioane de euro pentru 25 de ani este incheiat cu Primaria Constanta, condusa de colegul de partid Radu Mazare.

Fonduri Europene.

  • Adrian Radulescu, candidat ARD-PDL actionar la firma Prodcarn Racari Cooperativa agricola,  prin ABATOR MUNTEAN SA si Agricom Prod SRL, a obtinut prin Programul National de Dezvoltare Rurala Masura 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere 82.981.529 lei. Prodcarn Racari Cooperativa agricola era ia fost inregistrata la Recom in 22 iunie 2009, iar fondurile europene i-au fost alocate in sesiunea august-septembrie 2009. In ianuarie 20010, cateva luni mai tarziu, Adrian Radulescu era numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
  • Barna Tanczos, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, candidat UDMR. Sotia sa a accesat fonduri de la Agricultura a accesat in iunie 2009 prin firma la care este actionara Green Farm SRL a incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP un contract de finantare in valoare de aprozimativ 690 000 lei in cadrul pentru "modernizarea exploatatiei agricole mixte Green Farm SRL, prin achizitie de masini si utilaje agricole performante". Asa cum se specifica in actele oficiale, Szidonia Tanczos, sotia secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, a obtinut de la APDRP fonduri nerambursabile de aproximativ 690.000 de lei.

Consultanta

  • Dan Sova, candidat PSD-USL. Conform unei note de control a ANAF, in perioada 2006-2009, societatea de avocatura Sova si asociatii, la care este asociat candidatul USL-PSD a incheiat contracte de asistenta juridica cu o serie de institutii publice si companii cu capital de stat printre care  CE Turceni si Rovinari, Electrica si Oltchim. Potrivit ANAF, aceasta suma reprezinta aproximativ 90% din veniturile incasate de societatea Sova si asociatii in perioada 2006 ¬ 2009.
  • Mircea Andrei, candidat ARD. In declaratia de interese a candidatului ARD-PDL sunt enumerate 19 contracte cu statul Electrica, Electrica Serv si Consiliul Judetean Giurgiu sunt cele trei institutii ale statului cu care SCA Mircea Andrei & Asociatii a semnat contracte de asistenta juridica pentru anul 2011. Corpul de control al primului-ministru Victor Ponta a constatat ca in in perioada 1 ianuarie 2009 ¬ 31 mai 2012 Societatea Civila de Avocati Mircea Andrei si Asociatii S.C.P. a obtinut din contracte cu institutiile de stat  4.683.747,14 RON.

Autoturisme si servicii de transport

  • Calin Popescu Tariceanu, candidat USL-PNL. Sc Automotive Trading Service SRL, firma la care este actionar a incheiat in 2008 doua contracte cu statul potrivit sistemului de achizitii publice in valoare de 127 000 lei.
  • Ion Raducanu, candidatul USL-UNPR este mare furnizor de masini si de servicii de intretinere auto. Acesta a incheiat prin firma sa AUTO EUROPA S.R.L. contracte cu statul in valoare de 5 924 980 de lei.

Servicii IT

  • Sebastian Aurelian Ghita, candidat USL-PSD detine grupul de firme ASESOFT care este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de soft din Romania. In perioada 2007 ¬ 2012, grupul de firme ASESOFT, controlat de , a incheiat peste 100 de contracte de furnizare sisteme si servicii IT catre institutii din administratia centrala si locala si societati comerciale cu capital de stat in valoare de 333 653 871 lei.
  • Valerian Vreme, candidat ARD-PDL. La o scara mult mai mica, in acelasi domeniu a activat si fostul ministru al Comunicatiilor. Valerian Vreme este actionar, impreuna cu sotia Mioara, la firma Sc Microtech SRL care a derulat contracte cu statul, unul chiar  in perioada in care acesta era ministru al Comunicatiilor.

Componente industriale

  • Serban Mihailescu USL-UNPR prin firma sotiei sale SC Hanex SRL care a incheiat cele mai multe contracte cu Compania Nationala a Huilei si Complexul Energetic Rovinari,
  • Verestoy Attila candidat UDMR, prin firma SC Matrita SA care a derulat contracte cu Transgaz, Romgaz si CE Turceni
  • Dan Radu Rusanu candidat USL-PNL care prin firma la care este actionar Comat Met SA a furnizat in 2008 Ministerului Apararii Nationale electrozi si produse de otel.

