Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, la inceputul intalnirii de la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere, ca a convenit cu prim-ministrul ca in sesiunea extraordinara sa fie pusa in acord OUG privind atributiile CC cu decizia Curtii, potrivit agentiei Mediafax.

Antonescu a precizat ca al doilea subiect de interes ce trebuie discutat priveste legislatia in domeniul referendumului. Crin Antonescu a declarat ca, in perspectiva unei reuniuni extraordinare a Parlamentului, principalele subiecte de discutii sunt legate de organizarea referendumului, dar si de atributiile Curtii Constitutionale in ceea ce priveste judecarea hotararilor Parlamentului.

"Practic, exista doua probleme care fac un interes deosebit si pentru noi si nu doar pentru noi, unul Ordonanta de Urgenta a Guvernului care a fost amendata de Curtea Constitutionala, cea care privea scoaterea de sub jurisdictia Curtii a hotararilor celor doua Camere.

Am luat cu totii act de observatiile Curtii Constitutionale, am discutat cu prim-ministrul, mi-a comunicat disponibilitatea domniei sale de a pune in acord, in dezbatere parlamentara si prin decizie parlamentara, textul Ordonantei cu precizarile si cu punctele de vedere ale Curtii Constitutionale", a spus Antonescu.

Anterior declaratiei presedintelui interimar, surse din interiorul PSD au pecizat pentru Hotnews.ro ca in USL s-a decis prelungirea programului de vot in ziua de 29 iulie cu trei ore. "Practic votul va incepe de la ora 7:00 si se va incheia la ora 22:00", au explicat sursele citate. Totodata, USL intentioneaza sa ceara suplimentarea sectiilor de votare pe litoral si in statiunile montane. Premierul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Valeriu Zgonea si Petru Filip merg la Cotroceni la ora 17:30 pentru a discuta cu presedintele interimar, Crin Antonescu, despre varianta finala a legii referendumului.

Sursele Hotnews.ro sustin ca Victor Ponta si PSD sustin aplicarea deciziei CCR in timp ce Crin Antonescu doreste, contrar cerintelor Comisie Europene, sa se mearga in continuare pe ordonanta de urgenta. Decizia finala va fi luata la intalnirea de la Cotroceni.

Victor Ponta pledeaza ca legea referendumului sa fie in consens cu decizia CCR de acum o saptamana, mai exact pentru validarea referendumului trebuie sa se prezinte 50% plus unu din cei inscrisi pe listele electorale.

De partea cealalta, Crin Antonescu doreste sa treaca peste decizia CCR si recomandarile Comisiei Europene si sa mentina ordonanta de urgenta potrivit careia referendumul ar putea fi validat de catre Parlament chiar daca la vot nu s-au prezentat jumatate plus unu din cetatenii cu drept de vot.

Sursele Hotnews.ro sustin ca reprezentantii USL vor cere suplimentarea sectiilor de votare in statiunile montane si pe litoral pentru a mari sansele demiterii lui Traian Basescu. "Primarii vor cere suplimentarea sectiilor de votare acolo unde numarul de turisti romani este crescut. Este vorba atat de litoral cat si de statiunile montane", au explicat sursele citate.

Totodata, liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca referendumul poate avea loc si intr-o singura zi, dar cu program extins de vot.

"Eu va pot spune ca personal, a oferi cetatenilor mai mult timp, tinand cont ca e vacanta, poate au alte programe asa cum se intampla de foarte multe ori in ziua de vot, fiecare gaseste sa aiba si o alta treaba si daca se ofera un timp suplimentar de vot nu vad absolut nimic, niciun element care sa impieteze asupra procesului electoral, ba din contra, ideea este de a oferi posibilitatea cetatenilor de a veni sa-si exprime optiunea", a declarat Tariceanu.

Varianta prelungirii votului pe doua zile a fost abandonata de liderii USL.