La doar o zi dupa ce Monica Macovei a prezentat criteriile de integritate dupa care Alianta Romania Dreapta(ARD) isi va stabilli candidati la alegerile parlamentare, Mihai Razvan Ungureanu isi contrazice partenerii de Alianta. Intr-un interviu acordat cotidanului Romania Libera, Ungureanu sustine ca "traseismul este o tema falsa" pentru ARD iar, Forta Civica va avea usile deschise pentru politicieni cu experienta. De precizat este in interiorul ARD exista tensiuni in ceea ce priveste candidatura la parlamentare a membriilor Fortei Civice ca Stefan Pirpiliu si Danut Liga (ex-pedelisti). Totodata, Forta Civica a cooptat in structura de conducere politicieni de la PNL si PSD.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru Hotnews.ro ca exista tensiuni in interiorul Aliantei pe tema candidaturilor. Potrivit surselor citate, Ungureanu doreste sa impuna candidatura la parlamentare a fostilor pedelisti Stefan Pirpiliu si Danut Liga care in prezent sunt membrii in structura de conducere a Fortei Civice. Macovei i-ar fi transmis clar lui Ungureau ca potrivit codului etic al Aliantei si criteriile de integritate trasistii politici nu au ce sa caute pe lista candidaturilor comune.

Intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, MRU sustine ca definitia traseismului trebuie sa ia in calcul "profitul" pe care il obtine cel care schimba partidul, iar din acest punct de vedere cei care ar veni intr-un partid nou mai degraba risca decat castiga.

"Principiile de reprezentare nu au fost inca negociate, deci nici principiile Comisiei de Etica nu au fost inca negociate si nu exista inca un consens din partea partidelor care participa la Alianta Romania Dreapta. "Traseismul" comporta definitii multiple si nu cred ca acest subiect reprezinta cea mai stringenta problema de dinaintea alegerilor parlamentare.(...) In acest orizont, "traseismul" chiar este o tema falsa, pe care o putem exploata pentru a ne submina propria constructie politica, atat timp cat folosim, interesat sau nu, acceptiuni diferite ale termenului", a declarat presedinte FC.

Totodata, Ungureau mai sune ca usile partidului raman deschise si pentru alti politicieni cu experienta, fiindca "Forta Civica are nevoie de expertiza in acest domeniu practic pe care nu are cum sa-l acopere altfel".

Vicepresedintele Monica Macovei a anuntat duminica codul etic al Aliantei Romania Dreapta care are la baza criteriile de integritate. Persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise in judecata sau care au averi disproportionate, care au incheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea ARD" a anuntat Macovei in cadrul unei conferinte de presa.

Vicepresedintele PDL a spus ca aceste criterii vor fi trimise presedintilor celor trei formatiuni care constituie ARD - PDL, FC si PNTCD si ca exista posibilitatea ca acestea sa nu fie bine primite de catre membri ai ARD."Rolul meu e sa aplic criteriile. S-ar putea sa existe ostilitate, suparari, insulte, calomnii, nu ma intereseaza. Rolul meu e sa merg inainte si sa aplic aceste criterii. PDL a fost intru totul de acord cu aceste ciriterii", a mai spus Macovei

Cooptarea deputatiilor fosti membrii PDL Danut Liga si Stefan Pirpiliu in partidul Forta Civica condus de Mihai Razvan Ungureanu a creat tensiuni si la negocierile de formare a Aliantei. Atat Pirpiliu cat si Liga au parasit PDL si s-au inscris in Forta Covica iar la congresul extraordinar al partidului au primit functii de conducere. Cei doi deputati sunt sustinuti de Ungureanu pentru a candida sub sigla ARD la alegerile din decembrie.

Totodata, Forta Civica intentioneaza sa propuna pe liste la alegerile parlamentare si pe Dan Cristian Popescu(fost liberal), Marian Saniuta(fost social democrat) si Ionut Bazac(fost social democrat).

In timp ce in interiorul Aliantei sunt tensiuni pe tema candidaturilor, presedintele Partidului Noua Republica, Mihail Neamtu jubileaza. Neamtu a a explicat ca "este o filosofie" incompatibilitatea cu politicieni precum Ion Bazac (fost PSD) sau Danut Liga (fostPDL) iar Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa demonstreze tot atata maturitate cat i se cere lui.

"Ma intreb cum un fost ministru al Sanatatii va fi de acord cu filosofia Noii Republici in sistemul sanitar, care impune reguli stricte de distribuire a banului public. Din fericire, nu a trebuit sa-l cunosc pe Ion Bazac pana acum(...) Cred ca Mihai Razvan Ungureanu, luat ca personalitate, evident bine conturata in spectrul dreptei, are calitati remarcabile, am spus asta cu orice ocazie.

In acelasi timp, cred ca domnia sa, din punct de vedere politic, trebuie sa demonstreze tot atata maturitate cat mi se cere mie sau cat e ceruta din partea altora", a afirmat Neamtu, la Realitatea TV.

In urma cu o saptamana Mihail Neamtu l-a atacat public pe Ungureanu si partidul acestuia. Intr-o postare pe site-ul PNR, Neamtu a acuzat partidul Forta Civica ca a solicitat retragerea reprezentantiilor PNR de la negocieri pentru formarea aliantei d centru dreapta si l-a catalogat pe MRU drept "o dezamagire pentru electoratul de dreapta".

"MRU stie ca semnaturile pentru Noua Republica au fost stranse pe bune, cinstit, la minus 10 grade, in timp de iarna, din peste 21 de judete. MRU stie ca Statul roman comite un abuz la adresa dreptului la asociere a 30,000 de cetateni (numarul de semnaturi din dosar), tergiversind eliberarea unor documente. MRU stie ca Noua Republica e un partid nascut, iar nu facut sau contra-facut", arata Noua Republica.

In acest context, PNR sustine ca "MRU devine din ce in ce mai mult o dezamagire pentru electoratul de dreapta, care asteapta cu adevarat o schimbare din temelii a clasei politice" si ca ezitarile pe care MRYU le-ar fi facut in ultima vreme dau de inteles ca "nu are capacitatea de a gasi totdeauna pozitia corecta pentru a ajuta la indeplinirea acestui deziderat major al anului 2012."

PDL, Forta Civica si PNTCD au semnat duminica protocolul Alianta Romania Dreapta, a anuntat liderul democrat-liberal Vasile Blaga, alaturi de Mihai Razvan Ungureanu si Aurelian Pavelescu. Alianta este formata pe modelul aliantei Dreptate si Adevar si va fi compusa pentru inceput din trei co-presedinti: Vasile Blaga(PDL), Mihai Razvan Ungureanu (Forta Civica) si Aurelian Pavelescu (PNTCD). Initial, in Alianta a fost curpins si Partidul Noua Republica a lui Mihail Neamtu dar din cauza unei contestatii la tribunal s-a renuntat temporar la cooptarea acestuia.

Citeste si: