34 de primari PDL din Mehedinti au dezertat si si-au anuntat joi sustinerea candidatiilor USL la alegerile parlamentare, potrivit agentiei Agerpres. Purtatorul de cuvant al Aliantei Romania Dreapta, Traian Ungureanu a confirmat informatia intr-o conferinta de presa acuzand USL ca recurge la santaj si amenintari pentru a intimida edilii locali ai PDL. In ultima saptamana mai multi primari ai PDL si-au anuntat sustinerea pentru candidatii USL. Printre acesteia se numara primarul Sucevei Ion Lungu si cel al Hunedoarei Viorel Arion.

In cadrul unei conferinte de presa, presedintele PSD Mehedinti, Adrian Duicu, a anuntat ca 30 de primari PDL din judet sprijina candidatii USL la alegerile parlamentare. In sala au fost prezenti edilii PDL, o parte din acestia declarand ca au luat hotararea de a sprijini candidatii USL pentru "binele comunitatii".

"Ce s-a intamplat la Mehedinti este rezultatul unei practici nationale. Stim foarte bine ca USL ne santazeaza, ne preseaza, ne ameninta primarii nu numai in Mehedinti ci in toata tara. Acesta este modul de a actona al USL. Este foarte clar cu USL nu aveti parte decat de amenintari si dupa 9 decembrie in regimul USL veti fi scuipati ca o masea stricata", a declarat Ungureanu in cadrul unei conferinte de presa.

Intrebat de catre presa ce masuri va luat partidul, purtatorul de cuvant al ARD a declarat ca nu exclude posibilitatea ca primarii PDL care si-au manifestat sustinerea fata de candidatii USL sa fie dati afara din partid.

"O sa vedem caz cu caz, cine a facut, cum a facut, ce a facut. Dar, sigur, raspunsul este evident, cineva care a trecut in cealalta barca nu mai poate fi omul tau, pentru ca nu mai e omul tau", a spus Ungureanu.

Prim- vicepresedintele PDL, Cezar Preda a explicat pentru Hotnews.ro ca situatia dezertarilor din PDL trebuie gestionata de organizatiile locale, potrivit statutului partidului. "Suntem in plina campanie electorala iar conducerea centrala nu poate lua astfel de decizii, este sarcina si responsabilitatea organizatiilor sa-si gestioneze problemele intere", a explicat prim-vicepresedintele PDL.

"Potrivit statutului partidului organizatiile sunt cele care sanctioneaza sau exclud dezertorii. Fiecare organizatie in parte are responsabilitatea sa sanctioneze pe cei care isi declara sustinerea pentru USL si sa ia masuri pentru a stopa astfel de situatii.

Suntem in plina campanie electorala iar conducerea centrala nu poate lua decizii care tin strict de atributiile organizatiilor locale. O decizie la nivel central va fi luata dupa alegerile din 9 decembrie. Cei care isi declara sustinerea pentru USL nu inseamna ca le si aduc voturi acestora", a declarat Cezar Preda pentru Hotnews.ro

De la inceputul campaniei electorale pana in prezent mai multi primari ai PDL au dezertat si au anuntat public sustinerea pentru candidatii USL. Printre acestia se numara primarul de Suceava Ion Lungu care a participat la lansarea candidatiilor USL si a anuntat ca-i sustine. Acelasi lucru l-a facut si primarul Hunedoarei, democrat liberalulu Viorel Arion insa ulterior a declarat in presa locala ca nu sustine USL.

Potrivit legii, primarii care demisioneaza din partidul din care fac parte isi pierd automat si mandatul de edil local. Pentru a evita pierderea mandatului, edilii democrat liberali nu demisioneaza din partid ci prefera anunturile de sustinere a candidatiilor USL.

In toata tara au fost inregistrate anunturi de acest gen. Astfel, trei primari PDL din Bistrita au participat la lansarea candidatilor USL, fiind alaturi pe scena de liderii nationali, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, potrivit agentiei Agerpres.

  • Vasile Blaga, presedintele PDL: "Acum se vede de fapt cine tine la partidul acesta(...) Golani de golani si le transmit si pe aceasta cale ca eu am vorbit cu presedintii organizatiilor respective: daca nu ii dati voi afara, ii dau eu afara din partid".
  • Ioan Oltean, presedintele PDL Bistrita: "Asupra fiecarui primar se exercita intr-un fel sau altul o presiune, un santaj s.a.m.d. Eu nu vreau sa comentez; cei trei primari despre care se vorbeste au fost si sunt inca membri ai PDL, oameni de vaza, oameni care au avut intotdeauna un comportament politic exceptional si care au facut lucruri formidabile in comunele lor si cu ajutorul nostru, al celor din conducerea partidului. Probabil au vrut sa iscodeasca politica uselista si bine fac, noi ii incurajam sa o faca in continuare, macar in felul acesta obtinem informatii din interior, si nu din exterior".

Doi primari democrat liberali din Ocnele Mari si Mihaesti - localitati componente ale Colegiului Senatorial Ramnicu Valcea - si-au declarat vineri sprijinul pentru candidatul USL, senatorul Adranel Cotescu.

"Datorita dumnealui am primit in baza HG 577, fonduri pentru investitia privind asfaltarea si modernizarea strazilor din Ocnele Mari. Este vorba de 13,8 kilometri de drum. Nu pot sa nu vorbesc despre ajutorul domnului Cotescu in ceea ce priveste reabilitarea, modernizarea si dotarea Scolii cu clasele I-VIII Ocnele Mari. Gratie sprijinului sau, unitatea are mobilier nou, laboratoare de fizica, de chimie si IT moderne.

Am refacut scoala de la zero, daca pot spune asa. Tot din partea dumnealui avem promisiuni si stiu ca se va tine de cuvant, in ceea ce priveste construirea unei sali de sport si a unui bloc ANL, cu 42 de unitati locative. Proiectul exista, vorbim de demersuri avansate si mai asteptam doar finantarea", a explicat primarul Petre Iordache.

La randul sau primarul din Mihaesti, Constantin Barzageanu, este multumit de sprijinul acordat de Cotescu in calitatea sa de director la MDRT pentru anumite lucrari de infrastructura.

"Tin sa-i multumesc, pentru ca datorita dumnealui am reusit sa rezolv problema Drumului Comunal 128 Punctul Pluta - Halta Govora, apoi ne-a ajutat pentru ca oamenii sa aiba apa si canalizare in zona Manastirii Govora si pentru schimbarea conductei de apa si aducerea unei statii de pompare pentru satele Arsanca si Magura, proiecte pe care dumnealui le-a prins in lista de investitii", a precizat edilul, potrivit Agerpres.