Asocierea USL cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea la alegerile parlamentare creeaza noi probleme lui Ponta si Antonescu. Dupa intalnirea din week-end din Delta, unde cei doi lideri au reusit sa impuna prin amenintari impartirea candidaturilor, o parte din liderii social-democrati si liberalii refuza sa colaboreze cu uneperistii in teritoriu. Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca in mai multe judete din tara exista conflicte privind nominalizarea candidatilor in raport cu UNPR, iar o parte din liderii de organizatii ai PSD si PNL nu vor sa sustina candidatii UNPR in campanie.

Potrivit surselor citate, sefii de organizatii ai PSD si PNL au acceptat cu greu asocierea cu partidul lui Gabriel Oprea la alegerile parlamentare. La intalnirea din Delta multi lideri locali s-au declarat impotriva parteneriatului cu UNPR aducand ca argument "duplicitatea" acestora.

Pesedistii l-au intrebat pe Victor Ponta ce garantii ofera UNPR ca, odata intrat in Parlament, nu tradeaza USL si sare in barca lui Traian Basescu. In plus, sefii de organizatii i-au atras atentia lui Ponta ca daca UNPR obtine 30 de mandate la alegerile parlamentare, aceasta ar insemna 6-7% din viitoarea majoritate parlamentara, iar o eventuala tradare a acestora ar lasa USL fara numarul necesar de mandate pentru a forma Guvernul.

In replica, Ponta, iritat, le-a explicat ca nu exista alta solutie decat sa accepte UNPR-ul ca partener in alegerile din decembrie, in caz contrar USL riscand sa piarda actuala guvernarea. "Daca UNPR este exclus din USL riscam sa pierdem Guvernul la o motiune de cenzura" le-ar fi spus Ponta contestatarilor, sustin sursele Hotnews.ro. Aceleasi explicatii le-au primit si liberalii din partea lui Crin Antonescu.

"In Delta s-a clarificat chestiunea numarului de mandate, insa cand am ajuns la nominalizarea candidatiilor mai multi sefi de organizatii au refuzat sa colaboreze cu UNPR in teritoriu", au declarat surse din interiorul USL.

Gheorghe Nichita, liderul PSD Iasi, a ridicat problema candidaturilor in judetul sau, anuntand ca nu face campanie alaturi de "traseistul" Tudor Ciuhodaru, care l-a atacat dur in campania pentru primaria Iasiului. Nichita a cerut conducerii PSD sa negocieze cu UNPR-ul sa mute candidatura lui Ciuhodaru in alt judet.

La Olt, candidatura senatorului UNPR Ion Toma - fost pesedist - nu este tolerata de liderul organizatiei PSD, Paul Stanescu.

Potrivit surselor citate, si conducerea PNL se confrunta cu acelasi gen de nemultumiri. Tot la intalnirea din Delta liderul organizatiei PNL Calarasi, Raducu Filpescu, a cerut raspicat conduceri partidului sa negocieze astfel incat UNPR sa retraga candidatura senatorului Valentin Nedelcu, fost liberal, in prezent membru UNPR.

Reamintim ca in urma tratatului de la Murighiol, PSD a obtinut 246 de candidaturi la alegerile parlamentare, dintre care 30 locuri le va ceda UNPR-ului. In urma aliantei facute cu partidul lui Gabriel Oprea (ACS), conducerea PSD a garantat UNPR-ului 30 de mandate de parlamentari. In prezent, uneperistii au 24 de parlamentari care vor candida pentru reinnoirea mandatelor si vor mai solicita inca sase locuri eligibile de la PSD.

Totodata, Victor Ponta ar dori sa ofere Partidului Ecologist Roman un numar de zece mandate, dar discutiile vor continua in perioada urmatoare, cand se vor alege de altfel si oamenii care vor candida pe listele USL din partea PSD si UNPR.

Liberalii au 206 locuri eligibile din care 21 de candidaturi vor fi cedate conservatorilor.

Inainte sedintei din Delta, liderul PSD, Victor Ponta a declarat public ca cei care vor fi nemultumiti de lista candidaturilor risca sa nu mai primeasca nici o functie in partid. "Orice fel de nemultumiri la adresa liberalilor, a USL vor fi dezavuate public si persoana publica, daca e nemultumita de USL, inseamna ca nu va candida si nu avea nicio functie in USL", a spus Ponta.