In jumatate de an, doar 13 familii din patru sate s-au bransat la noul sistem de canalizare din comuna gorjeana Stanesti. Cei mai multi sateni prefera sa-si pastreze veceul din fundul curtii sau haznaua, botezata mai noua fosa septica. Motivul principal invocat de sateni pentru a-si justifica rezistenta la schimbare? Lipsa banilor. Dar rezista aceasta scuza in fata sumelor derizorii necesare racordarii la civilizatie? Investitia initiala pentru o gospodarie care s-ar racorda la canalizare e de aproximativ 1000 de lei, iar abonamentul lunar e 5 lei. Studiul de caz din comuna Stanesti confirma concluziile triste ale ultimului recensamant al populatiei: media gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%. Spre comparatie, in Romania 82,6% din gospodarii au un abonament la cablu TV sau antena de satelit, cu o rata de penetrare la sat de 72,2%.

De la hazna la canalizare: un pas prea mare pentru satul romanesc

Satele Calesti, Mazaroi, Obreja si Balani din comuna Stanesti, judetul Gorj, au din luna august 2012 canalizare si apa curenta. Aici sunt 260 de gospodarii, insa din august si pana in prezent s-au bransat la canalizare doar 13 gospodarii, o scoala si o gradinita.

La apa, in schimb, s-au racordat aproape 90% dintre gospodarii, insa in putine locuri aceasta ajunge pana in casa.

Pentru un bransament la canalizare, oamenii trebuie sa realizeze o investitie initiala de maximum 1.000 de lei si apoi sa plateasca o taxa lunara de 5 lei, potrivit primarului Vasile Pirvulescu. Pentru racordarea la apa, investitia initiala este de 500 de lei, dupa care costurile lunare sunt in functie de consum.

Vasile Pirvulescu, primarul comunei Stanesti, a declarat ca aproape 25% dintre locuitori sunt someri, iar 25 de persoane din comuna beneficiaza de ajutor social.

Introducerea canalizarii si a apei curente face parte dintr-un proiect european, iar canalizarea a fost realizata la suma de 22 de miliarde de lei si alimentarea cu apa la 11 miliarde. Lungimea sistemului de canalizare si de alimentare cu apa este de 5,5 kilometri, canalizarea este prevazuta cu doua statii de epurare a apelor uzate si o statie de pompare, iar alimentarea cu apa este prevazuta cu statie de tratare si de pompare a apei in cele patru sate.

Primarul Vasile Pirvulescu:

  • "Oamenii, din cauza posibilitatilor financiare reduse, nu au putut sa faca decat alimentarea cu apa pentru ca au considerat ca este mai importanta.[...] Am vazut reactia oamenilor batrani care au zis, dupa ce am realizat lucrarea: ce imi trebuie mie canalizare? Dar tineretul nu are aceasta conceptie. Eu sper ca in anul urmator sa fie mai multi cetateni si familii care pot sa se branseze la aceasta canalizare."
  • "In niciun caz nu ne-am gandit ca o sa ramana si nu cred ca o sa ramana doar 13 familii, pentru ca deja au inceput sa creasca preturile la terenurile din zona si au inceput sa vina oameni care sa cumpere teren in zona respectiva. [...] In jur de vreo 50 de familii (estimez ca se vor bransa anul viitor la canalizare - n.red.), pentru ca sunt familii care acum construiesc case noi. Desi viceprimarul la timpul respectiv n-a avut baie, a facut bransarea pentru ca trebuia sa dea un exemplu".

Sociologul Barbu Mateescu, absolvent al University of Pennsylvania:

  • Cand se intampla o astfel de modificare tehnologica, ea are si o functie de raspandire in timp. Este foarte posibil ca pe baza exemplului celor care au facut deja acest lucru, popularitatea ideii sa se raspandeasca.
  • Un element cheie este si varsta, si mai ales modul in care oamenii isi percep varsta: daca la 61 de ani spui: 'este prea tarziu, mai am putin de trait, nu mai are sens sa fac cine stie ce modificari in viata mea', atunci va exista rezistenta la schimbare.
  • Intervine si factorul 'bani', este vorba si de un calcul rational, pana la urma. Pentru ca atat timp cat metoda veche exista si pare a fi functionala, in special pentru oamenii mai in varsta, banii aceia pot fi cheltuiti altfel. Este, exagerand putin, diferenta dintre un om care de la o anumita varsta refuza sa isi mai ia un televizor LCD pentru ca se vede foarte bine si pe un televizor cu tub catodic.
  • Rezistenta la schimbare creste cu varsta si dorinta de a experimenta, de a trai, de a face lucrurile altfel scade semnificativ cu varsta, mai ales in mediul rural.
  • Conteaza cum este structurata economia in acea comuna; s-ar putea ca banii sa aiba valoare foarte mare, in sensul in care in multe locuri din Romania fluxul bunurilor nu este atat de dependent de bani pe cum s-ar crede. Banii nu prea circula si cand sunt folositi sunt folositi foarte bine. E posibil ca acesta sa fie unul din locurile in care banii se folosesc pentru alte lucruri; poate se foloseste trocul foarte mult, iar atunci cand ai bani ii tii pentru lucruri cu adevarat utile si importante, cum acest lucru nu a fost perceput, se pare".

Da click pentru audio

Descarca fisierul audio in format MP3

NOTA* In cazul in care hartile interactive nu se incarca, dati "Reload frame" pentru fiecare harta.

(Ex. pentru Firefox: Click dreapta->This frame->Reload frame)

Hartile pot fi accesate si prin linkul postat sub ele.

  • Da click pe judetele de pe harta pentru a vedea situatia locuintelor cu apa curenta
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii

HARTA - Proportia pe judete a locuintelor alimentate cu apa curenta

LINK - Vezi HARTA in ArcGIS.com

  • Da click pe judetele de pe harta pentru a vedea situatia locuintelor fara baie in interior
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii

HARTA - Proportia pe judete a locuintelor cu baie in interior

LINK - Vezi HARTA in ArcGIS.com

Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamintului din 2011, facute publice de INS, in judetul Gorj 55,5% dintre locuinte au instalatie de alimentare cu apa (84,5% in municipii si 33,9% in comune), 55,4% au canalizare, iar 51,4% dintre locuinte au baie in locuinta (81,5% in municipii si 28,8% in comune).

Pe tara, media gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%.

Spre comparatie, in Romania 82,6% din totalul gospodariilor romanesti au un abonament la un furnizor de servicii de retransmisie a programelor TV, analogic sau digital, iar la nivel rural rata de penetrare la nivel de gospodarii a abonamentelor TV este de 72,2%.

In cele patru sate din comuna Stanesti, care pana acum nu au avut nici canalizare si nici apa curenta, sunt 260 de gospodarii. Din august si pana in prezent s-au bransat la canalizare 13 gospodarii, scoala si gradinita. Pentru un bransament la canalizare, oamenii trebuie sa realizeze o investitie initiala de maximum 1.000 de lei si apoi sa plateasca o taxa lunara de 5 lei, potrivit primarului. Pentru racordarea la apa, investitia initiala este de 500 de lei, dupa care costurile lunare sunt in functie de consum.