Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, influent membru al Partidului Muncitoresc Socialist (LSAP) al tarii sale, a declarat luni pentru editia online a revistei germane Spiegel ca este "inacceptabil ca o Curte Constitutionala si deciziile ei sa fie neutralizate prin ordonante de urgenta". Comentand pe marginea crizei de stat din Romania si a zidului pe care socialistii europeni l-au facut pana luni in jurul premierului Victor Ponta, Asselborn a fost extrem de transant: "In calitate de social democrat sunt ingrozit de demersurile unor politicieni care doresc sa activeze in cadrul socialistilor europeni si se comporta ca niste pucisti."

Demersurile guvernului Ponta, in special de ingradire a atributiilor Curtii Constitutionale, constituie "grave incalcari ale principiilor de drept europene", "asa ceva este inacceptabil", a continuat seful diplomatiei luxemburgheze. "Tara nu are voie sa realunece in vremurile statului injust", a spus Asselborn, cu referire la regimul Ceausescu.

Articolul din "Spiegel online" - aparut la putin timp inaintea declaratiilor liderului socialdemocratilor germani, fostul ministru federal de Externe Frank-Walter Steinmeier - este dedicat dublelor standarde aplicate de socialistii europeni pana acum in cazul crizei de stat din Romania. Declaratia lui Asselborn este prima transanta si lipsita de echivoc, noteaza "Spiegel online", criticand "dubla morala" a presedintelui PE, germanul Martin Schulz (SPD), si a liderului grupului socialistilor europeni in PE, austriacul Hannes Swoboda.

Jean Asselborn a facut aceste declaratii inainte de deciziile de luni seara ale Curtii Constitutionale.