Vicepresedintele PDL Raluca Turcan ii solicita ministrului Educatiei sa ia o decizie in ceea ce priveste plagiatul premierului Victor Ponta. Turcan aminteste ministrului Educatiei ca au trecut cinci zile de cand raportul comisiei Univeristatii Bucuresti a fost transmis si ca, potrivit legii, trebuie sa ia o decizie in acest sens. "Potrivit legii, ministrului Educatiei ii revine aceasta 'cinste' in cazul demnitarilor. Doamna Andronescu nu avea nevoie nici macar de o zi sa intarzie anuntul retragerii titlului si nici de mai multe pentru a cere 'determinare juridica'", sustine vicepresedintele PDL, intr-un comunicat de presa.

"Toleranta publica poate pleca de la premisa ca domnia sa intarzie o decizie ferma in calitate de colega de partid cu primul ministru si ca subalterna a acestuia in guvern. Din punct de vedere moral si etic insa, Ecaterina Andronescu nu poate beneficia de niciun fel de clementa din partea noastra, in contextul unei legi foarte clare si a dovezilor indubitabile, aduse intru sustinerea faptului ca domnul Ponta a plagiat grosolan.

(...) doamna ministru trebuie sa anunte retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, proband ca, in cele din urma, onestitatea si respectarea legilor trebuie sa primeze in fata furtului, a ignorarii legilor statului si a intereselor de partid. Din nefericire, cu fiecare zi care trece doamna Andronescu ne demonstreaza ca inainte de a fi ministru este membru de partid", concluzioneaza Raluca Turcan.

Pe 17 octombrie Universitatea din Bucuresti a trimis catre Ministerul Educatiei rapoartele Comisiei de Etica si pe cel al specialistilor in drept care arata ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat. Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat saptamana trecuta ca cele doua documente sunt insotite de o scrisoare prin care a solicitat ministrului Educatiei sa examineze situatia si sa ia masurile legale care se impun.

La o zi diferenta, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca a citit raportul Universitatii Bucuresti (UB) privind plagiatul lui Victor Ponta si ca are nevoie de "determinare juridica" in acest caz, subliniind, o data in plus, ca va respecta legea, potrivit agentiei Mediafax.