Produse alimentare

  • Verestoy Attila, candidat UDMR este si un furnizor de produse alimentare. In ianuarie 2012,  Junior Com SRL din Odorheiu Secuiesc a primit de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc un contract ce are ca obiect furnizare de alimente pentru bolnavi, cu o valoare de 650.000 lei. Aceeasi companie deruleaza un contract cu Primaria din Odorheiu Secuiesc pentru mese servite in cantina saracilor, cu o valoare de 26.000 lei anual.
  • Ion Stan USL-PSD care acum are cu DNA probleme de alta natura decat panificatia a livrat produse alimentare statului

Servicii si componente medicale

  • Sotul Elenei Udrea candidat ARD-PDL a furnizat consumabile medicale catre trei spitale bucurestene. In perioada 2008-2011 o firma la care Dorin Cocos era asociat SC CLAMARI TRADING IMPEX SRL a derulat mai multe contracte cu Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" in valoare de 33 975 004 lei.
  • Produse si servicii medicale au vandut statului si candidatii: Petru Calian ARD-PDL si Vasile Grumaz USL-PNL.

Paza si protectie

  • Au pazit institutiile statului prin firme de paza si protectie Vasile Blaga ARD-PDL prin firma  ginerelui sau. Rudeanu Ioan Andrei, este patronul unei firme de paza, Axis Corporate Security,  care a incasat intr-un singur an 10 milioane de lei in urma unor afaceri cu mai multe companii de stat.
  • Nicolae Florian candidat USL-PSD a vandut si el statului servicii de paza si protectie in valoare de 4 135 000 lei.

Servicii curatenie

  • Ioan Ruset ARD-PDL
  • Olosz Gergely UDMR, mobilier,
  • Lucian Ivan ARD-PDL jaluzele verticale
  • Anisoara Radu ARD-PDL, aparate de uz casnic si mobila.
  • Au alimentat statul cu combustibil Titi Holban USL-PNL si Ion Coman ARD-PDL
  • echipamente ascensoare Iulian Iancu USL-PSD.
  • In 2008, Milser SA, societatea familiei candidatului Zisu Stanciu USL-PSD a castigat un contract in valoare de 140.000 de lei cu Administratia Domeniului Public Sector 6 pentru achizitia de brazi.

Terenuri in concesiune/vanzare preferentiala

  • Zanfir Iorgus, candidat ARD-PDL. O parte din padurea Comorova trecuta prin hotarari de guvern in administrarea Consiliului Local Mangalia a ajuns in proprietatea familiei candidatului ARD-PDL  Desi nu a recunoscut ca ar fi proprietar pe terenurile din Comorova extrasele de carte funciara eliberate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta catre presa locala si centrala demonstreaza ca Iorgus Zanfir si sotia, Iorgus Mariana, detin impreuna 8.303 mp teren in zona. ANI a demarat in 2008 o ancheta privind averea lui Zanfir Iorgus.

Active in concesiune/inchiriere/vanzare preferentiala

  • Presa locala a relatat ca firma Biolact, la care Rozalia Ibolya Biro (UDMR) este actionara impreuna cu Alexandru Kiss, fost presedinte CJ Bihor, a inchiriat spatii comerciale in pietele Iosia, Rogerius, Decebal si Nufarul din Oradea de la RAPAS, subordonata primariei Oradea. Biolact a fost singura firma care s-a prezentat la licitiile anuntate printr-o notita publicata intr-un ziar local in care nu se preciza ca este vorba despre spatii detinute de regia locala a patrimoniului in pietele din Oradea.

Locuinte ANL, RAAPPS sau patrimoniu local

  • Cei mai cunoscuti candidati care au cumparat sau inchiriat imobile de la stat in conditii privilegiate, pentru ei sau pentru fundatii ori familiile lor, sunt Mircea Geoana (USL-PSD), Petre Roman (USL-PSD) sau Theodor Baconschi (ARD-PDL).